‘Infinity Pool’ – Buñuel i Kafka na odmoru u Hrvatskoj

Iako ovo ni po čemu nije sjajan film, mladi redatelj je u svom drugom cjelovečernjem ostvarenju pokazao dostatnu količinu potencijala.

“Infinity Pool”

Malo kada se osjećam toliko staro kao kada gledajući neki sport shvatim da sam davnih dana gledao i roditelje određenih igrača. Prateći Dallas Maverickse diveći se genijalnosti jednog Slovenca, na svaki spomen imena Tim Hardaway Jr. prisjetim se kakav mu je hakler ćaća bio. Vidjevši Federica Chiesu uvidim da jabuka ne pada daleko od stabla i da je samo pitanje vremena kada će sin po svojim sposobnostima prestići slavnog mu oca Enrica, a što tek reći za Marcusa Thurama čiji me otac Lilian, kao i većinu Hrvata, još uvijek proganja.

Iako su to samo prvi znaci, prvi znaci da me sjete lete mi lete tridesete, nasreću zbog filmova se rijetko u stvari osjećam staro, tek se možda tijekom Avatarmanie sa sjetom prisjetim kilometarskih kolona 1997. za film “Titanic” ispred legendarnog riječkog Teatra Fenice (RIP moje voljeno kino, ni jedan multiplex te nikada neće moći zamijeniti).

Zanimljivo, iako postoje neke legendarne filmske obitelji kao što su Fonda ili Houston, za razliku od sportaša djeca redatelja rijetko i sami krenu tim profesionalnim trajektorijem. Najpoznatiji primjer je vjerojatno Sofia Coppola koja je uspjela pobjeći iz sjene slavnog joj oca i zbilja grozne nepotističke uloge u “Kum III”, iako bi zlobnici, sa određenim uporištem, primijetili da je mlada dama enciklopedijski primjer one-hit wondera te da se novi “Lost in Translation” neće tako skoro ponoviti.

Jedan od interesantnijih otac-sin comboa dolazi nam iz familije Cronenberg gdje je stazama legendarnog oca Davida koji se proslavio tzv. body hororima nedavno krenuo kročiti i njegov sin Brandon čiji je novi film “Infinity Pool”, koji je uzgred rečeno sniman i u Hrvatskoj, nedavno izišao, a zbog kojega se tata David ne mora brinuti je li Brandon u stvari poštarov sin.

Neuspješni pisac James (Alexander Skarsgård) i njegova bogata žena Em (Cleopatra Coleman) uživaju u ljetovanju u fiktivnoj državi La Tolqa, gdje je sve divno, krasno i idilično, međutim postoji caka. Dok je resort u kojem se nalaze siguran, sve izvan toga baš i nije, te se turistima ne preporuča izlazak iz safety zone. Naravno kao i u svakom hororu koji drži do sebe naši junaci će se brže bolje otisnuti u nesigurno i to na nagovor misterioznog bračnog para Albana (Jalil Lespert) i Gabi (Mia Goth), te će se ubrzo uvjeriti da neka pravila ipak postoje s razlogom (baš zgodno što je film snimljen u Hrvatskoj).

Iako se djeca slavnih roditelja, neovisno iz koje branše dolaze, noseći svoje prezime kao uteg teži i od onog što je morao nositi siroti Atlas, svojim djelovanjem najčešće pokušavaju što više distancirati od svog slavnog podrijetla kod Cronenberg to nije slučaj, već naprotiv svojim uratcima pokazuje vrlo sličnu senzibilnost i izričaj kao i otac mu, gotovo brendirajući svoje prezime za uvrnute horore intrigantnih koncepata i nažalost suspektne egzekucije.

