Harlem Gospel Choir i pijanist Zvjezdan Ružić odali počast žrtvama masovnih ubojstava u Srbiji

Skladbu ‘Who Taught You That’ Zvjezdan Ružić je shrvan vijestima iz Srbije snimio u novom aranžmanu, u još jednom duboko proživljenom suosjećanju i povezanosti koja ne treba niti priznaje granice.

Zvjezdan Ružić feat Harlem Gospel Choir (foto: Promo)

Iako živimo u vremenu u kojem je umjetna inteligencija jedan od najfrekventnijih izraza na dnevnoj razini, nijedan algoritam niti sustav neće moći zamijeniti ljudsko suosjećanje niti graditi duboku vezu čovjeka s čovjekom. Na sve češće seizmičko podrhtavanje humanosti osobito su osjetljivi umjetnici, koji i u najpotresnijim trenutcima pronalaze inspiraciju koja mora, poput vode, pronaći svoj put. Upravo je takva suradnja koja se dogodila između Zvjezdana Ružića i Harlem Gospel Choira iz New Yorka.

“Skladbu sam napisao 2020. godine”, kaže autor, “šokiran policijskom brutalnošću kojom je u Americi ubijen George Floyd. Svjedočiti trenutku kada osoba umire govoreći ‘Ne mogu disati’ dok mu policajac ni krivom ni dužnom koljenom gazi vrat, biti svjestan da to nije film, nego trenutak stvarnosti koja se dogodila doslovno pred očima cijeloga svijeta za mene je bilo duboko potresno iskustvo. Ako je tako u Americi, pred kamerama, što li je tek na onim mjestima na kojima kamere nisu uključene, pomislio sam. I shvatio sam koliko se malo o tome priča i koliko malo i sam o tome razmišljam. Gledao sam tu morbidnu scenu na ekranu, a note na klaviru i suze krenule su teći u istom času. ’Who Taught You That?’ (Tko te to naučio?) je bilo pitanje koje sam tada htio postaviti tom policajcu, koje bih postavio svakome tko ima potrebu drugoj osobi nanijeti bol.”

U tim prostorima potresenosti čovjeka i svijeta i trenutcima kada se rađala jedna skladba, Zvjezdan se prisjetio svoga boravka u New Yorku i gospel glazbe koja zna istodobno slaviti i oplakivati, donoseći duboko duhovno iskustvo. Pozvao je na suradnju proslavljeni Harlem Gospel Choir koji je prepoznao poziv da zajedno s njim prenese svijetu ovu važnu poruku.

“Pjesma je opet progovorila u meni,” kaže Ružić, “u ovim neviđenim tragedijama koje su potresle Srbiju, ali i sve nas. Ne mogu ni zamisliti koliku patnju prolaze obitelji razorene ovom najgorom noćnom morom svakoga roditelja. Pitanje „Tko te to naučio?”, nikada nije bilo relevantnije. Tko te naučio mrziti? Tko te naučio da imaš pravo ugasiti drugi život? Tko te naučio pucati? To su pitanja koja neprekidno ponavljam. A na njih ne znam odgovor i mogu opet odgovoriti samo – glazbom.”

Skladbu “Who Taught You That” Zvjezdan Ružić je shrvan vijestima iz Srbije snimio u novom aranžmanu, u još jednom duboko proživljenom suosjećanju i povezanosti koja ne treba niti priznaje granice.

Njome odajem počast anđelima koji su tog kobnog jutra 3.5. i te kobne noći 4.5. zauvijek prestali disati, dok su u vapaju odbrojavali posljednje trenutke svojih mladih života. Njome molim i za druge razorene živote koji, udaljeni od stvarnih vrijednosti žive laž virtualne realnosti. Njome izražavam svoju nadu u povratak humanosti. U povratak međusobne povezanosti. Jer, najvažnije od svega što jesmo i onoga što nitko umjesto nas ne može biti je biti čovjek. I malome čovjeku koji raste pored nas biti stvarni oslonac i sigurno utočište, kaže Zvjezdan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X