Inkognito Popara ‘INK POPS’ – beskompromisna autorska vizija

Autori koji su utabali svoj bezobrazno vlastiti put na sceni koja je desetljećima preferirala uniformnost uvijek su vrijedni pažnje, ali slučaj Inkognita Popare, još od davnog odlaska iz Elementala i dugogodišnjeg koračanja stazom tzv. indie repanja, dosljedno je jedan od najzanimljivijih u Hrvatskoj diskografiji.

Inkognito Popara ‘INK POPS’

Dugo i pedantno gradeći vlastiti osobenjački univerzum, Inkognito Popara je uvijek bio i ostao jedan od onih koji, svjesno ili nesvjesno, stvaraju prvenstveno za sebe, iako su svi, namjerni i slučajni posjetitelji univerzuma itekako dobrodošli.

“INK POPS”, Ink Tatica, otac, čovjek u zrelim godinama, ponovo je, možda više nego ikad do sad, posvećen upravo toj “dobrodošlici” – album je simbolična, koliko i praktična self-help pjesmarica, beskrajno različita od svega što pojam “samopomoći” gradi u vašoj glavi. Religijski misticizam, ezoterija, drevna filozofija i meditativne prakse utkane su u Poparin arsenal koliko i svi nužni potporni stupovi klasičnog i modernog hip-hopa.

Deset godina nakon “Sve ode u dim”, jedne od prvih hrvatskih screwom inspiriranih pjesama, Inkognito “upgrejda” recept pa se screw, kodeinski usporeni rap rodom iz Houstona, do 2022. još snažnije ugradio u repertoar. U slučaju novog albuma “INK POPS”, on je čvrsta kičma materijala, hip-hop LP-a hrabro neo-futurističkog sounda. Za inovativni zvuk zaslužan je Goran Dula Radulović, producent/beat maker koji se na slovenskoj sceni pojavio još 1999., ne bi li kasnije otišao putevima eksperimentalnih beatova. U ovom slučaju, ima tu svega, od boom bap trenutaka do drill i trap mračnjaka. Poparine rime, ponekad idiosinkratske poput kabalističkog Mancea, ovdje su da “svijetle u mraku”.

“INK POPS” je jedinstven album, načelno moderan, a opet potpuno u svojoj dimenziji postojanja, još jedno konceptualno putovanje “noćnoptičnom metafizikom” koja nastavlja egzistirati izvan prostora i vremena, beskompromisna autorska vizija koja egzistira u fascinantnom balonu, istovremeno vas pozivajući da ga probijete i uzmete sve što je u njemu “skriveno i prikrito”.

Sve Vidim – Uvod u “noćnoptičizam” – metafizika Inkovog svemira sazdana oko koncepta propheta Nightaviana, svevideće sove, mudraca koji je na ovom albumu evoluirao do anđeoskih krila – možda najsnažnije obrise dobiva odmah na početku, sudarom ezoterije i kotrljajućeg skill rapa, vokalnog screw motiva u simbiozi s “normalnim”. Obrisi su prava riječ, jer ovo je pjesma sjena, glazba za nježno razgibavanje vrata u dubokoj noći.

Spreman – Trap banger, s briljantnim distorziranim kilotonskim basom. Glazbeno, mračno kao tunel bez struje, neka vrsta industrijskog dirty southa. Lirski, Ink ganja svjetlo na kraju tunela i briljira na refrenu, screw-trap “telekinetičkom tuningu”, oko kojeg razbija klasičnu strofa-refren-strofa strukturu. “Spreman” je sjajni oksimoron, atmosferični filmski soundtrack (gledali ste “Dark City”?) za teretane i svakako jedna od najboljih pjesama na albumu.

Spoj – Glazbena inovacija nakratko ustupa pred klasikom – “Spoj” je jedna od rijetkih pjesama na albumu koja funkcionira kao “tipičan” hip-hop, iako je strofama opet potpuno netipična pa autocestu kicka i snarea “spaja” s putom mistične ezoterije besmrtnog i “istinom gornjeg svjetla”, slaveći trezvenost, hebrejsku meditaciju i svetost. Nešto kao stari Ruffy Ryders koji nastupaju pod Drvetom života.

Samo ti – Narodnjak otvara kao metak u uho, ali bez straha, to je samo sempl – folk kafana na Ilidži u bizarnom je kontrapunktu sa sadržajem, “odom Bogu”, možda najizravnije “duhovnoj” pjesmi od svih. “Samo ti” funkcionira kao koračnica, a koraci gaze po usporenom downtempo breakbeatu kao podlozi.

S.M.O.R. – Trans. Jedna od impresivnijih postaja albuma doslovno hipnotizira sa svojih sedam minuta autentičnog hrvatskog trapa i screwa. Ink bi rekao da “otklanja razmak” – naime, S.M.O.R. znači “Svjetlosnom.Muzikom.Otklanjam.Razmak.” – ali prije svega podsjeća da je “Popara otac trapa, pojma nisi imao”. Između ostalog poručuje i to da “trap i rap mi nikad ne distanciramo”, mireći besmislene sukobe stare, prastare i nove škole, ali i odajući počast ranom Gucci Maneu i DJ Screwu, kao i synthevima West Coasta.

