Marčelo slavi u Vintage Industrial Baru – de facto 20 godina od prvijenca ‘De facto’

Nakon petogodišnje koncertne pauze, 29. studenog u zagrebački Vintage Industrial Bar dolazi Marko Šelić Marčelo s bendom, a u sklopu regionalnog koncertnog obilježavanja dvadesetogodišnjice njegove karijere.

Marčelo (Foto: Nemanja Maraš)

„Ni naši najluđi snovi nisu dobacivali dalje od objavljivanja prvog albuma”, priznao je Marko Šelić Marčelo na rasprodatom koncertu u beogradskom klubu Zappa baza, pre više od mesec dana. Muzičar, kolumnista i pisac ove jeseni slavi dvadeset godina od objavljivanja prvenca. Za njega kažu da je retka svetlost u crnom tunelu besmisla sadašnjosti koju živimo, kao i žanra od kojeg je krenuo… ali on se odavno odaljio od hip-hopa. Uz osmočlani bend vrsnih muzičara, njegova muzika već godinama slobodno i s lakoćom šeta od primesa roka, džeza i fanka sve do sevdalinke. Takav razvoj nije uvek nailazio na odobravanje ranih fanova, ali Marčelo i saradnici ostali su na strani hrabrosti i umetnosti.

Svoje prve stihove pisao je u rodnom Paraćinu još kao srednjoškolac, ali prve snimljene pesme nastaju 2001. godine. Njegov rad se vrlo brzo razvijao, bivajući prepoznat i od publike i od muzičkih znalaca. Dosad je izdao šest albuma: De Facto (2003), Puzzle Shock! (2005), Treća strana medalje (2008), Deca i Sunce (2010), Napet šou (2014) i Nojeva varka (2021). Činjenica da je već prvi album postao najbrže prodavana ploča te godine sugerisala je da pred našim očima stasava umetnik izuzetne energije. Bio je to ujedno i prvi posleratni album na kojem su sarađivali muzičari s ex-YU prostora te generacije: osim čitavog „kataloga” srpske rep scene, tu su bile i pesme s Edom Maajkom, Elementalom i Frenkijem. „De facto” je u najboljem maniru bio kritika društva, ali protkan ličnim emocijama i doživljajima, ispričanim na veoma iskren i uverljiv način. „Kuća na promaji”, u izvesnom smislu noseća numera, uzburkala je javnost: u njoj Marčelo govori o atentatu na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, o brutalnosti policije, kao i o otuđenju među ljudima u Srbiji.

Puzzle Shock! donosi verovatno najveći žanrovski pomak: nikada kasnije skok nije bio tako drastičan. „Formula se posle samo usavršavala, ali ovo je bio trenutak kada smo se zapravo osmelili na istraživanje, ponajviše zahvaljujući Dragoljubu Markoviću, nekadašnjem članu kultnih sastava Ништа али логопеди i Block Out, prijatelju i producentu tog albuma. Dodatno carski, za tu je priliku smislio pseudonim: Dr Dra”, priseća se Marčelo. Sjajno su prošli i treći i četvrti album, “Treća strana medalje” i “Deca i Sunce”: ovi albumi ilustruju i autorsko stasavanje Markovih najbližih saradnika Nevene Glibetić Nensi (vokal i vokalno komponovanje), Radet Sklopića Raid Kyu-a (kompozitor i dj) i Miloša Borovnjaka Ministra Lingviste (mc), kao i njihovo stapanje u kreativnu sinergiju koja će do danas ostati glavni motor benda. Kuriozitet vezan za peti album „Napet Šou” jeste da je izdat uz knjigu, u čijem pisanju su, pored Marka, učestvovale i legende poput Davida Albaharija, Petra Janjatovića, Kokana Mladenovića, Mihajla Pantića i Draže Petrovića. Reč je o jedinstvenoj zbirci kolumnističko-esejističkih tekstova, koji prate teme pesama s albuma i proširuju ih.

