Green Day ‘Revolution Radio’ – ponovno na pravom putu

‘Uno’/’Dos’/’Tre’, trilogija albuma objavljena u samo godinu dana, trebala je biti novi dokaz snage i kreativnosti, pravi ‘magnum opus’ Green Daya, no na kraju se pretvorila u daleko najlošiju odluku njihove karijere, komercijalno samoubojstvo koje je umalo dokrajčilo bend. Dvanaest pjesama okupljenih pod nazivom ‘Revolution Radio’ ponovno ih vraća na pravi put.

Green Day 'Revolution Radio'
Green Day ‘Revolution Radio’

Spomenuta trilogija, baš poput „Sandiniste“ velikih im uzora The Clash, imala je svojih trenutaka, ali njih u tolikoj gomili „fillera“ stvarno nije bilo lako iskopati, a i volje za kopanjem imali su samo najžešći fanovi američke trojke. Također, želja da prošire zvuk svime od indieja do alternativnog rocka prečesto je djelovala isforsirano, čega su očigledno i sami itekako svjesni pošto se na „Revolution Radio“ gotovo nimalo ne odmiču od onoga što najbolje rade.

Uvodna „Somewhere Now“ tako je još jedna posveta Peteu Townshendu i slavnim danima The Who u kojoj nakon nježnog akustičnog uvoda slijede stadionski refren i bubnjanje koje zvuči kao da je u studio navratio duh pokojnog Keitha Moona. Vratolomna brzina najavnog singla „Bang Bang“ i pop-punk naslovne skladbe odvode ih natrag na početke, „Bouncing Off The Wall“, „Youngblood“ i „Too Dumb To Die“ djeluju kao izbačene stvari s „Idiota“, dok završna balada „Ordinary World“ pokušava i ne uspjeva postati novi „(Good Riddence) Time Of Your Life“.

Bille Joe Armstrong se ovoga puta nije iskazao kao tekstopisac, posebno kada pokušava mijenjati i popravljati svijet – u navedenoj „Bang Bang“, primjerice, „rame uz rame“ stoje „photobombe“ i rat u Vijetnamu (?!). Iznimka su tek ispovjedni stihovi pjesama „Troubled Times“ i „Still Breathing“, svojevrsnih kronika njegove, još uvijek prilično nedavne, borbe s ovisnošću.

Sve u svemu, „Revolution Radio“ je solidan album Green Daya koji povremeno („Somewhere Now“, „Troubled Times“, bijesna „Say Goodbye“) stidljivo najavljuje da bi u budućnosti ponovno mogli snimiti nešto jačine „Američkog idiota“. Ili barem „Dookieja“.

Ocjena: 7/10

(Reprise/Dancing Bear, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X