Ivica Đikić: Degradiranje novinarske profesije bih okrakterizirao kao proces mljevenja mesa

‘Novine’, dramska serija od 12 epizoda produkcijske kuće Drugi plan započela je s emitiranjem od nedjelje 16. listopada na Hrvatskoj televiziji. Okarakterizirana je kao ‘neromantizirana priča o novinarstvu, ali i o tome kakvo je novinarstvo moglo biti’, a to je možda i bio razlog zašto se odugovlačilo s početkom njena emitiranja. Povodom toga porazgovarali smo s Ivicom Đikićem, scenaristom serije koju je režirao Dalibor Matanić.

Ivica Đikić
Ivica Đikić

Ivica Đikić jedno je od najeminentnijih imena domaće novinarske scene. Tijekom 1990-ih brusio je novinarski zanat u Feral Tribuneu, kad je rad za tu legendarnu tiskovinu u određenim situacijama značilo nositi glavu u torbi. Potom je uređivao i pisao za nekoliko domaćih mediju, među kojima i za riječki Novi list što je već po emitiranju serije “Novine” uzeto kao značajna poveznica obzirom da je redakcija u seriji smještena u Rijeci. U posljednjih nekoliko godina izvrsnost uredničkog umijeća Ivice Đikića ogleda se u činjenici da vodi Novosti – novine i internetski portal srpske manjine u Hrvatskoj, koji se u kratkom vremenskom periodu etablirao u jedan od najvažnijih društveno-političkih medija u današnjem hrvatskom medijskom prostoru, čime ga se u neku ruku može nazvati pandanom nekadašnjeg Feral Tribunea. Đikić je također i ugledni pisac, njegov roman “Cirkus Kolumbija” iz 2003. preveden je na nekoliko evropskih jezika, a po to romanu je i bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović snimio istoimeni fim na kojem je Đikić radio kao koscenarist.

Serija „Novine“ konačno je dobila svoj termin na nacionalnoj televiziji. S obzirom da se činilo da je sudbina serije bila neizvjesna ovih nekoliko mjeseci u smislu hoće li uopće biti prikazana, jeste li odahnuli?

Ivica Đikić: Iskreno, nikad nisam vjerovao da bi se HTV mogao odlučiti na tako sumanut potez kao što bi bio bojkot vlastite serije. To bi bilo previše čak i za ovu vladajuću garnituru na Prisavlju, ovu koja upravo odlazi. A odahnuo nisam, jer treba sačekati reakcije gledatelja, kritičara, potencijalnih inozemnih kupaca… Zasad se čini da nismo razočarali.

Neki tv analitičari su u tom periodu vakuuma pisali i govorili kako se HRT vjerojatno boji teme koju „Novine“ nose u sebi, čak se išlo do te mjere da je serija unaprijed proglašavana subverzivnom. To ukazuje da itekako živimo u vrijeme nekad više, nekad manje prikrivene cenzure. Je li to strukturni ili ideološki problem u kojem se hrvatsko novinarstvo nalazi?

Ivica Đikić: Generalno, hrvatsko mejnstrim novinarstvo samostalno radi na tome da postane nešto sasvim nevažno i usputno, nešto što će biti nečija igračka i nečije sredstvo za ostvarivanje interesa koji nemaju veze s novinarstvom i medijskim poslom. Pa, eto, neka im bude.

Bili ste jedan od prvih novinara koji je još u vrijeme izlaženja Feral Tribunea istraživao organizirani kriminal i mafijaške odnose i veze na ovim prostorima. Koliko se vaši tadašnji zaključci podudaraju s onim što se danas okvirno događa?

Ivica Đikić: Ljudi koji su se devedesetih i ranih dvijetisućitih bavili organiziranim kriminalom, pod uvjetom da su preživjeli, danas se uglavnom bave posve legalnim poslovima i slove za ugledne poslovne ljude. Pritom su shvatili da im je najveći neprijatelj isticanje i medijska pažnja. Nemam o tome ništa naročito zaključiti, to valjda tako ide.

Kako biste okarakterizirali proces kroz koji je, može se reći i sustavno, degradirana profesija novinara u hrvatskim medijima?

Ivica Đikić: Taj proces traje prilično dugo i ja bih ga okarakterizirao kao mljevenje mesa. Ključno je bilo ubiti osjećaj pripadanja jednom zanatu i pozivu, i ubiti integritet, a kasnije je sve bilo lako.

Kako objašnjavate anomaliju u kojoj eminentna novinarska pera, hajmo reći, lijeve provinijencije, gotovo da više autorski ne obitavaju u mainstream novinarstvu, što naravno nije bio slučaj u 1990-ima?

Ivica Đikić: Vjerojatno zato što nisu baš svi pristali da ih se samelje, s tim da ne mislim da su samljeveni svi koji i dalje rade u mejnstrim medijima: ti koji se i dalje drže, i svaka im čast na tome, samo su izuzeci koji potvrđuju generalno stanje.

Što je bio okidač za pisanje scenarija za seriju „Novine“?

Ivica Đikić: Nije bilo nekog konkretnog okidača. Htio sam napisati scenarij o nečemu što dovoljno dobro poznajem, što me uznemiruje i o čemu sam mislio da imam što ispričati. Prevelik je to i previše dugotrajan posao da bih se u nj upuštao motiviran nekim konkretnim povodom, nekim konkretnim događajem ili ličnošću. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X