M.O.R.T. ‘Samo hrabro i bezveze!’ – razorno i ubojito

Bijesni Sinjani dovoljno su odrasli da nauče svoje najsnažnije adute prikazati u najboljem svjetlu i odrezati sve repove, ostavljajući samo razorne sastojke koji čine ubojitu ploču.

M.O.R.T. “Samo hrabro i bezveze!”

Obratimo se na samom početku slonu u sobi kako ne bismo na to morali energiju trošiti kasnije. Praktički je nemoguće razmišljati o novom albumu grupe M.O.R.T. “Samo hrabro i bezveze”, a da se pritom ne misli o pandemiji koronavirusa za vrijeme koje je nastao i koja je nadahnula veći dio njegovog sadržaja. Jedna posljedica te pandemije na sve nas koji pišemo o glazbi jest to da smo dugo bili konstantno primorani pisati fraze poput “planove za turneju prethodnog albuma pomrsio im je virus” ili “dane lockdowna iskoristili su u radu na novom albumu”. Sve to vrijedi i za žestoku sinjsku četvorku i njihov novi materijal, ali te fraze su nam se toliko ogadile da ih mrzimo više i od uspomena na samu pandemiju.

Ali ipak, neporeciv je trag izolacije na jedanaest pjesama koje čine “Samo hrabro i bezveze!”, album koji će zasigurno igrati finale u izboru najboljih domaćih glazbenih izdanja godine, a već sad može preuzeti nagradu za najbolji naslov. Propitivanje vlastitog razuma i glasova u glavi (“Mali glas”) ili pak identiteta (“Osoba A”) nisu strane teme u kulturi koju načelno možemo prozvati pankerskom (iako etikete ovdje nisu od velikog značaja), no neupitno je da su u vremenima masovne izolacije te i takve ideje preuzimale naše misli mnogo češće nego što je to inače slučaj. Isto tako, svatko je sigurno doživio i osjećaj da se svijet sužava, kao što su to sjajno opisali i M.O.R.T.-ovci u singlu “Svijet se sužava”, jednoj mračnoj i sporo kotrljajućoj refleksiji koja će svakako ostati upisana u vrhunce karijere ovog benda.

Ništa slabiji nije niti prvi singl koji nam je predstavljen s ploče, a to je “Imam sve”, furiozna dvominutna hajka u duhu ranog Hladnog piva i jedan od tipičnih primjera estetike ove ploče, a koja se svodi na snaže i brze udarce u glavu; naime polovica pjesama na albumu ne prelazi trajanje od dvije i pol minute. “Samo hrabro i bezveze!” tako je najkraći album u dosadašnjoj karijeri benda, ali to ne znači da momci na njemu nemaju što za reći. To zapravo znači da su koncizniji i kompaktniji i utoliko na koncu efektniji. Nova ploča traje gotovo upola kraće od prvijenca (za veću etiketu) “Odjel za žešće”, ali koliko god je album iz 2014. bio napucan hitovima koji se i danas pjevaju, povremeno je posustajao pod težinom i količinom materijala koji je isporučio. Svaka sljedeća ploča bila je sve kraća, a zadnja u svoje 33 minute trajanja donosi savršenu dozu za materijal ove žestine. Uostalom, kao što i članovi M.O.R.T.-a znaju, i žestoka se pića piju u kratkim dozama.

Moram priznati da sam nakon singlova, ali i lanjskog koncerta u Vintageu na kojem su izveli nekoliko novih pjesama, doista s nestrpljenjem očekivao čuti “Samo hrabro i bezveze!”. Ipak, nisam očekivao da će me ploča toliko obuzeti da praktički cijeli tjedan neću slušati ništa drugo osim Johnovog urlanja u mikrofon i glasnog tutnjanja njegove trojice suboraca. Nedostajalo je, bit će, na ovoj našoj sceni nepatvorenog pankerskog gnjeva kakav izbija iz potencijalnih koncertnih favorita kao što su “Ćaća” ili pak “Pivac” sa svojim neodoljivim pozivom u refrenu: “Dođi ‘vamo da te ubijem!”

S druge strane, album jednako sja i u svojim sporijim trenucima kad skuplja energiju i potiho ključa u vjerojatno najboljoj točki, mračnoj “Krnjeval”, ili pak “Mamuran” koja će se svakako još dugo povlačiti po setlistama. Ne bi bilo pravedno da u tom kontekstu ne spomenemo i “Van pameti” sa zadnje trećine albuma.

M.O.R.T. je bend koji je i u svojim manje uspjelim eksperimentima poput prethodnog izleta u anglofoni izričaj sa “Standing Runningman” uspio isporučiti prava remek djela poput fascinantne “O jeziku”, no sa “Samo hrabro i bezveze!” pokazuju da su dovoljno odrasli da nauče svoje najsnažnije adute prikazati u najboljem svjetlu i odrezati sve repove ostavljajući samo razorne sastojke koji čine ubojitu ploču. U tom smislu, kao cjelina ovo je možda i najbolje što su ikad snimili.

Ocjena: 9/10

(LAA, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X