Harry The Kid ‘Stvar pravog trenutka’ – glas utjehe

Riječ je o prvom samostalnom projektu Harisa Ćehića iz grupa Harry & Fat Sons i Feet. Za razliku od spomenutih sastava, ovo je ujedno i Harisov prvi izlet u rad na materinjem jeziku.

  •  
  •  
Harry the Kid ‘Stvar pravog trenutka’

U kratkom objašnjenju koje prati EP „Stvar pravog trenutka“ Siščanin Haris Ćehić se osvrnuo i na dosadašnju bendovsku karijeru riječima: „Zvjezdanih trenutka nije bilo“, ali ponosno ističe i „manje“ uspjehe kao što su pjesme uvrštene u soundtrack američkog filma „Counterplay“, te prihvaćenost kritike i publike. Iako, i inače, samozatajnom i pristojnom momku kao što je Haris Ćehić to nije bila namjera, prilično je jasno u par riječi oslikao poziciju nezavisnih domaćih izvođača; jer, eto, uvrste se neke pjesme u soundtrack američkog filma, ali koga za to pretjerano briga na domaćem terenu, kao da imamo na bacanje bendova i izvođača koji iz ove zemljice redovno na taj način dobacuju do Amerike. Zato valjda i imamo situaciju da je Haris Ćehić uz iznimku ovog portala, potpuni anonimac u domaćem medijskom prostoru.

EP „Stvar pravog trenutka“, kao što je kazano u uvodu, donosi tri pjesme otpjevane na hrvatskom jeziku, a vedri americana indie koji je krasio zvuk grupe Harry & Fat Sons zamijenili su pomalo sjetni i zagasiti tonovi u određenim dijelovima, jer takva nam je i stvarnost. No, u Harisovom slučaju, neizostavni zvuk ukulelea uvijek unese i neki tračak optimizma. Prelazak na materinji jezik je u tom smislu donio i određene pomake u kojima Harry The Kid pomalo ulazi u prostor u kojem se sjećamo da je djelovao i pokojni Vlada Divljan u posljednjoj fazi, tj. periodu kad je intenzivno radio s Maxom Juričićem. Tko god je slušao Harisov prijašnji bend Harry & The Fat Sons, automatski može isključiti da je tako nešto izvedeno proračunato, jer riječ je o zvuku i stilu koji ovaj autor njeguje već duži niz godina. Stoga ovaj svojevrsni povratak na scenu, ali u hrvatskom narativu, više treba tumačiti kao prirodni put čije koordinate su iscrtali pandemija i potresi. Poriv da te shvati i razumije sredina dolaze s iskustvom.

Uvodna „Jedan stih“ je u svoje dvije minute trajanja više u ulozi najave onog što će nakon nje biti predstavljeno na izdanju, jer je prekratka da bi se razvila u nešto drugo, no i tu ulogu odrađuje solidno prije nego na red dođu njegove dva glavna aduta, a to su „Osluškujem njene korake“ i naslovna „Stvar pravog trenutka“ koja ujedno i zatvara EP.

„Osluškujem njene korake“ dolazi kao naknadna pamet, pogled unazad i zaključak „da smo nekad bili sretni“, ali ta pjesma upravo zbog havajskog ozračja ukulelea i jednostavne poletne pratnje na bas bubnju unosi optimizam na način da sreću čini uživanje u malim životnim detaljima i da se njih ne treba odreći (na putu do ozdravljenja). Dakle, tu kao da je ponovno oživio i onaj poznati duh Vlade Divljana, ali na Harisov način.

„Život tek mijenja boju, no ne ispire sjaj“ – stihovi su koji najbolje dočaravaju poruku posljednje „Stvar pravog trenutka“ u kojoj naglašeni zvuk gudačke pratnje iscrtava patnju uslijed potmule trešnje zemljine kore. Jasno vam je kao slušatelju da je riječ o tom trenutku kad se doslovce gubi tlo pod nogama i kad nestaje poznati svijet oko vas, no Harry The Kid i u tim najtamnijim dubinama duše pronalazi neku svjetlost kao nit vodilju. Utjeha u optimizmu ili optimizam kroz utjehu – može se iščitavati i jedno i drugo, no nedvojbeno je da Ćehić pronalazi poetiku i ne upada u patetiku.

EP je uistinu kratak, ne dobacuje ni do deset minuta trajanja, ali njegova triptih forma drži vodu. Nema praznog hoda i osjeća se da bi Harry The Kid mogao još sigurnije nastaviti u smjeru kojim se zaputio, tj. razvijati se kao kantautor.

Ocjena: 7/10

(Samizdat, 2021.)

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X