Gitarist Jan Akkerman dolazi u klub Boogaloo

Nakon prvog zagrebačkog koncerta 2008. s Vlatkom Stefanovskim, slavni lider Focusa vraća se u Hrvatsku. Jan Akkerman nastupit će u zagrebačkom Boogallou 3, lipnja. Cijene ulaznica kreću se od 170 do 400 kuna.

Jan Akkerman

Jan Akkerman rođen je u Amsterdamu na Badnjak 1946. godine, već sa pet je godina počeo svirati gitaru, u dvanaestoj se pridružio skupini Johnny & The Cellar Rockers, s kojom je 1961. godine snimio prvi singl. Prije toga, svirao je i s lokalnom skupinom The Friendship Sextet and The Shaking Hearts. Tijekom šezdesetih bio je član skupina The Hunters i Brainbox, a s ovom potonjom snimio je nekoliko uspješnih, a 1969. godine i istoimenu, hvaljenu ploču.

Nakon debitantske ploče Brainboxa, Jan i još neki članovi benda pridružuju se Thijs van Leer Triju, koji se bio ‘pretvorio’ u Focus, te u Nizozemskoj snimaju prvu ploču “In Out of Focus”, koja je malo kasnije ‘uređena’ u Londonu. Svojim je psychedelic progressive pop jazz blues rock soundom pokupila dosta dobre kritike.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NGaVUApDVuY&feature=related[/youtube]No niti blizu onima kakve su dobile druga ploča “Moving Waves” (1971.), te treća, dupli “Focus III” (1972). Veliki hit, ujedno i jedna od najpoznatijih rock pjesama uopće, “Hocus Pocus” s ploče “Moving Waves“ bila je, i još je, jedan od vrhunaca kreativne muzičke genijalnosti. Energetičnu, sočnu, izgrađenu, pjesmu, u kojoj su sve izvedbe imale svoje sjajne solo točke, od bubnja, basa, flaute, klavijatura, harmonike, zviždaljke, operatic i ‘jodl’ pjevanja, ipak su najviše obilježili neponovljivi Akkermanovi hard rock riffovi, koje su neki kritičari čak (pr)ocijenili i kao ‘proto metalnima’.

Akkerman je u proteklih trideset godina solo karijere objavio dvadesetak nosača zvuka, počevši od “Jan Akkerman” 1977. godine te konstantno nastupa.

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X