‘Green Book’ – topla međurasna ‘buddy’ dramedija ceste

Zelena knjiga iz naslova priručnik je koji označava hotele na segregiranom američkom Jugu šezdesetih u kojima je dopušten boravak crncima, a koriste ga na turneji likovi koje tumače Viggo Mortensen i Mahershala Ali u lijepom ostvarenju poznatog redatelja komedija Petera Farrelyja.

“Green Book”

Peter Farrelly s bratom Bobbyjem činio je polovicu redateljskog para koja je sredinom devedesetih godina postavila nove standarde u komediji uz obilno naslanjanje na slapstick tradiciju s obilnim dodacima zahodskog humora u hitovima kao što su “Glup i gluplji”, “Svi su ludi za Mary” ili “Ja, ja i Irena”. Gotovo četvrt stoljeća kasnije bez pomoći brata, Peter se odvažio na za sebe netipičan korak snimanja ozbiljnijeg filma, reklo bi se dramedije ceste o odnosu crnog glazbenika i njegovog bijelog šofera za vrijeme turneje prvog po rasističkim državama američkog juga šezdesetih, što ga je lansiralo u natjecanje za glavne nagrade na ovogodišnjim dodjelama Oscara, Zlatnih globusa itd.

Riječ je o ekranizaciji istinite priče u kojoj glavne uloge tumači jak glumački par koji čine Viggo Mortensen kao Tony “Lip” Vallelonga, pomalo mafijaški tip i bivši izbacivač te Mahershala Ali kao pijanist “Doktor” Don Shirley, a autor scenarija je Tonyjev sin Nick Vallelonga, pa je logično da je priča ispričana uglavnom iz rakursa njegovoga oca. Mortensen još jednom pokazuje kako mu ni jedna uloga koja se na papiru čini netipičnom za njega nije problem, već mu dapače daje tek još jednu šansu da zabljesne svojim umijećem i svakako se može nadati nominaciji za glavnog glumca, dok Ali u ovom trenutku u kladionicama slovi kao favorit za najboljeg sporednog glumca. Uspije li mu pobijediti, u samo tri godine će se okititi drugim Oscarom u ovoj kategoriji, čime će uz Christopha Waltza postati jedini glumac kojemu je to uspjelo u posljednjih deset godina. Ako mu se za ulogu u “Moonlight” za koju je prvi put nagrađen moglo prigovoriti da je proveo premalo vremena na platnu kako bi je zaslužio, za “Green Book” bi se moglo ustvrditi suprotno, tj. da je riječ o glavnoj ulozi, no neupitno je da je posao odradio na razini zadatka.

Najveći broj zamjerki filmu uputili su oni koji su prigovarali kako je riječ o još jednom bjelačkom filmu o rasizmu u kojemu crni lik služi tek kao instrument koji će oplemeniti bijelog protagonista, no to nije jedini aspekt koji valja uzeti u obzir. Riječ je prvenstveno o priči o prijateljstvu ispričane na topli i mrvicu presladak način, ali ipak vješto i vrijedno pohvala na svim razinama, pogotovo uzmemo li u obzir dosadašnji rad njegovog redatelja. Istina, po rasnom pitanju smo ove godine imali priliku gledati mnoge filmove crnih redatelja koji šalju poruku na mnogo upečatljiviji način, a među kojima se možda i najjasnije ističe “BlacKkKlansman” Spike Leeja, no “Green Book” nema pretenziju biti takvim filmom. On je više proizvod iz niza međurasne buddy komedije ispričane na vješt i pažljiv način, no kad god su u pitanju ovakve teme bijeli, sredovječni i heteroseksualni muškarci danas moraju biti spremni na sve moguće kritike jer doba njihovog monopola dolazi kraju i valjda se više ne smiju osjećati pozvanima da snimaju filmove o čemu god žele.

Nije nemoguće zamisliti scenarij u kojemu ovakav tip filma bude nagrađen Oscarom za najbolji film. Prije trideset godina pobijedio je “Driving Miss Daisy” s tradicionalnom podijelom u rasama vozača i šefice, ali u srži tematikom i ozračjem film srodan ovome. “Green Book” možda nema toliko šanse na dodjeli Oscara, ali više nade može polagati u trku za najbolju komediju na Zlatnim globusima koji će biti dodijeljeni ove nedjelje.

Ocjena: 8/10

(DreamWorks Pictures/Amblin Partners, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X