‘Glazba – Velika ilustrirana enciklopedija’, od školjke do sintesajzera

Od najranijih dana glazba priziva cijeli spektar naših osjećaja – bez obzira na zemlju, kulturu ili podrijetlo. Ova knjiga grupe autora (izvorno: „Music – The Definitive Visual History“, 2013.), u nas objavljena u nakladi Mozaik knjige, proučava to ljudsko iskustvo s kronološke i svjetske perspektive – od prvih glazbala načinjenih od školjaka i kostiju do modernih električnih gitara i sintesajzera.

Glazba – Velika ilustrirana enciklopedija

U knjizi „Glazba – Velika ilustrirana enciklopedija“sveobuhvatno se istražuju korijeni svih glazbenih žanrova, od srednjovjekovnog jednoglasja preko veličanstvenih skladbi klasicizma do suvremenih ritmova bluesa,jazza, hip-hopa i popa.

Brojne fotografije prikazuju obitelji glazbala iz svih dijelova svijeta, razvitak najvažnijih instrumenata poput glasovira i violine, a posebna je pozornost posvećena glasovitim glazbenicima koji su utirali nove putove, primjerice Wolfgangu Amadeusu Mozartu, Georgeu Gershwinu, Elvisu Presleyju i Davidu Bowieju.

Raskošno ilustrirana i sveobuhvatna, knjiga nastoji predičiti kako je glazba oblikovala svijet, a poglavlje o hrvatskoj glazbi, posebno pripremljeno za ovo izdanje, osvjetljava poveznice između glazbenoga stvaralaštva u Hrvatskoj i svijetu.

Na kraju knjige, opsega jednog arka, zasebno je poglavlje posvećeno glazbi u Hrvatskoj. U njemu su obrađene sljedeće teme: tradicijska glazba, hrvatski skladatelji, hrvatske opere u 19. i 20. stoljeću, glazbeni život u Hrvatskoj, zabavna glazba, rock-glazba, jazz i blues te ostali suvremeni glazbeni smjerovi u Hrvatskoj.

Autori tih tekstova su Irena Miholić, Nataša Leverić Špoljarić, Davor Hrvoj i Dubravko Jagatić.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X