Google uklonio svu dansku glazbu s YouTubea

Riječ je o nesvakidašnjem potezu medijskog giganta. Sva glazba koju su stvorili danski umjetnici privremeno je uklonjena s YouTubea, u trenutku dok su nordijska kolekcionarska društva za autorska prava sjela zajedno pregovarati o svojim autorskim honorarima kako bi napravili jedan sveobuhvatan skandinavski sporazum s platformom.

YouTube krenuo s dosad neviđenim načinom pritiska

Googleov veliki potez dolazi nakon što je tehnološki gigant otkrio planove da se nordijske zemlje dogovore o smanjenju plaćanja za 70%, nešto što će norveške, finske i danske agencije teško progutati. Ovaj potez jasno pokazuje da Google pokazuje svoje mišiće kako bi osigurao željeni posao.

Gorm Arildsen, izvršni direktor danskog kolekcionarskog društva Koda vrlo je jasan u svom raspoloženju prema Googleu, tj. Youtubeu: „Nije tajna da su naši članovi već dugi niz godina jako nezadovoljni visinom honorara isplaćenima za upotrebu njihove glazbe na YouTubeu. I nije tajna da smo se u Kodi aktivno zalagali za ukidanje slobodne vožnje tehnoloških giganata kad je u pitanju pristup i mizerno plaćanje umjetničkog autorskog sadržaja u skladu s novom direktivom EU o autorskim pravima. Činjenica da Google sada zahtijeva da se isplate zbog njih smanje u iznosu od gotovo 70% u vezi s privremenim produženjem ugovora čini se prilično bizarnom.”

To je odjeknulo u službenoj izjavi za medije Kode, direktorice za medije Kaare Struve, koja je rekla: „Google je uvijek dosad imao pristup”naš način ili nikako”, ali čak i za Google je ovo niski udarac u želji da stvori enormnu frustraciju među našim članovima jer su maknuti s YouTubea, kao i među velikim brojem Danaca koji koriste YouTube svaki dan. Možemo samo pretpostaviti da se time YouTube nada da će uspjeti potaknuti sporazum tamo gdje oni sami diktiraju sve uvjete.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X