Apeli, apeli…

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57 zaposlenika javne televizije, u rasponu od novinara i urednika do tehničkog osoblja, poziva vlasti da potaknu javnu televiziju da promiče javni interes, kulturu, znanost, obrazovanje, civilno društvo i nacionalne manjine u programu koji bi trebao biti lišen žutila, privatnih interesa, pritisaka, predrasuda te utjecaja i upletanja politike i političara.

Jelena Svilar (Foto: Nino Šolić)

Neki je dan vodstvo HTV-a objavilo nešto što je u medijima prošlo gotovo nezapaženo: zbog navodne racionalizacije troškova, javna televizija planira ukinuti redakciju kulture i obrazovanja, odnosno stopiti ih u jednu kako bi se, navodno, lakše i uz manje troškova producirao program iz navedenih sfera. Do ovoga sam saznanja došla sasvim slučajno, posredstvom društvenih mreža, čitajući članak u kojemu ministrica kulture Andrea Zlatar i ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović javno apeliraju na vodstvo ove ustanove da to ne učine, jer bi štetnost ovakvog postupka javne televizije dovela do neslućenih društvenih reperkusija u zemlji u kojoj je nivo kulture i obrazovanja ionako na niskim granama.

Koliko god zvučalo šokantno i upućivalo na činjenicu da već debelo živimo u svojevrsnoj distopiji, ova odluka vodstva Hrvatske televizije zapravo je samo logičan nastavak suludog programa kojega je već od samog imenovanja najavljivao novi glavni urednik javnog servisa, a koji se svodi na jednu jedinu stvar: komercijalizaciju javne televizije. Bruno Kovačević, koji je od starta svog mandata obećavao da će podignuti gledanost HTV-a, najavljujući rat komercijalnim televizijama, napose Novoj TV, baltazarski se domislio prognati kulturni i obrazovni program na treći program HTV-a čije je pokretanje u planu do kraja tekuće godine, misleći vjerojatno da se time riješio dosadnog, suvišnog kulturnog sadržaja koji je već godinama u eteru javne televizije smješten u doba vještica i vampira, tamo negdje iza ponoći, i čije samo postojanje gledatelje navodi na to da se okreću sadržajima komercijalnih televizija, dizajniranima da podražavaju najniže porive u gledatelja u svrhu što veće gledanosti koja, analogno tržišnim zakonima, donosi i više oglašavanja i veću zaradu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=86vkLpn2aT4[/youtube]

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57 zaposlenika javne televizije, u rasponu od novinara i urednika do tehničkog osoblja, poziva vlasti da potaknu javnu televiziju da promiče javni interes, kulturu, znanost, obrazovanje, civilno društvo i nacionalne manjine u programu koji bi trebao biti lišen žutila, privatnih interesa, pritisaka, predrasuda te utjecaja i upletanja politike i političara. Javna bi televizija, ističu njezini zaposlenici, trebala biti nezavisna, pravedna, istinita, vjerodostojna i profesionalna, te ne bi smjela podlijegati tržišnim interesima i zakonitostima kapitala.

Zaposlenici dakle apeliraju na vlasti, dok ista ta vlast apelira na vodstvo televizije. Ostaje ipak nejasno kako to da je apel jedini mehanizam ministarstva u čijoj je nadležnosti javna televizija i koje već mjesecima priprema izmjene zakona o javnom servisu. I dok svi samo apeliraju jedni na druge, monstruozni plan proskribiranja kulturnog sadržaja tiho se krčka.

To be continued…

Prijašnje Peglanje ekrana: ‘Rekonstrukcija’ i ‘Ružiona’

Zadnje od Koluma - Peglanje ekrana

Idi na Vrh
X