Globalna proizvodnja vinila u krizi nakon požara proizvodnog postrojenja u Kaliforniji

Katastrofalni požar u pogonu za proizvodnju i skladištenje tvrtke Apollo Masters u Banningu u američkoj državi Kalifornija mogao bi ugroziti rastuću svjetsku industriju za proizvodnju vinila. Apollo je proizvodio tzv. lacquere koji se koriste u proizvodnji master ploča od kojih se izrađuju vinilne ploče kao i igle, tj. stiluse za izradu zapisa koje se koriste u proizvodnom procesu.

Vinilne ploče (Foto: Wikipedia)

Požar je zahvatio proizvodne objekte u četvrtak, 6. veljače. Iako nitko od zaposlenika nije ozlijeđen, požar je opustošio postrojenje koje je u potpunosti uništeno. Povodom tragičnog događaja na web stranici Apollo Mastersa objavljeno je: “U ovom trenutku nismo sigurni u svoju budućnost i razmatramo opcije dok pokušavamo prebroditi ovo teško vrijeme.”

Podaci o industriji izražavaju zabrinutost da bi gubitak mogao dovesti do velikog kašnjenja ili smanjenja proizvodnje vinilnih ploča na svjetskoj razini. U e-mailu Pitchforku, suosnivač Third Man Recordsa Ben Blackwell objasnio je da je Apollo jedna od samo dvije tvrtke koje su proizvodile master lacquere za vinile u svijetu. “Drugi proizvođač, MDC u Japanu, već je imao poteškoća u održavanju koraka potražnje prije ovog incidenta”, napisao je Blackwell.

Blackwell je dodao da je Apollo Masters bio je jedini pogon za izradu jedinstvene vrste igli pisača tj. stilova (eng. styli), kako se nazivaju u industriji, koje se koriste u postupku prešanja vinila. “U stvari”, rekao je Blackwell, “Apollo je bio “primarni ili vjerojatno jedini dobavljač stilova. Mislim da će ovo utjecati na svakog, a ne samo na Third Man Pressing i Third Man Mastering. Ne želim dizati paniku, već pokušavam biti realističan.”

Blackwell dakako nije jedini zabrinut. Duplication – kanadski proizvođač vinila napisao je na svom Twitter profilu: “Katastrofa za proizvodnju vinila. Ovo će dovesti do manjka lacquera, a moguće je zatvaranje ili usporavanje proizvodnje na neko vrijeme”. Stručnjaci iz tog polja glazbene industrije predviđaju kako će se vrijeme za isporuku narudžbi produžiti od šest do devet mjeseci.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X