Grše ‘Platinum’ – splitsko stanje bezumlja

Splitski reper Grše izbacio je svoj najnoviji i drugi po redu album ‘Platinum’. Ovim albumom Grše se etablirao kao jedno od najzanimljivijih i najenergičnijih novih imena na hip-hop sceni. Od onih najžešćih pa do onih najosobnijih, dojam je kako Grše ne povlači kočnicu te se uspješno snalazi u raznim žanrovskim vodama

Grše ‘Platinum’

Album otvara „Zenit“, žestok broj koji podsjeća na radove Vinnie Paza i Jedi Mind Tricks, dok bi na Balkanu sličnost mogli tražiti s El Bahatteejem, ili prvim Frenkievim albumima. Kad spominjemo Frenkiea, on mu uz Smoke Mardeljana gostovanjem uveličava „Olimp”, jednu od najtvrđih i najsnažnijih hip-hop suradnji u posljednje vrijeme, i na vokalnom ali i instrumentalnom polju. Istom žestinom nastavljaju „Gangland“ i „Redaljka“ u kojoj čujemo mlade dalmatinske snage Stipu Travaricu, Ruganje, TTM i Malog Japanca. Zbilja, ovo je odličan cipher bez praznog hoda.

„Pump It“ je Gršin izlet u rap-rock vode, stvar žestokog ugođaja i eksplozivne nabrijane gitarističke završnice. Premda u više navrata tekstovi pate od pomalo dosadnih i napornih uličnih motiva, sve više izlizanim i dosadnim za slušanje, Grše odlično pliva vodama hardcore rapa, trapa, ali i reggaetona donoseći svježinu i energiju i ne uništavajući svoj vokal forsiranjem autotunea.

Tako dolazimo do pjesme „Konobar“, sjajnog trap komada i najbolje stvari na „Platinumu“. Tema specifična za dalmatinsko podneblje i stvar krcata upravo onim šarmom i prepoznatljivošću splitskog hip-hopa. Živopisni soundtrack koji će sigurno dobro opisati i nadolazeću ljetnu sezonu.

Završnica albuma pripada odličnoj „Oče“, stvar sjajnog, isprva melankoličnog ali kasnije nabrijanog instrumentala i još jednom odličnom dokazu o sjajnoj Gršinoj energiji. A za razliku od cijelog albuma, posljednja pjesma „Suze” donosi puno mirniju i staloženiju priču o odrastanju koja završava odličnim porukama slušateljima o uspjehu i vjeri u sebe te je pravi odabir za završetak upravo zbog svoje različitosti od ostatka „Platinuma”.

Grše je albumom „Platinum“ još jednom pokazao kako je MC na kojega se itekako treba računati i sada, ali i u budućnosti. U ovih 12 pjesama odlično je opisao splitsko, ali i balkansko stanje bezumlja, te ujedno demonstrirao svoju neupitnu energiju i vještinu dobrog rimovanja.

Ocjena: 7/10

(Yem, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X