Grše ‘Platinum’ – splitsko stanje bezumlja

Splitski reper Grše izbacio je svoj najnoviji i drugi po redu album ‘Platinum’. Ovim albumom Grše se etablirao kao jedno od najzanimljivijih i najenergičnijih novih imena na hip-hop sceni. Od onih najžešćih pa do onih najosobnijih, dojam je kako Grše ne povlači kočnicu te se uspješno snalazi u raznim žanrovskim vodama

Grše ‘Platinum’

Album otvara „Zenit“, žestok broj koji podsjeća na radove Vinnie Paza i Jedi Mind Tricks, dok bi na Balkanu sličnost mogli tražiti s El Bahatteejem, ili prvim Frenkievim albumima. Kad spominjemo Frenkiea, on mu uz Smoke Mardeljana gostovanjem uveličava „Olimp”, jednu od najtvrđih i najsnažnijih hip-hop suradnji u posljednje vrijeme, i na vokalnom ali i instrumentalnom polju. Istom žestinom nastavljaju „Gangland“ i „Redaljka“ u kojoj čujemo mlade dalmatinske snage Stipu Travaricu, Ruganje, TTM i Malog Japanca. Zbilja, ovo je odličan cipher bez praznog hoda.

„Pump It“ je Gršin izlet u rap-rock vode, stvar žestokog ugođaja i eksplozivne nabrijane gitarističke završnice. Premda u više navrata tekstovi pate od pomalo dosadnih i napornih uličnih motiva, sve više izlizanim i dosadnim za slušanje, Grše odlično pliva vodama hardcore rapa, trapa, ali i reggaetona donoseći svježinu i energiju i ne uništavajući svoj vokal forsiranjem autotunea.

Tako dolazimo do pjesme „Konobar“, sjajnog trap komada i najbolje stvari na „Platinumu“. Tema specifična za dalmatinsko podneblje i stvar krcata upravo onim šarmom i prepoznatljivošću splitskog hip-hopa. Živopisni soundtrack koji će sigurno dobro opisati i nadolazeću ljetnu sezonu.

Završnica albuma pripada odličnoj „Oče“, stvar sjajnog, isprva melankoličnog ali kasnije nabrijanog instrumentala i još jednom odličnom dokazu o sjajnoj Gršinoj energiji. A za razliku od cijelog albuma, posljednja pjesma „Suze” donosi puno mirniju i staloženiju priču o odrastanju koja završava odličnim porukama slušateljima o uspjehu i vjeri u sebe te je pravi odabir za završetak upravo zbog svoje različitosti od ostatka „Platinuma”.

Grše je albumom „Platinum“ još jednom pokazao kako je MC na kojega se itekako treba računati i sada, ali i u budućnosti. U ovih 12 pjesama odlično je opisao splitsko, ali i balkansko stanje bezumlja, te ujedno demonstrirao svoju neupitnu energiju i vještinu dobrog rimovanja.

Ocjena: 7/10

(Yem, 2021.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X