“Infinity Pool” je ostvarenje koje bi se u najkraćim crtama moglo opisati kao da su Luis Buñuel i Franz Kafka došli na ljetovanje u Lijepu našu. Od slavnog nadrealista Cronenberg je posudio začudan SF koncept kroz koji detaljno secira dekadenciju, besramnost i trulež elitne ekonomske klase a od gospodina K., ponajprije u svom vizualnom prosedeu, uzima grimiznu atmosferu birokratske beskonačnosti. Rezultat svega toga je jelo sačinjeno od samih plemenitih namirnica koji u konačnici daje čudan, nedefiniran okus. Dok je prvih četrdeset i pet minuta filma izuzetno zanimljivo dok nas
redatelj upoznaje sa svojim bizarno zamišljenim svijetom sve to skupa polako pada u vodu kada Cronenberg Jr. pokazujući nažalost iste tendencije kao i senior, žrtvuje priču nauštrub šokantnih, morbidnih i bizarnih scena gubeći pritom oštricu kritike.

Ono što je zamišljeno kao high concept horor naglašenog socijalnog konteksta se nažalost pretvorio u kolaž pompoznih scena gdje su začudni vizuali jedini bitni što je posebno primjetno u desetominutnoj sceni orgija koja je potpuno nepotrebna i silno pretenciozna što je ustvari umjetnost sama po sebi jer učiniti unakrsno općenje većeg broja ljudi toliko dozlaboga dosadnim nije nimalo jednostavan podvig. Zbog takvog i niza sličnih primjera čak i dobro zamišljeni završetak gubi na važnosti jer do kraja, putujući po jadranskoj magistrali, treba bogami i doći.

Iako je u naslovnoj ulozi vrlo solidan, Alexander Skarsgård, koji je eto također potomak slavnog oca (kao i njegova braća Gustaf i Bill također), film u svakom slučaju pripada uvijek zamamnoj Miji Goth. Najljepša žena na svijetu bez obrva nakon “X” i “Pearl” i ovom ulogom potvrđuje svoj status nove kraljice horora igrajući svoj lik sa sada već standardnom dozom intenziteta i nekakvim čudnim, gotovo uznemirujućim šarmom.

Fiktivnu zemlju La Tolqa, kao što je već ranije rečeno, glumi Hrvatska, točnije područje oko Šibenika, pa iako “Infinity Pool” zasigurno neće generirati horde turista kao “Game of Thrones”, služi kao još jedan podsjetnik ljepote ovih krajeva, iako izabravši nas kao zemlju koja izgleda prekrasno, a u stvari je sve samo to ne, Cronenberg vjerojatno ni sam nije svjestan koliko je dobro pogodio lokaciju snimanja.

Ovih je dana u Kinoteci premijerno prikazan “Crimes of the Future” Davida Cronenberga, pa je interesantno komparirati ta dva filma s obzirom da je po svim valorizacijskim metrikama sin prešišao oca. Pragmatično gledajući, “Infinity Pool” je zaradio znatno više od “Crimes”m a također bilježi i bolje ocjene na IMDB-u i Rotten Tomatoes-u. Izgledno je kako je karijera Davida na zalasku, s obzirom na to da su mu posljednja tri filma svi od reda izuzetno loši (“Crimes of the Future”, “Maps to the Stars” i posebno “Cosmopolis”), te se čini da je više zainteresiran zadovoljiti svoje Trekkie strasti glumatajući u “Star Trek Discovery” (profanacija koja konačno nakon pet sezona završava), dok je Brandonova karijera u uzlaznoj putanji.

Iako “Infinity Pool” ni po čemu nije sjajan film, mladi redatelj je u svom drugom cjelovečernjem ostvarenju pokazao dostatnu količinu potencijala, pa kao što se nakon “Scanners” ili “Videodrome” kod tate nazirao veliki talent i svijetla budućnost zbog koje smo dobili klasike kao što su “The Fly” ili “Naked Lunch”, tako i od sina možemo ubuduće očekivati velike stvari zbog kojih više neće biti sin Davida Cronenberga već će jednostavno biti Brandon Cronenberg.

Ocjena: 5/10

(Neon, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X