Sushi – Osobno iskustvo rada u japanskom restoranu preliveno je u odu zdravoj prehrani i boljem životu. Borba protiv “ego tripera”, najavljena u “S.M.O.R.”, nastavlja se s videom za “Sushi”, koji potpisuje producent Dula, a u kojem maske i “svjetleći” flomasteri oslikavaju najveći NY head-nodding banger na albumu. On je vrlo lako mogao biti vizualiziran momcima u kožnjacima koji pale bluntove ispred ciglene fasade. Ali ovaj “Sushi” Popara ne “rola” tako, on umjesto rizle koristi “nori algu, umjesto duhana malo riže, a losos il’ tunu na mjestu žiže.”

Slobodan – Iz New Yorka se vraćamo na “prljavi Jug”, vozeći se poooolako na parnom valjku trap basa. Teška artiljerija screwa kroz zrak prolazi kao usporeni film – “Slobodan” je još jedna hipnotička mantra, u kojoj se Inkognito Popara, “slobodan, stvarno slobodan”, igra s flowom kao dijete s plišanom igračkom, opraštajući se od spore vožnje s odličnim vokalnim trap rafalom u finalu.

Sve je novo – Gledati svijet očima djeteta znači prihvatiti promjenu kao jedinu životnu konstantu – “Sve je novo” slavi je slaveći život kao takav. Pri tome koristi refren kao mantru obreda posvećenom vječnim novim počecima, dok digitalna melasa Dulinog zvučnog zida komplementira Inkovom glasu, moćnom instrumentu, vodeći vas na audio putovanje koje godi uhu čak i ako vam se ne da guglati što je to “novi eternalizam”.

Schillaj – Borba protiv gerontofobije. Grubo rečeno. “Čilanje” nije poziv na konzumaciju THC-a, nego poziv sredovječnim reperima da shvate kako talent i kreativnost nemaju rok trajanja pa da sukladno tome ne obraćaju pažnju na to kada ih šalju u starački dom. “Zatucani stav da si prestar”, kaže Ink, treba pustiti kao petardu prije nego ti eksplodira u ruci, tj. “sčilaj” kao “odjebi” hejterima. Refren je teško ludilo, melodija s vergla američkog zabavnog parka prve polovine 20. stoljeća bačena u kotao dirty southa.

Stol – Ink pjeva. Pjevao je još dok je bio član “Elementala”, a sad si je, kaže, “ispunio želju” i ponovo zapjevao. A ako znamo da se ponosi time što nije “opterećen metrikom”, onda je neobična pjevna-spoken word struktura vokalne izvedbe očito namjerna. Stol je, kaže Ink, “uvijek stabilan i daje potporu, bez obzira što ide lijevo i desno i zapravo je vrlo iscentriran, dok ekipa brije, a nema dume, kamoli za gume.” Ako vam nije bilo jasno, eto sad… jest?

Skriveno – Sakralni screw uzvraća udarac! “Ti nadobudno briješ bratko da je volja tvoja / Bolja jer je slobodna pa biraš što te volja / A zapravo negiraš sve što suptilno ti spolja / Upravlja tvojim bitkom brate ti si samo šolja / Koju puni arhitekt blueprintom zlatnog kroja” – kad bi svaka “sveta pjesma” zvučala kao soundtrack lucidnog sna na kodeinu, svijet bi bio ljepše mjesto. Još malo pjevanja, još puno atmosfere.

Svjesnost – Kruna albuma, s možda najeksplicitnijom kabalističkom porukom, pozivom na spajanje na beskrajno, sjajno i nevidljivo, Drvo života koje Inkognito Popara u svojoj noćnoptičnoj metafizici naziva Munjom. Slojevita kompleksnost Dulinog instrumentala daska je za surfanje konačne poruke, poante albuma kao poziva na kontinuirani i opetovani razvoj svjesnosti svakog pojedinca: “Moraš biti uzrok uz inicijativu / Da bi stvarao posljedice kroz proaktivu / A sve samo radi da te baci u arhivu / Da zaboraviš na svjesnost i glavu živu / I sve samo radi da ti stvori Adikšn / Da si ovisan o laži uz krivu direktivu / Jer samo je jedno fact a ne fikšn / Potpuno siguran moraš raditi restrikšn.”

“INK POPS” dobar je upravo zato što nema “restrikšn” – ignorira klišeje onda kada se njima ne igra, živi u svom svijetu, a opet je iskreno posvećen “donošenju svjetla” u sve druge svjetove, dijeleći ga toliko da ostaje bez njega pa onda ponosno uživa u svom “noćnoptičnom mraku”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X