Gentleman: Puno radio i TV postaja želi glazbu bez oštrice

Intervjuom s Jimmyjem Cliffom ovaj tjedan je počeo u znaku reggaea, pa je red da i nastavimo u tom tonu. Na redu je Gentleman.

Gentleman na INmusic Festivalu (Foto: Walter Thompson)

Postoji dosta predrasuda kako je na Jamajci opasno biti staranac zbog visoke stope kriminala. Vi ste tamo često, kakvo su vaša iskustva? Jeste li se osjećali sigurno?

Gentleman: Pitam vas što je sigurno? Taj osjećaj svaka osoba proživljava na svoj način. Opljačkati vas mogu bilo gdje na svijetu. Također uvijek možete ući i u sukob s nekim. Sve ovisi o tome tko ste i što predstavljate. Jer čovjeku se sve u životu vraća, bilo dobro, bilo loše. Jamajka je definitivno mjesto koje ima problema s nasiljem, ovisnošću o drogama, korupcijom i siromaštvom. Istina je da ima i puno nasilja na ulicama, a s druge strane postoji i puno ljubavi, kreativnosti i spiritualnosti. Jamajka je zemlja jakih kontrasta. U neku ruku je kotao u kojem se miješaju kulture i iz kojeg izvire puno toga. Za mene je to inspirativno mjesto. Osobno nikad tamo nisam uletio u neki ozbiljni problem, iako sam puno toga vidio. Puno negativnog, ali i puno pozitivnog. Za mene je Jamajka internacionalno mjesto u smislu svoje otvorenosti. A problemi s kojima se oni susreću su jednaki problemi s kojima se susteću ljudi na puno mjesta u svijetu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GubWemhqma0&ob=av2e[/youtube]

Nakon albuma „Confidence“ postali ste najpopularniji glazbenik u Njemačkoj. Jeste li ikada razmišljali da vam se to može dogoditi, obzirom da ste reggae glazbenik koji pjeva isključivo na engleskom i to patois engleskom?

Gentleman: Nikad nisam razmišljao o tome koliko daleko ću dospjeti s glazbom. Trudim se proživjeti trenutak. Glazba je stvar u kojoj najviše možete uživati u trenutku. Puno toga mi je u životu došlo kao iznenađenje. Nisam razmišljao o budućnosti, jer iako se čini da se glazbom može upravljati, to je varka. Nikad se nisam odnosio prema glazbi na način da je to sredstvo s kojim ću se dokopati uspjeha. Da sam se povodio za tim, vjerojatno ne bih nikada ni izašao iz svoje sobe. Kad skladam razmišljam o pjesmama, kad sam na turneji razmišljam eventualno o dva showa unaprijed. Smatram da je nerealno raditi petogodišnje planove. Otkud mogu znati što će me inspirirati za par dana, a kamo li za godinu dana?

Istina je da na Jamajci ima puno nasilja na ulicama, ali s druge strane postoji i puno ljubavi, kreativnosti i spiritualnosti. - Gentleman (Foto: Walter Thompson)

No opet čini se da je Njemačka, gledano u smislu glazbenog tržišta, plodno tlo i za glazbenike koji ne pripadaju domaćim mainstream strujama koje svoj izričaj temelje na njemačkom jeziku.

Gentleman: Sve što mogu reći jest da mi je drago zbog toga. No opet, mislim da sam i tu neka iznimka. Generalno gledano reggae u njemačkom eteru nije ravnopravno zastupljen kao pop glazba. Prije ćete na radiju čuti Lady Gagu nego Boba Marleya i Petera Tosha. Reggae glazba i dalje spada u underground, a zaslužuje puno više, jer je to jako dobra glazba.

Jeste li u životu općenito optimist ili pesimist?

Gentleman: Optimizam ne može egzistirati bez pesimizma. Sve je to dio života. Ima trenutaka kad me zahvati pesimizam. Nitko nije cijepljen od toga. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X