Ho99o9 ‘Skin’ – riječi i buka pod kožu

Prvaci punk/hip-hop crossovera Ho99o9 objavili su svoj prvijenac za DTA Records imena ‘Skin’.

Ho99o9 ‘Skin’

DTA Records, label bubnjara i producenta Travisa Barkera u rekordno je kratkom vremenu postao hub novog vala pop punka, što zbog Travisa, što zbog na-pravom-mjestu-u-pravo-vrijeme sindroma gdje je u centru sve s gitarom, pjevnom melodijom i polu-programiranim trap 808icama.

Unatoč tomu, izgleda da se label ima namjeru razgranati dalje, izvan toga što je načelno lako probavljivo. “Skin”, novi album horrorcore/hardcore punk dvojca Ho99o9, s Travisom u produkcijskoj stolici, svježi je primjer te nove tendencije širenja.

Iz ove perspektive godine 2015. nabasao sam na snimku njihovog nastupa na SXSW-u, gdje su se odmah suprostavila dva pola – očigledan utjecaj Bad Brainsa i utjecaj Onyxa. Na samom početku kratkog seta izgledalo je kao da se ta dva pola pokušavaju pobiti jednim konačnim taktom, ali nedugo nakon se stvar razriješila i dvije suprostavljene strane počele su surađivati.

Suradnja se pokazala kvalitetnom – dosadašnja diskografija imala je uspona i padova, ali je uvijek bila čudna, neovisno o fazi. Beastie Boysi na steroidima.

“Skin” nosi prikladno ime. Lirikom i tonom se lako zavuče duboko ispod kože i snažnim vibracijama tjera na preispitivanje svega što tvori život, realnost, i sve između. Produkcija Travisa Barkera se itekako osjeća, beatovi dosta nalikuju njegovim recentnim solo pothvatima u svijetu hip-hopa, a nakon svega osjeća se i jasno je da je to i dalje isti bend, uz blagi začin.

Album nema jasnog, lineralnog narativa, u tom smislu više nalikuje mixtapeu s potpuno novim materijalom. Iz tog razloga ga je lako pratiti i mrvicu lakše uzeti ga za to što jest – album koji bi trebao sagraditi put do nove faze benda, daleko više usredotočenu na tekst, uz energiju koja je i tako bila jednim od dominantnijih sastojaka u spomenutom sosu.

Čini se da Ho99o9 prvenstveno zanima evolucija, nešto što će ih zadržati u konstantnom stadiju laganog kreativnog gladovanja. Nisam siguran koliko je to poželjno u današnjem do zadnjeg detalja fabriciranom svemiru, i upravo zbog toga sam voljan usuditi se prognozirati da će se takav univerzalan, iskren potez isplatiti. Po prirodi su nezahvalne, ali oprošteno je ponekad bubnuti i ostati živ – album ipak obećava.

Zanimljivo je iz te pozicije čekati iduće poglavlje. Ne znaš kad će, ne znaš kako će zvučati, ne znaš gdje će odvesti, početi i završiti. Nije ni da te previše zanima, jednostavno stojiš u mjestu i čekaš, pa što bude. Sigurno će dobiti pravo na nove retke – to je jedino što već sad možemo zaokružiti.

Ocjena: 8/10

(DTA Records 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X