Google uklonio svu dansku glazbu s YouTubea

Riječ je o nesvakidašnjem potezu medijskog giganta. Sva glazba koju su stvorili danski umjetnici privremeno je uklonjena s YouTubea, u trenutku dok su nordijska kolekcionarska društva za autorska prava sjela zajedno pregovarati o svojim autorskim honorarima kako bi napravili jedan sveobuhvatan skandinavski sporazum s platformom.

YouTube krenuo s dosad neviđenim načinom pritiska

Googleov veliki potez dolazi nakon što je tehnološki gigant otkrio planove da se nordijske zemlje dogovore o smanjenju plaćanja za 70%, nešto što će norveške, finske i danske agencije teško progutati. Ovaj potez jasno pokazuje da Google pokazuje svoje mišiće kako bi osigurao željeni posao.

Gorm Arildsen, izvršni direktor danskog kolekcionarskog društva Koda vrlo je jasan u svom raspoloženju prema Googleu, tj. Youtubeu: „Nije tajna da su naši članovi već dugi niz godina jako nezadovoljni visinom honorara isplaćenima za upotrebu njihove glazbe na YouTubeu. I nije tajna da smo se u Kodi aktivno zalagali za ukidanje slobodne vožnje tehnoloških giganata kad je u pitanju pristup i mizerno plaćanje umjetničkog autorskog sadržaja u skladu s novom direktivom EU o autorskim pravima. Činjenica da Google sada zahtijeva da se isplate zbog njih smanje u iznosu od gotovo 70% u vezi s privremenim produženjem ugovora čini se prilično bizarnom.”

To je odjeknulo u službenoj izjavi za medije Kode, direktorice za medije Kaare Struve, koja je rekla: „Google je uvijek dosad imao pristup”naš način ili nikako”, ali čak i za Google je ovo niski udarac u želji da stvori enormnu frustraciju među našim članovima jer su maknuti s YouTubea, kao i među velikim brojem Danaca koji koriste YouTube svaki dan. Možemo samo pretpostaviti da se time YouTube nada da će uspjeti potaknuti sporazum tamo gdje oni sami diktiraju sve uvjete.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X