HDS natječajem sufinancira nezavisne projekte s 900.000 kuna

Danas je objavljen drugi od tri natječaja Hrvatskog društva skladatelja kojima će u sezoni 2011./2012. nezavisne glazbene projekte poduprijeti s 900.163,97 kuna.

Hrvatsko društvo skladatelja

Od promjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, HDS je dobio mogućnost da još u većem obimu podrži i podupre raznolikost kulturnog stvaralaštva, i time u punoj mjeri primjeni i provede zakon temeljem kojeg se 30% sredstava prikupljenih u sustavu privatnog kopiranja izdvaja upravo u Fond za poticanje raznolikosti kulturnog stvaralaštva.
Hrvatsko društvo skladatelja je u 2009. godini počelo financijski podržavati nezavisne projekte, pa je tako u prvoj godini putem natječaja 21 projekt poduprt s pola milijuna kuna, da bi se već u drugoj, 2010. godini iznos dotiranih sredstava popeo na gotovo 900.000 kuna.

U 2011. HDS ponosno objavljuje da prikupljena sredstva iznose 900.163,97 kuna, te da će se iznos u cijelosti koristiti za potporu nezavisnih glazbenih projekata u tri natječaja.

Dana 20. listopada objavljen je „BTL Natječaj“ koji je za prijave otvoren do 18. studenog. Fond sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije i uređaje za snimanje iznosi 500.000 kuna, a namijenjen je stimulaciji glazbenih manifestacija i glazbenom stvaralaštvu s područja popularne glazbe.

S današnjim danom, 16. studenoga 2011., objavljen je Natječaj „Tradicional“ za projekte tradicijske glazbe vrijedan 312.163,97 kuna koji će za prijave biti otvoren do 14. prosinca 2011. Sredstva iz ovog Natječaja omogućena su izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima kojima je povjereno HDS ZAMP-u da novac prikupljen za izvedbe i emitiranja tradicijske glazbe (izvorne narodne i ostale glazbe koja nema autora) proslijedi direktno umjetnicima i udrugama koje se bave tradicijskom glazbom, a ne, kao prije,  da se uplaćuje u državni proračun.

Natječaj Fonda „Rudolf i Margita Matz“ bit će objavljen 9. siječnja 2012., a namijenjen je skladateljima do 30 godina,  za čije projekte i stipendiranje je izdvojeno 88.000 kuna.
Fond Matz financiran je od naknada za autorska prava Rudolfa Matza, koja su supružnici oporučno ostavili HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima, što HDS s radošću provodi.

Sva tri natječaja mogu se naći na web stranici HDS-a www.hds.hr, ili u tajništvu te udruge u Zagrebu, Berislavićeva 9.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X