Ivica Đikić: Degradiranje novinarske profesije bih okrakterizirao kao proces mljevenja mesa

‘Novine’, dramska serija od 12 epizoda produkcijske kuće Drugi plan započela je s emitiranjem od nedjelje 16. listopada na Hrvatskoj televiziji. Okarakterizirana je kao ‘neromantizirana priča o novinarstvu, ali i o tome kakvo je novinarstvo moglo biti’, a to je možda i bio razlog zašto se odugovlačilo s početkom njena emitiranja. Povodom toga porazgovarali smo s Ivicom Đikićem, scenaristom serije koju je režirao Dalibor Matanić.

Ivica Đikić
Ivica Đikić

Ivica Đikić jedno je od najeminentnijih imena domaće novinarske scene. Tijekom 1990-ih brusio je novinarski zanat u Feral Tribuneu, kad je rad za tu legendarnu tiskovinu u određenim situacijama značilo nositi glavu u torbi. Potom je uređivao i pisao za nekoliko domaćih mediju, među kojima i za riječki Novi list što je već po emitiranju serije “Novine” uzeto kao značajna poveznica obzirom da je redakcija u seriji smještena u Rijeci. U posljednjih nekoliko godina izvrsnost uredničkog umijeća Ivice Đikića ogleda se u činjenici da vodi Novosti – novine i internetski portal srpske manjine u Hrvatskoj, koji se u kratkom vremenskom periodu etablirao u jedan od najvažnijih društveno-političkih medija u današnjem hrvatskom medijskom prostoru, čime ga se u neku ruku može nazvati pandanom nekadašnjeg Feral Tribunea. Đikić je također i ugledni pisac, njegov roman “Cirkus Kolumbija” iz 2003. preveden je na nekoliko evropskih jezika, a po to romanu je i bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović snimio istoimeni fim na kojem je Đikić radio kao koscenarist.

Serija „Novine“ konačno je dobila svoj termin na nacionalnoj televiziji. S obzirom da se činilo da je sudbina serije bila neizvjesna ovih nekoliko mjeseci u smislu hoće li uopće biti prikazana, jeste li odahnuli?

Ivica Đikić: Iskreno, nikad nisam vjerovao da bi se HTV mogao odlučiti na tako sumanut potez kao što bi bio bojkot vlastite serije. To bi bilo previše čak i za ovu vladajuću garnituru na Prisavlju, ovu koja upravo odlazi. A odahnuo nisam, jer treba sačekati reakcije gledatelja, kritičara, potencijalnih inozemnih kupaca… Zasad se čini da nismo razočarali.

Neki tv analitičari su u tom periodu vakuuma pisali i govorili kako se HRT vjerojatno boji teme koju „Novine“ nose u sebi, čak se išlo do te mjere da je serija unaprijed proglašavana subverzivnom. To ukazuje da itekako živimo u vrijeme nekad više, nekad manje prikrivene cenzure. Je li to strukturni ili ideološki problem u kojem se hrvatsko novinarstvo nalazi?

Ivica Đikić: Generalno, hrvatsko mejnstrim novinarstvo samostalno radi na tome da postane nešto sasvim nevažno i usputno, nešto što će biti nečija igračka i nečije sredstvo za ostvarivanje interesa koji nemaju veze s novinarstvom i medijskim poslom. Pa, eto, neka im bude.

Bili ste jedan od prvih novinara koji je još u vrijeme izlaženja Feral Tribunea istraživao organizirani kriminal i mafijaške odnose i veze na ovim prostorima. Koliko se vaši tadašnji zaključci podudaraju s onim što se danas okvirno događa?

Ivica Đikić: Ljudi koji su se devedesetih i ranih dvijetisućitih bavili organiziranim kriminalom, pod uvjetom da su preživjeli, danas se uglavnom bave posve legalnim poslovima i slove za ugledne poslovne ljude. Pritom su shvatili da im je najveći neprijatelj isticanje i medijska pažnja. Nemam o tome ništa naročito zaključiti, to valjda tako ide.

Kako biste okarakterizirali proces kroz koji je, može se reći i sustavno, degradirana profesija novinara u hrvatskim medijima?

Ivica Đikić: Taj proces traje prilično dugo i ja bih ga okarakterizirao kao mljevenje mesa. Ključno je bilo ubiti osjećaj pripadanja jednom zanatu i pozivu, i ubiti integritet, a kasnije je sve bilo lako.

Kako objašnjavate anomaliju u kojoj eminentna novinarska pera, hajmo reći, lijeve provinijencije, gotovo da više autorski ne obitavaju u mainstream novinarstvu, što naravno nije bio slučaj u 1990-ima?

Ivica Đikić: Vjerojatno zato što nisu baš svi pristali da ih se samelje, s tim da ne mislim da su samljeveni svi koji i dalje rade u mejnstrim medijima: ti koji se i dalje drže, i svaka im čast na tome, samo su izuzeci koji potvrđuju generalno stanje.

Što je bio okidač za pisanje scenarija za seriju „Novine“?

Ivica Đikić: Nije bilo nekog konkretnog okidača. Htio sam napisati scenarij o nečemu što dovoljno dobro poznajem, što me uznemiruje i o čemu sam mislio da imam što ispričati. Prevelik je to i previše dugotrajan posao da bih se u nj upuštao motiviran nekim konkretnim povodom, nekim konkretnim događajem ili ličnošću. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X