‘House of the Dragon’ 7. epizoda ‘Driftmark’ – pogrebi i bodeži

Nastavljamo s gledanjem ‘Zmajeve kuće’, uz komentar šeste i najavu sedme epizode.

“House of the Dragon” (foto: HBO)

Ivan Laić: Odradili smo famozni desetljetni skok i činilo se kao da započinjemo novu sezonu serije. Radnja je usporila kako bismo imali priliku pohvatati tko je dobio koliko djece (i s kime), kako sada izgledaju princeza i kraljica iz naslova (prva se bitno fizički promijenila, dok je kod druge prijelaz besprijekoran) i upoznati nove likove (i pokojeg zmaja). Šesta epizoda možda nije bila najuzbudljivija, ali recimo da je bilo nužno da bude takva. 

Dijana Ćurković: Da, preskočili smo 10 godina, ali dovoljno likova nam je poznato da bi to bio neki problem. Olivia Cooke kao Alicent je nadnaravno uvjerljiva kao starija verzija Emily Carey, a Emma D’Arcy (nebinarna osoba koja je već podigla nešto prašine izjavivši da voli glumiti žene) ima iznenađujuće težak zadatak nakon odlične Milly Alcock, jer ni fizički nisu pretjerano slične, što ustvari prekriva svijetla kosa Targaryena. Osim toga, talent Georgea R.R. Martina kad su u pitanju dijalozi, koje su Sara Hess i Ryan J. Condal sročili u scenarij, najbolje oslikava likove, pa tako zamjena glavnih glumica ne oduzima dinamiku radnje, Rhaenyra je Rhaenyra čim progovori.

“House of the Dragon” (foto: HBO)

Na internetima su se već počele pojavljivati usporedbe kraljice kao majke i Rhaenyre kao majke, što Martin koristi da na suptilan način pokaže kako se cjelokupni način života odražava i prenosi na djecu (što smo u “Igri prijestolja” mogli vidjeti s Lannisterima i Starkovima). Tako su kraljičini odnosi hladni i zapovjedni, počevši od odnosa s Viserysom (Paddy Considine) kojeg tradicionalno sluša, ali mu spletkari iza leđa uz pomoć Larysa (Matthew Needham), do odnosa sa sinovima i kćeri koji su redom napeti, pa su joj djeca svako na svoj način pomaknuta; a Rhaenyrina su odrastala u ljubavi, uz mnogo pažnje i od majke i od oca Harwina (Ryan Corr) i od lažnog gej oca Laenora (John Macmillan). Iako je pet godina mlađi od Aegona (Ty Tennant), Rhaenyrin sin princ Jacaerys ‘Jace’ (Leo Hart) dovoljno kuži svijet oko sebe da može postaviti pitanje poput: “Je li lord Strong moj otac?”

Ivan Laić: Larys ‘Clubfoot’ Strong igra sve veću ulogu iz epizode u epizodu, a njegova beskrupuloznost kojom je iz igre uklonio vlastitog oca i brata već sad ga stavlja među najhladnokrvnije likove Martinovog univerzuma. Tim postupkom ujedno je oslobodio put za povratak Otta Hightowera (Rhys Ifans) na poziciju Kraljeve ruke, ali i Rhaenyru od Harwina kao romantičnog partnera. Dodamo li tome i “samoubojstvo zmajem” koje je počinila Daemonova (Matt Smith) supruga Laena (Nanna Blondell), čini se da je pitanje vremena kad će se omiljeni incestuozni par Westerosa ponovno spojiti.

Dijana Ćurković: Larys je iskoristio stari špijunski westeroški trik i oslobodio osuđenike na smrt koji su pristali da im otkine jezike, kako bi njihov zavjet na šutnju bilo lakše održati. Dakako, postoje drugi načini komunikacije osim govorenja, ali priznati da su spalili vladara i nasljednika Harenhalla bilo bi automatska osuda na smrt, s govornim aparatom ili bez njega. Larys je tako postao nasljednik najveće tvrđave u Westerosu, a oslobodio i mjesto u Malom vijeću, čitavo vrijeme hineći da samo ispunjava želje kraljice. 

Alicent se u čitavoj priči pravi blesava, a sa svojim osobnim čuvarom Cristanom Coleom (Fabien Frankel) zgraža se nad Rhaenyrinim grijesima. On je preporođeni moralist, kraljicu gleda kao svoju spasiteljicu, a Rhaenyru pokorno i časno psuje, iako ju je prije njenog vjenčanja zvao da provede život s njom na Essosu. To je ona promjena koja nastupa nakon “ne”, koja je u stvarnom svijetu (tj. najčešće na internetu), ženama i predobro poznata. S druge strane, Daemon je od starta iskren, čak i u svojoj okrutnosti, i zbog toga gledatelji obožavaju i njega i Rhaenyru pa počinju priželjkivati kraljevski incest.

Ivan Laić: Sudeći prema traileru sedme epizode, čini se da bi nas mogla očekivati neka uzbuđenja. Sve počinje turobnim raspoloženjem na Laeninom sprovodu, ali izgleda da je mali Aemond Targaryen (Leo Ashton) bacio oko na njezinu zmajicu Vhagar, ujedno i najveću od živućih zmajeva. Na drugim mjestima vidimo da će napetost između Rhaenyre i Alicent dovesti i do fizičkog okršaja u kojemu će kraljica na princezu nasrnuti Viserysovim bodežom. Nakon ove ostaju još samo tri epizode do kraja prve sezone i tempo će se očito morati dizati ako se imaju potvrditi očekivanja da će deseta epizoda završiti početkom rata poznatog kao Ples zmajeva.

“House of the Dragon” (foto: HBO)

Dijana Ćurković: U sljedećoj epizodi trebalo bi se na istom mjestu naći sedam od devet zmajeva koje ćemo vidjeti u ovoj sezoni, a tu bi se mogao pojaviti i zmajokradica. Dosad je spomenuto da se više od polovice zmajskih jaja ne izlegne, pa je lako moguće da su i zmajevi koji se pojavljuju u “Igri prijestolja” već prikazani u “Zmajevoj kući”. Zmaj Dreamfyre je najplodniji a time i najizgledniji kandidat za majku. 

Sedmu epizodu, isto kao i šestu, režirao je Miguel Sapochnik, majstor fotografije je Fabian Wagner, a scenaristima Condalu i Martinu ovaj put priključuje se Kevin Lau. Čini se da se nešto drame odvija i iza kamera, jer izvršna producentica Jocelyn Diaz nije iskoristila ugovornu opciju da se vrati i u sljedećoj sezoni, a Sapochnick je već odstupio tako da je Condal trenutno jedini najavljeni showrunner, a kao ko-producenti se navode Sara Hess i Alan Taylor. S obzirom na iznimno dobru gledanost – u prosjeku 2,5 milijuna ljudi gleda svaku epizodu samo na platformama HBO-a – nema straha da će serija u dogledno vrijeme biti otkazana, kao ni da će joj kvaliteta pasti dok god je Martin u blizini seta. 

(nastavlja se…)

Saznajte više:

‘House of the Dragon’, 6. epizoda ‘The Princess and the Queen’ – skok na pola puta

‘House of the Dragon’, 5. epizoda ‘We Light the Day’ – savršeno politički spoj

‘House of the Dragon’, 4. epizoda ‘King of the Narrow Sea’ – kraljević i prosjak, rated R

‘House of the Dragon’, 3. epizoda ‘Second of His Name’ – lov i zamka

‘House of the Dragon’, 2. epizoda ‘Odmetnuti princ’ – usamljeni zmaj

‘House of the Dragon’ – stiže igra zmajeva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X