Apeli, apeli…

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57 zaposlenika javne televizije, u rasponu od novinara i urednika do tehničkog osoblja, poziva vlasti da potaknu javnu televiziju da promiče javni interes, kulturu, znanost, obrazovanje, civilno društvo i nacionalne manjine u programu koji bi trebao biti lišen žutila, privatnih interesa, pritisaka, predrasuda te utjecaja i upletanja politike i političara.

Jelena Svilar (Foto: Nino Šolić)

Neki je dan vodstvo HTV-a objavilo nešto što je u medijima prošlo gotovo nezapaženo: zbog navodne racionalizacije troškova, javna televizija planira ukinuti redakciju kulture i obrazovanja, odnosno stopiti ih u jednu kako bi se, navodno, lakše i uz manje troškova producirao program iz navedenih sfera. Do ovoga sam saznanja došla sasvim slučajno, posredstvom društvenih mreža, čitajući članak u kojemu ministrica kulture Andrea Zlatar i ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović javno apeliraju na vodstvo ove ustanove da to ne učine, jer bi štetnost ovakvog postupka javne televizije dovela do neslućenih društvenih reperkusija u zemlji u kojoj je nivo kulture i obrazovanja ionako na niskim granama.

Koliko god zvučalo šokantno i upućivalo na činjenicu da već debelo živimo u svojevrsnoj distopiji, ova odluka vodstva Hrvatske televizije zapravo je samo logičan nastavak suludog programa kojega je već od samog imenovanja najavljivao novi glavni urednik javnog servisa, a koji se svodi na jednu jedinu stvar: komercijalizaciju javne televizije. Bruno Kovačević, koji je od starta svog mandata obećavao da će podignuti gledanost HTV-a, najavljujući rat komercijalnim televizijama, napose Novoj TV, baltazarski se domislio prognati kulturni i obrazovni program na treći program HTV-a čije je pokretanje u planu do kraja tekuće godine, misleći vjerojatno da se time riješio dosadnog, suvišnog kulturnog sadržaja koji je već godinama u eteru javne televizije smješten u doba vještica i vampira, tamo negdje iza ponoći, i čije samo postojanje gledatelje navodi na to da se okreću sadržajima komercijalnih televizija, dizajniranima da podražavaju najniže porive u gledatelja u svrhu što veće gledanosti koja, analogno tržišnim zakonima, donosi i više oglašavanja i veću zaradu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=86vkLpn2aT4[/youtube]

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57 zaposlenika javne televizije, u rasponu od novinara i urednika do tehničkog osoblja, poziva vlasti da potaknu javnu televiziju da promiče javni interes, kulturu, znanost, obrazovanje, civilno društvo i nacionalne manjine u programu koji bi trebao biti lišen žutila, privatnih interesa, pritisaka, predrasuda te utjecaja i upletanja politike i političara. Javna bi televizija, ističu njezini zaposlenici, trebala biti nezavisna, pravedna, istinita, vjerodostojna i profesionalna, te ne bi smjela podlijegati tržišnim interesima i zakonitostima kapitala.

Zaposlenici dakle apeliraju na vlasti, dok ista ta vlast apelira na vodstvo televizije. Ostaje ipak nejasno kako to da je apel jedini mehanizam ministarstva u čijoj je nadležnosti javna televizija i koje već mjesecima priprema izmjene zakona o javnom servisu. I dok svi samo apeliraju jedni na druge, monstruozni plan proskribiranja kulturnog sadržaja tiho se krčka.

To be continued…

Prijašnje Peglanje ekrana: ‘Rekonstrukcija’ i ‘Ružiona’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Koluma - Peglanje ekrana

Idi na Vrh
X