‘Gospodin Turner’ – Iz života brundajućeg slikara

Nakon sjajnih ‘Secrets and Lies’ i ‘All or Nothing’, Mike Leigh i Timothy Spall ponovno udružuju snage u biografskoj drami o životu ekscentričnoga slikara J.M.W. Turnera.

'Gospodin Turner'

Timothy Spall je nagrađen za najboljega glumca na festivalu u Cannesu, a s obzirom na datum početka službene distribucije filma u prosincu, za očekivati je da se nagrada pretoči i u nominaciju za Oscara. Spallov Turner izgleda poput namrgođene žabe i kroz dva i pol sata filma neprestano rokće, brunda, reži, mrmlja i puše poput ježa. Toj animalističnoj fizikalnosti suprotstavljen je Turnerov neobuzdan umjetnički duh koji stvara divne pejzaže protkane igrama svjetlosti, a učinit će ga jednim od omiljenih slikara engleskoga romantizma. Film prati (ako se za filmove Mikea Leigha uopće i može tvrditi da nešto „prate“) kasne dane Turnerove karijere i prijelaz od opće prihvaćenosti od publike do njihova nerazumijevanja i odbacivanja njegova kasnijega rada koji je sve više nagoviještao impresionizam.

Budući da je tema filma slikarstvo, svaki je kadar u filmu umjetnička kompozicija izvedena toliko majstorski da se može mjeriti tek sa Kubrickovim Barryjem Lyndonom. Neke slike iz Gospodina Turnera gotovo se izravno mogu povezati sa Kubrickovim filmom; primjerice Barry Lyndon peca iz čamca u sceni koja naglašava obiteljsku povezanost prije smrti dječaka, dok Turner peca iz čamca u sceni koja naglašava njegovu osamljenost nakon smrti oca, jedinog lika prema kojemu je dotad u filmu pokazivao ikakvu naklonost.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tn4zSR_5ioI[/youtube]

Fotografija je, uz Spallovu ulogu, glavni adut filma, i ta dva elementa čine radnju filma potpuno suvišnom. Gledamo neobičan odnos tog uvrnutog slikara sa njegovom domaćicom čiju zaljubljenost ponekad seksualno iskorištava, sa bivšom ženom i kćerima koje ne doživljava ni ne priznaje, sa kasno pronađenim romantičnim interesom, itd. Turner slika, putuje, večera, u jednom se trenutku odisejski privezuje za jarbol broda kako bi čim bolje svjedočio oluji na moru. I to je više-manje to. Naime, riječ je o još jednom Leighovom nizu slika iz života, bilo bi ludo očekivati išta drugačije.

S posebnom radošću možemo očekivati početak službene distribucije, jer sigurno će se pojaviti neki manijak koji će spojiti u YouTube video sve brundajuće i režeće zvukove koje Timothy Spall ispušta tijekom filma. Bit će to, bez sumnje, oko pola sata dobre zabave za svakoga.

Ocjena: 8/10

(Film4, Focus Features International (FFI), Lipsync Productions, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X