‘Foxcatcher’ – Priča koja je šokirala svijet; fizičko i psihološko hrvanje

Sportska drama o hrvanju, u kojoj ono Olimpijsko igra sporednu ulogu, dok je u prvom planu tiho režirano psihološko hrvanje trojice odličnih glumaca i atmosfera koja lagano ključa do tragedije.

  •  
  •  
'Foxcatcher'
‘Foxcatcher’

Steve Carell je fizički transformiran, jedva prepoznatljiv, no još je bitnija njegova glumačka transformacija. Iako poznat kao urnebesni komičar, Carell ovdje igra smrtno ozbiljnu i iznimno složenu ulogu iskompleskiranog multimilijardera Johna du Ponta, koji u težnji za priznanjem svijeta, a pogotovo majke (Vannesa Redgrave), odluči povesti američki hrvački tim na Olimpijske igre u Seoul. Stoga pristupi Marku Shultzu (Channing Tatum), osvajaču zlatne medalje i svjetskom prvaku, koji želi istupiti iz sjene svoga slavnog brata Davea (Mark Ruffalo) i tu započinje napeta borba koja će završiti u mentalnom i moralnom rasapu.

Kao i Carell, i Tatum je najpoznatiji po ulogama u komedijama (“21” i “22 Jump Street”), a ovdje se pokazao odličnim izborom za ulogu nesigurnog i šutljivog mlađeg Shultza, da ne spominjemo fizičku spremu u koju se morao dovesti da odglumi Olimpijskog hrvača. No, duša filma svakako je fenomenalni Ruffalo, koji je toliko topline i ljudskosti unio u lik Davea, stvorivši jednog od najprisnijih sporednih likova koje smo u posljednje vrijeme imali priliku vidjeti, da bi Akademija počinila zvjersku nepravdu kada ga ne bi nominirala za Oscar ove godine. (Carell već jest jedan od izglednijih kandidata za glavnu ulogu.)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8361stZ8n0w[/youtube]

Redatelj Bennet Miller (“Capote”, “Moneyball”) uspio je postići nešto izvanredno emotivno distanciravši se i dopustivši psihologiji likova i slijedu događaja da šokiraju gledatelje bez manipulacije. Gdje bi standardni holivudski procesi normalno uključivali raskošne orkestracije da dirnu gledatelje, Miller stvari prepušta tišini. Za vrijeme borbi, najčešće čujemo samo udarce tijela o podlogu. Vizualno, Miller jasno prikazuje kontrast skromnih uvjeta u kojima žive i treniraju braća Shultz, pravi osvajači medalji, nasuprot nezamislivoj raskoši du Pontova imanja, koji momčad preuzima u svojim patriotskim tlapnjama, u kojima sam sebi daje nadimak Zlatni orao!

Kao i uvijek kada je riječ o filmovima snimljenim prema istinitim događajima, javljaju se glasovi koji dovode u pitanje koliko događaji prikazani u filmu imaju veze sa stvarnošću. Ovoga puta taj glas je upravo onaj Marka Shultza, protagonista filma. No, riječ je ipak o igranom filmu, umjetničkoj formi koja igra po svojim pravilima i kao takvu je treba promatrati. Film je prizma koja baca svjetlost na određene aspekte višedimenzionalne istine, pritom u odsjaju ponekad stvarajući i nove. Po pitanju istine gledatelj mora ostati nesiguran.

Na koncu, “Foxcatcher” i jest priča o različitim oblicima nesigurnosti, koja ponekad može pomračiti um i uništiti živote. Riječ je o filmu koji se ne zaboravlja lako, čak štoviše, vraća se i proganja još dugo nakon gledanja i mami nas da mu se vratimo još koji put.

Ocjena: 9/10

(Annapurna Pictures, Likely Story, Media Rights Capital, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X