HDS ZAMP autorima uplaćuje 6,9 milijuna kuna naknada

HDS ZAMP je u drugoj polovici 2019. godine za svoje članove prikupio 6.860.425,33 kuna naknada za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. U travanjskom ‘devizno-mehaničko-digitalnom’ obračunu 2020. godine sudjeluje 5287 članova, glazbenih autora i nositelja prava iz Hrvatske.

HDS ZAMP

„Autorske naknade od digitalnih servisa još uvijek su smiješno malene. Čak i iznimno renomirani autori ne mogu računati na to kao ozbiljan izvor prihoda. S druge strane, broj korištenja svih tih djela je ogroman, pa nas administracija svih podataka stavlja pred mnoge izazove. Posebno je tako bilo proteklih mjesec dana, kada gotovo svi djelatnici rade od kuće zbog epidemije korona virusa. Ponosni smo što smo sve podatke i ovaj put obradili na vrijeme, a honorari putuju prema računima naših članova. Mnogima je to u ovim tjednima jedini izvor prihoda, pa je zadatak time bio i nama važniji. Okrećemo se novom cilju: obračunu tzv. malih prava, predviđenom za lipanj. Radi se o još više autora, osjetno većem iznosu novca za raspodjelu, ali i poslovnih procesa koje služba treba obaviti u izvanrednim uvjetima poslovanja. Ipak, uigrani smo, stručni i organizirani, zato vjerujem da ćemo uspjeti,“ izjavio je ovim povodom Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a.

Konkretno, specifikacije naknada za svakog pojedinog člana od danas su u njihovim elektronskim sandučićima na webu službe ZAMP, a isplate honorara započinju sredinom tjedna, od srijede 8. travnja 2020. godine.

„Drago nam je što smo ovaj komplicirani obračun uspjeli odraditi u roku i da je iznos koji šaljemo autorima osjetno veći od onog iz prethodnog polugodišnjeg obračuna za sve tri vrste korištenja prava,“ komentira Nenad Marčec i dodaje: „Na to naravno presudno utječu uplate stranih društava koja u svom ritmu šalju honorare za korištenje glazbe naših članova, ali i naša sve šira i bolja obrada podataka s digitalnih servisa.“

Tako za javno korištenje hrvatske glazbe u inozemstvu u 2. polovici prošle godine članovima HDS-a pripada ukupno 5.129.366,03 kn. Više od 40 stranih društava poslalo je informacije o korištenju glazbe i honorare, a 5 društava iz kojih su stigle najveće uplate su: SOKOJ – Srbija, PRS – Velika Britanija, AMUS – Bosna i Hercegovina, PAM CG – Crna Gora i ZAIKS – Poljska.

Obračun autorskih naknada za mehanička prava za drugu polovicu 2019. godine iznosi 1.018.737,45 kn. Mehanička prava odnose se na snimljenu glazbu, a obuhvaćaju prava snimanja, reprodukcije i stavljanja u promet autorskih djela.

Javnosti je najzanimljivije stanje s autorskim naknadama koje plaćaju tri digitalna internetska servisa s licencom za korištenje hrvatske glazbe i u zemlji i inozemstvu: ukupna svota koja od njih stiže na autorske račune iznosi 712.321,85 kn.

Od toga je najveći iznos, gotovo 524 tisuće kuna, od američkog YouTubea. Slijedi ga francuski Deezer sa blizu 152 tisuće kuna, a na kraju je globalni (američki) div Google s uslugom Google Play i oko 37 tisuća kuna za 6 mjeseci. ZAMP je od spomenutih servisa dobio i obradio podatke za korištenje ukupno 134 694 djela.

Najviše honorara od digitalnih servisa za hrvatski repertoar u stranim zemljama ukupno je zarađeno u Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Švicarskoj. Dijaspora na Internetu traži djela dobro poznatih autora s dugim karijerama i brojnim hit pjesmama. Zato su među 10 pojedinaca s najvećim autorskim naknadama od prava prikupljenih s digitalnih servisa aktivni autori (navedeni abecednim redom prezimena): Miro Buljan, Miroslav Drljača-Rus, Husein Hasanefendić Hus, Stjepan Stipica Kalogjera, Nenad Ninčević, Marko Perković Thompson, Zlatan Stipišić Gibonni i Miroslav Škoro, ali u digitalnom svijetu zaradu njihovim nasljednicima i dalje donose skladbe pokojnih autora Đorđa Novkovića i Zdenka Runjića.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X