Agat i Pagat u ljubljanskom Channel Zero – između nu metala i poezije

Koncertno intenzivan, djelomično kišni ljubljanski tjedan je iza nas. Započeo je u utorak u nultom kanalu, metelkovskom klubu Channel Zero, kada se održao 27. nastavak koncertnog serijala Level Up, na kojem su nastupili Agat i Pagat. 

 

Agat u Channel Zero (Foto: Izak Kermc / Channel Zero)

Kiša pada, trava baš i ne raste, a mi manijakalno obilazimo koncerte i ostale performativne događaje javnog karaktera, uglavnom kako bi sablasna zima u slovenskoj metropoli prošla bez većih mentalnih ili fizičkih posljedica. Između dodaj još i povremeni nalet snijega i dobiješ socrealističnu depresivnu epizodu kojoj lijeka naizgled još uvijek nema.

Agat u Channel Zero (Foto: Izak Kermc / Channel Zero)

No, eto, došao je taj utorak, početak trodnevnog koncertnog bendera. U Channelu sam se nacrtao svega 15 minuta prije početka koncerta. Poslužila me teturava mehanika hoda, dakako i činjenica da sam već lagano oguglao na svaki oblik boli prouzrokovane umorom. Unatoč sezonskoj depresiji, Ljubljana je i dalje brzi grad… čak i onda kada naoko sve spava.

Agat u Channel Zero (Foto: Izak Kermc / Channel Zero)

Nego, istini na volju, ugodno sam se iznenadio počasnom gošćom večeri. Agat je za kreativnu bazu izabrala Tel Aviv, a za estetsko-sadržajni nukleus sebe, bubnjara, te zaista minimalni seasoning jednoznačne elektronike. Teško mi je bilo vjerovati izmučenim ušima, ali – ovo je dobar nu metal. Zvuči gotovo nemoguće. S naglaskom na “gotovo”. Bubanj je kroz cijeli set bio nevjerojatno težak (čitaj: “heavy”), vokal oštar i žestok, a aranžmani inovativni. Limp Bizkit za svitu koja mrzi Limp Bizkit. Da ne kažem – za sve one s mozgom.

Agat u Channel Zero (Foto: Izak Kermc / Channel Zero)

Dobrodošlicu koncertnom ciklusu Level Up u “klub 27” zaželjela je predgrupa Pagat. Grupu s brlogom u Ljubljani čini trojac, redom Zerox, Skamljusk i Baki, te se kreativno nalazi na križanju između slobodne poezije, avangardnog rapa, eksperimentalne elektronike i avangardnog filma. Unutar nekih osnovnih glazbenih parametara, najlakše ih je zatvoriti u trip-hop ladice prepune nijansi, iako je “punk na pozornici”, dakle prvotno kao drski stav, prisutan u nešto jačim tragovima.

Pagat u Channel Zero (Foto: Izak Kermc / Channel Zero)

Prvi dan je – što je, nadam se, razvidno iz teksta – prošao slavno i u slavlju. 27 nije mali broj za većinski DIY seriju koncerata, takvu koja za sizifovski cilj ima promovirati i podržavati nezavisnu glazbenu scenu, neovisno o geografskim i žanrovskim okvirima. Decenijama je aktivan diskurz o boju između onoga što je “naše”, ono što ne pripada srednjoj struji, i onog njihovog – komercijalnog i izlizanog, rađenog isključivo po logici izuzetno nelogičnog tržišta. Level Up je po svemu sudeći takav prijeko potrebit okvir za manje zastupljena glazbena imena – rađen od dole, mobilan, jasan i konkretan. 27 nije mali broj, izdržao je unatoč svim inherentnim i recentnim, specifičnim pandemijskim preprekama. K tome se i – rekao bih – izvukao iz kluba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X