‘Gospodin Turner’ – Iz života brundajućeg slikara

Nakon sjajnih ‘Secrets and Lies’ i ‘All or Nothing’, Mike Leigh i Timothy Spall ponovno udružuju snage u biografskoj drami o životu ekscentričnoga slikara J.M.W. Turnera.

'Gospodin Turner'

Timothy Spall je nagrađen za najboljega glumca na festivalu u Cannesu, a s obzirom na datum početka službene distribucije filma u prosincu, za očekivati je da se nagrada pretoči i u nominaciju za Oscara. Spallov Turner izgleda poput namrgođene žabe i kroz dva i pol sata filma neprestano rokće, brunda, reži, mrmlja i puše poput ježa. Toj animalističnoj fizikalnosti suprotstavljen je Turnerov neobuzdan umjetnički duh koji stvara divne pejzaže protkane igrama svjetlosti, a učinit će ga jednim od omiljenih slikara engleskoga romantizma. Film prati (ako se za filmove Mikea Leigha uopće i može tvrditi da nešto „prate“) kasne dane Turnerove karijere i prijelaz od opće prihvaćenosti od publike do njihova nerazumijevanja i odbacivanja njegova kasnijega rada koji je sve više nagoviještao impresionizam.

Budući da je tema filma slikarstvo, svaki je kadar u filmu umjetnička kompozicija izvedena toliko majstorski da se može mjeriti tek sa Kubrickovim Barryjem Lyndonom. Neke slike iz Gospodina Turnera gotovo se izravno mogu povezati sa Kubrickovim filmom; primjerice Barry Lyndon peca iz čamca u sceni koja naglašava obiteljsku povezanost prije smrti dječaka, dok Turner peca iz čamca u sceni koja naglašava njegovu osamljenost nakon smrti oca, jedinog lika prema kojemu je dotad u filmu pokazivao ikakvu naklonost.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tn4zSR_5ioI[/youtube]

Fotografija je, uz Spallovu ulogu, glavni adut filma, i ta dva elementa čine radnju filma potpuno suvišnom. Gledamo neobičan odnos tog uvrnutog slikara sa njegovom domaćicom čiju zaljubljenost ponekad seksualno iskorištava, sa bivšom ženom i kćerima koje ne doživljava ni ne priznaje, sa kasno pronađenim romantičnim interesom, itd. Turner slika, putuje, večera, u jednom se trenutku odisejski privezuje za jarbol broda kako bi čim bolje svjedočio oluji na moru. I to je više-manje to. Naime, riječ je o još jednom Leighovom nizu slika iz života, bilo bi ludo očekivati išta drugačije.

S posebnom radošću možemo očekivati početak službene distribucije, jer sigurno će se pojaviti neki manijak koji će spojiti u YouTube video sve brundajuće i režeće zvukove koje Timothy Spall ispušta tijekom filma. Bit će to, bez sumnje, oko pola sata dobre zabave za svakoga.

Ocjena: 8/10

(Film4, Focus Features International (FFI), Lipsync Productions, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X