Šelić svojim primarnim zanimanjem smatra upravo pisanje: po struci je profesor srpskog jezika i književnosti, kolumne objavljuje u dnevnom listu Danas, a objavio je romane „Zajedno sami”, „Malterego, knjiga prva: Rubikova stolica”, , „Malterego, knjiga druga: Higijena nesećanja”, te zbirku „O ljudima, psima i mišima”.

Marčelo

Poslednji Marčelov album “Nojeva varka” (2021) u izdanju Lampshade Medije najličniji je i najkompleksniji album ovog umetnika. Svoj ‘dnevnik pokušaja ravnodušnosti’ pripoveda nam kroz 16 povezanih pesama koje funkcionišu kao poglavlja romana u stihu. U „Udahni”, prvom singlu i pesmi koja otvara album, odlučuje da se isključi iz svega: „Da, to je nešto vrlo blisko potpunom opozivu sebe. Zbog svega što se na društveno-političkom planu dešava, ljudi masovno beže odavde – neki preko granice, neki u sebe; iz osećaja bespomoćnosti, ovaj ja s albuma iz pesme u pesmu najpre se nameri na to drugo, pa na to prvo. Ali onda odluči da ipak ne odustane i da ostane ovde. Razlog za obrt slušaoci će sami otkriti, činio mi se dovoljno univerzalnim da gotovo svako može da se poveže. Sve se prilično tako desilo i u stvarnom životu, ovo je samo muzički i pripovedno uobličena verzija. Naš iskorak ka nečemu pomalo nalik radio-drami ili mjuziklu.” Od „Udahni” pa po povratka u sebe, u poslednjoj pesmi simbolično nazvanoj „Kod kuće”, album putuje do poente oličene u sopstvenom naslovu: potop jednog društva neće proći sam od sebe ako se samo začaurimo i čekamo. Na „Nojevoj varci”, osim svih članova benda, pojavljuju se i bosanski kompozitori Indigo i Billain, raskošni vokali Vukašina Markovića i Vladimira Lalića, bitbokser Igor Marković SickPrime, te glumci Nikola Đuričko, Bane Trifunović i Vanja Nenadić. Marčelo i saradnici ovom savremenom muzičkom operom ostaju dosledni sebi: „Pokušali smo da se dovoljno muzički i tekstualno izmestimo na terene koji dosad nisu bili naši, da svi standardni sastojci ostanu tu – a da im dodamo neke nove.”

Kruna proslave dvadesetogodišnjice od objavljivanja prvog albuma su veliki beogradski koncerti u Zappa Bazi i MTS Dvorani, ali i koncert u Zagrebu. Marčelo će u Zagrebu nastupiti u Vintage Industrial Baru 29. novembra, kada će specijalni gost biti dugogodišnji prijatelj DJ Phat Phillie. Zagrebačka publika Marčela i ekipu nije videla još od perioda pre pandemije, a prilika da ga u februaru čuje na AntiValentinovu morala je, nažalost, biti otkazana: „Nama se tokom ove dve decenije svega nekoliko puta desilo da otkažemo svirku, to uradimo samo kad zaista, zaista ne može drugačije, a pred taj nastup razbolelo se nekoliko članova benda i nismo hteli da ljudima priuštimo nekakvu krnju verziju šoua. Odmah se rodila ideja da čim pre to nadoknadimo celovečernjim koncertom, i premda je iz raznih razloga potrajalo dok smo se organizovali – evo nas, napokon. Biće to najmanje dva sata svirke u punom sastavu, a na repertoaru će se, osim aktuelnog albuma, naći i odabrane stare pesme, ukratko jedna lepa ilustracija pređenog puta. Radujemo se posebno tome što će tu biti i naš drug Phillie, koji je oduvek bio dobri duh scene.”

Dvadeset godina stvaralaštva Marčelo i bend do kraja godine nastavljaju da obeležavaju pomenutim koncertima u Zagrebu i u MTS dvorani, Beograd, zatim u Nišu i Novom Sadu, a početkom sledeće godine i u Skoplju.

Saznajte više:

Marčelo: Ove okolnosti u kojima živimo neće se nikad promeniti budemo li se svi povukli i čekali

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X