Igralom ‘Premalim stvarima’ – spremni za velike stvari

Svojim specifičnim zvukom niški trio nas vodi na putovanje koje obuhvaća ritam iz afričke pustinje i bizantinske melodije često protkane nadrealističkim tekstovima koji inspiraciju crpe iz svakodnevice istočnoeuropskih prijestolnica.

Igralom “Premalim stvarima”

Ovu bi jesen uskoro lako mogli prozvati jeseni Dimitrija Simovića jer su se zvijezde izgleda tako posložile da ćemo u razdoblju od svega par tjedana dočekati čak dva albuma sastava ovog niškog kantautora i multi-instrumentalista sa zagrebačkom adresom. Kao Dimitrije Dimitrijević “profesor groovea” uskoro će nas počastiti svojom drugom studijskom pločom projekta koji je pokrenuo od dolaska u novu okruženje, a od petka je na internetskim bespućima dostupno i treće izdanje koje potpisuje s matičnom trojkom Igralom koja svira, kako to promotivni opis prilično točno ističe, “rock’n’roll u spoju s world musicom, saharskim dirt bluesom te istočnjačkim melosom obavijenim u ruho americane.”

Pet godina nakon što su značajan iskorak napravili sa svojim prethodnim albumom “Sunovrat”, srpski derviši se tako vraćaju sa sedam novih pjesama čije ukupno trajanje prebacuje tek malo više od pola sata, ali to je sasvim dovoljno da nas svojim specifičnim zvukom odvedu na putovanje koje obuhvaća ritam iz afričke pustinje i bizantinske melodije često protkane nadrealističkim tekstovima koji inspiraciju crpe iz svakodnevice istočnoeuropskih prijestolnica.

Kao svojevrstan manifest zvuka ploče, hipnotička naslovna pjesma, ujedno i najduža na cijelom albumu stoji na njegovom uvodu i donosi spoj noćne vožnje gradom i zaštitnih assouf gitara, narodnih melodijskih obrazaca i nadnaravnih slika poput zmajske krljušti u jesenskom ambijentu dužih kaputa i rujnih linija. Na pjesmi gostuje i Simovićeva družica Sara Renar, pa se tako suradnja para proširuje i izvan one međusobne u njihovim osobnim projektima.

Sarin će se vokal vratiti kao svojevrstan bookend i na završnoj “Sunce”, dočim treći vezivni član njihovih bendova, Vedran Peternel – Ćale svoj obol daje u najavnom singlu “Dan u životu”. Unatoč sličnosti naziva s jednim poznatim poglavljem pjesmarice The Beatlesa, za razliku od epske balade slavne liverpulske četvorke, pjesma Igraloma se uz pomalo repersku izvedbu nadrealnog teksta naoko najviše bavi hidracijom u nešto što odaje dojam vrlo mamurnoga jutra.

Od ostalih gostovanja valja izdvojiti i pjevačicu Teu Režek, poznatu po etno projektu Prisoje, u izvedbi pjesme “Kafanče”, još jednog turobnog dana poznoga ljeta ili rane jeseni u nekakvoj (srpskoj?) zabiti gdje luđaci viču na pse koji zavijaju nadglašavajući zrikavce i trube. Opću nelagodu ovih pjesničkih slika produbljuje i završna ekološko-egzistencijalna konstatacija koju autor ponavlja na kraju kompozicije: “Posekli smo šume, sad se grejemo na gume.”

Od ostalih pjesama valja kao jednu od najljepših izdvojiti i nježnu “Bolnu ženu” koja asocira na nešto što bi nomadi iz Tinariwena mogli zasvirati kad sunce zađe, pustinja zahladi, a čaj se kuha oko logorske vatre na dinama. “Lešinari” djeluju kao kronika svih onih jalovih svađa u kojima “kada urlam da odlazim, u većini slučajeva ne želim da odem.” U “Rođeni u tunelu”, pak, Simović još jednom predstavlja sumanute staze kojima ga dok čeka u redu neke banke vodi njegova nepatvorena pjesnička vizija: “Iz srcastog klupka u grudima nagog kralja razvlači se zlatasta nit do skuta odevenog kralja.”

Ljepota možda jest, kako Igralom kaže u naslovnoj i uvodnoj pjesmi svog trećeg studijskog albuma, u premalim stvarima, ali niški sastav je upravo dokazao da su spremni i za jako velike stvari. A i u tome ima ljepote. I napretek.

Ocjena: 9/10

(Menart Srbija, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X