‘House of the Dragon’ – stiže igra zmajeva

Sinoć je u Cinestarovom Kaptol Botique Cinema na svečanoj projekciji premijerno prikazana prva epizoda serije ‘House of the Dragon’, prvog u nizu ‘spin-off’ projekata megapopularne HBO-ove serije ‘Game of Thrones’ koja je kroz osam sezona stvorila golemu sljedbu, ali u završnim epizodama i mnoge obožavatelje razjarila. Radnja serije smještena je dvije stotine godina prije događaja iz ‘Igre prijestolja’, a naš dvočlani novinarski tim prisustvovao je projekciji te u slobodnom razgovoru komentira viđeno.

House of the Dragon (foto: HBO)

Ivan Laić: Prije nego što se bacimo na “House of the Dragon”, mislio sam da prokomentiramo kraj “Game of Thrones”, jer imam osjećaj da je finalna sezona bila pretjerano hejtana. Jesu li očekivanja publike bila previsoka ili je jednostavno postalo popularno (viralno) bacati drvlje i kamenje po osmoj sezoni ili sam pak ja u krivu i to zbilja nije uopće valjalo?

Dijana Ćurković: Bilo je i dosta ljudi koji su branili zadnju sezonu, odnosno zadnje dvije, ali jako puno ih je bilo koji su ostali razočarani. Ako su očekivanja publike bila previsoka, to je najviše zbog standarda koji je postavljen u prvim sezonama. Za zadnje dvije sezone se činilo da su ih autori htjeli na brzinu odraditi i prepustiti se drugim projektima. Mislim da nisu zbrzali, iako su zadnje zaista niža kvaliteta, ali samo razrješenje te komplicirane priče, odnosno zadnja epizoda, po mom mišljenju nije bilo dobro. I dalje su glumci odlični, čitava produkcija je zapanjujuća, ali priča je puno banalnija nego recimo u prvoj sezoni. Kakva je tebi bila?

Ivan Laić: Mislim da se svakako osjetio pad kvalitete kad je istrošen sadržaj koji autorski potpisuje George R.R. Martin na čijim se knjigama priča temeljila, a fabulu preuzimaju scenaristi D.B. Weiss i David Benioff, koji je inače sjajan u svom poslu i vrlo kvalitetan književnik. Pritisnuti rokovima momci su “nažbukali” kraj priče i vjerojatno ostavili previše nedovršenih repova, ali svatko tko je mislio da će dobiti najveće remek-djelo u povijesti televizije jednostavno je imao prevelika očekivanja. Naravno da je moglo i bolje, ali mislim da će kraj nažalost ostati upamćen kao mnogo gori nego što zaista jest.

No, danas zapravo pričamo o “House of the Dragon”, koji je tek je prvi od bezbroj spin-offova “Game of Thrones” koji su najavljeni u dogledno vrijeme. Zasad se već spominju “The Sea of ​​Snake” o Lordu Corlysu Velaryonu; “10 000 Ships” o princezi ratnici Nymeriji; “A Knight of the Seven Kingdoms” prema Martinovim romanima “Tales of Dunk and Egg” i animirana serija “The Golden Empire”. Teško je zamisliti da bi ijedna od tih serija mogla doseći popularnost originala, ali u svakom slučaju je pokrenut novi stroj za zgrtanje novca. Na temelju jedne epizode teško je donositi ikakve zaključke, ali ako moramo nagađati: koliki je potencijal “House of the Dragon”?

Dijana Ćurković: Finale “Game of Thronesa” je uživo gledalo 19 milijuna ljudi, a uz to je ta serija je srušila sve rekorde po broju piratiziranih epizoda, tako da bilo kakvo ulaganje u njen nastavak ili prequel izgleda kao sigurna zarada. Slažem se da nijedna od tih serija neće biti kao original. “GOT “je imala vrhunsku priču, ali ne zbog radnje nego zbog prevrata i neočekivanih ubojstava glavnih likova kakvo je prije i viđano u TV-svijetu, ali ne u tolikoj mjeri. Ako će “Zmajeva kuća” imati slične šokove, uspjeh joj je zajamčen. I ona je adaptacija knjige “Fire & Blood” u kojoj je Martin napisao povijest Targaryena. Samo, knjiga pokriva jako dug period pa je za ovu seriju odabrano vrijeme građanskog rata, a u prvoj epizodi su postavljeni temelji za ostatak. Likove još ne poznajemo, ali Martin odlično oslikava svoje junake i antijunake tako da bi taj dio mogao biti kičma serije. Naravno, ako glumci to uspiju iznijeti. Već u prvoj epizodi jasna je motivacija likova koje smo tek upoznali, a ne štede gledatelje scenama brutalnog nasilja, kakvo je imala i GOT.

