‘Immortals 3D’ – trodimenzionalna ispraznost na vrhu američkog box officea

U filmu ‘Immortals’ uživao sam nekih sveukupno desetak minuta i to je bilo uglavnom to. Poput stijena koje se ruše pred sam kraj filma i film se srušio nad svojim slabim temeljima na kojima je hodao cijelo vrijeme. Ili barem pokušao hodati.

'Immortals 3D'

Moj prvi susret s Tarsemom Singhom kao redateljem filmova bio je tamo negdje u srednjoj školi. Jennifer Lopez je tad bila In, a trailer za njegov (prvi) film “The Cell” izgledao je vrlo zanimljivo i neobično. Iako dočekan na nož od većine kritičara, ja sam bio prilično fasciniran tim nekim novim načinom i stilom na koji je priča prezentirana gledatelju. Daleko od toga da film nema slabih točaka – Lopez nije bogznakakva glumica, a priča je prilično otrcana – znanstvenica/psihologinja ulazi u um serijskog ubojice ne bi li pronašla njegovu posljednju žrtvu; no ono što je zbilja impresivno i što je na mene ostavilo snažan dojam je ono što se događa u njegovom umu. Slika i boja mogu se s lakoćom prisjetiti još i danas, a jezivu atmosferu sadističkog uma pamtim kao jednu od najsnažnijih takve vrste. Njegov drugi film, još više vizualno fascinantan i potpuno jedinstven, “The Fall”, također je naišao na zid kod kritičara, iako ima i svoje (malobrojne) poklonike. Jedan od najcjenjenijih filmskih kritičara današnjice, Roger Ebert, oba filma ocijenio je najvišim ocjenama.

Singh je počeo kao redatelj spotova (R.E.M. – Losing My Religion; En Vogue), radio je reklame za Nike i Pepsi (famozni vrući video s Britney, Beyoncé i Pink), a šteta što na svoje dugometražne filmove nije prenio nešto snažnije od atmosfere dobrog videa i što se mahom zadržava samo na estetici. Istina, u film unosi nešto autentično. Ima viziju i ima stila. Već u videu za “Losing My Religion” oslikana je snolikost i melodramatičnost koja će obilježiti njegove filmove; isto kao i lijepa fotografija i kostimografija. No ono što mu nedostaje (a to je najviše došlo do izražaja upravo u njegovom najnovijem uratku) je osjećaj za razvijanje priče, likovi (pre)često završavaju kao jednodimenzionalne figure u ekspresivnim bojama, interijerima i eksterijerima, a set lijepih slika ne stapa se u koherentnu filmsku cjelinu.

U uljepšanoj verziji opisa njegovog najnovijeg uratka i aktualnog broja 1 američkog box officea, film bi se mogao opisati kao mješavina mračnog i sadističnog iz “The Cell” i lijepog iz “The Fall” i to ne bi bila neistinita reklama, no preciznije i vjerodostojnije bi ga se opisalo kao mješavinu prenaglašene stilizacije “300” i banalnosti, isforsiranosti i ispraznosti “Clash of The Titans”. “Immortals” je bez sumnje njegov najlošiji film do sada – prestiliziran, prekoreografiran, usiljen i bez imalo spontanosti i duha.

Neke scene u filmu zaista oduzimaju dah, isto kao i pojava Freide Pinto. Freida (zvijezda hita “Slumdog Millionaire”) je prekrasna glumica, no od prve scene u kojoj se pojavljuje, potpuno je neuvjerljiva. U nekoliko scena toliko teško glumi strah, zabrinutost i paniku da postaje komična. A komičnih trenutaka ima u izobilju. Od dramatičnih najava likova kako će ući u legendu, preko pretjeranih i isforsiranih ispada niza karikiranih likova, pa sve do finalnog okršaja Tezeja i kralja Hiperiona. A tu je i obilje nelogičnosti. Zašto bogovi ne interveniraju u ključnim trenucima prije oslobađanja Titana, kad (unatoč zabrani miješanja u zemaljske sukobe) to prethodno naprave nekoliko puta? Kako točno Tezej odgovori vojnike od bijega pred neprijateljima? Patetičnim govorom od 12 sekundi? Itd. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X