Martin je izvršni producent “Zmajeve kuće”, što je super jer se neće previše micati od predloška, ali to je ustvari loša vijest za ljubitelje Pjesme leda i vatre, jer dodatno odgađa izlazak predzadnjeg nastavka “Winds of Winter”.

Ivan Laić: Kako ti se čini glumačka postava? Nema velikih imena poput primjerice Seana Beana koji je u prvoj sezoni “Igre prijestolja” utjelovio Neda Starka, ali čini mi se da Paddy Considine nije loš kao kao kralj Viserys. Još nismo vidjeli Emmu D’Arcy kao Rhaenyru (koja će imati težak zadatak ako joj je uloga nadomjestiti Emiliu Clarke), budući da mladu princezu u prvoj epizodi tumači Millie Alcock. Čini se da će važnu ulogu odigrati i Matt Smith kao nasilni Daemon Targaryen.

Dijana Ćurković: Glumci su poprilično dobri, nema puno poznatih, osim Smitha koji je glumio Dr. Whoa, a i u ovoj ulozi bi mogao biti jako popularan. Considine je u prvoj epizodi odličan, a od poznatih lica tu je i Graham McTavish koji je glumio u “Hobitu” i “Witcheru”, ali publici će vjerovatno biti poznat po ulozi kralja u “Aquamanu” ili iz serija “24” i “Crveni patuljak”. Zanimljiv je i lik Corlysa Velaryona, odnosno glumac Steve Toussaint, a Allock je također jako uvjerljiva. Rhys Ifans, koji ima gomilu manjih uloga, ovdje je u Malom vijeću i čini mi se dobar kao Hand of the King. Pohvalila bih i Emily Carey koja glumi njegovu kćer i mogla bi biti slična Sansi Stark, kad već uspoređujemo s “GOT”.

Što misliš o produkciji o režiji? Ima ugođaj “GOT”-a, ali znamo da “Zmajeva kuća” nije snimana u Dubrovniku.

Ivan Laić: Produkcija je vrhunska, na razini izvorne serije. Režija je također na nivou, komentirali smo neke odvažne zahvate s rezovima u montaži, jedino sam bio razočaran scenom bitke vitezova na turniru u kojoj je rezova bilo previše da bi je se uopće moglo doživjeti. Nadajmo se da će se to u budućim epizodama popraviti, budući da su borbe bile jedan od ključnih sastojaka “Igre prijestolja”.

Točno je da za razliku od prethodne serije, “Zmajeva kuća” nije snimana u Dubrovniku i doima se kao da je više CGI-ja ulupano u “scenografiju” nego, primjerice, u zmajeve kojih se, ako ćemo iskreno, i nismo previše nauživali u prvoj epizodi.

Da ne duljimo previše, jedna epizoda od sat vremena nije dovoljna da donosimo ikakve velike zaključke o onome što će uslijediti, ali mislim da se možemo složiti da nemamo razloga biti razočarani, da su položeni temelji za priču koja bi se mogla pokazati dovoljno zanimljivom da je poželimo pratiti i da ćemo najviše muke imati s raspoznavanjem gomile plavokosih likova koji svi nose veoma slična imena. Što ćeš nam još dodati za kraj?

Dijana Ćurković: Za kraj, zaključila bih da serija izgleda dobro, a likove ćemo, ako projekt zaživi par godina, naučiti razlikovati kao što smo naučili i likove i glumce iz “GOT”-a. Martin je napisao opširnu povijest Westerosa, materijala i završenih priča ima i više nego dovoljno za desetak sezona. Serija ima publiku, HBO ima financije, priču imaju, treba im samo interes publike.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X