Ivica Đikić: Degradiranje novinarske profesije bih okrakterizirao kao proces mljevenja mesa

‘Novine’, dramska serija od 12 epizoda produkcijske kuće Drugi plan započela je s emitiranjem od nedjelje 16. listopada na Hrvatskoj televiziji. Okarakterizirana je kao ‘neromantizirana priča o novinarstvu, ali i o tome kakvo je novinarstvo moglo biti’, a to je možda i bio razlog zašto se odugovlačilo s početkom njena emitiranja. Povodom toga porazgovarali smo s Ivicom Đikićem, scenaristom serije koju je režirao Dalibor Matanić.

Ekipa dramske serije 'Novine'
Ekipa dramske serije ‘Novine’

Ima li autobiografskog u scenariju, ili je riječ o fikciji, koja je dakako temeljena na novinarskom iskustvu?

Ivica Đikić: „Novine“ su čista fikcija u smislu radnje i likova, i nisu nikakva zbirka mojih novinarskih dogodovština. A naravno da su neke generalne postavke vezane uz funkcioniranje redakcije, uz korumpirane političare i gangstere bazirane na mom izravnom ili bliskom uvidu u taj svijet, ali ne u smislu preslikavanja stvarnih ljudi i događaja u seriju, nego u smislu dizanja istine i činjenica na jednu višu razinu.

Vaš roman „Cirkus Columbia“ ekranizirao je oskarovac Danis Tanović, no to je vjerojatno bilo potpuno drugačije iskustvo od rada na scenariju za TV seriju. Koliko različito iskustvo?

Ivica Đikić: Kad sam s Danisom u ljeto 2008. radio na scenariju „Cirkusa Columbia“, to je bio moj prvi susret s pisanjem scenarija. Ja sam pomagao i trudio se, ali Danis je tu vodio glavnu riječ: on je tada iza sebe već imao Zlatnu palmu iz Cannesa za scenarij za „Ničiju zemlju“ i još pregršt vrlo uglednih i prestižnih nagrada za taj scenarij. Ja sam od njega učio kako se piše scenarij. Scenarij za dvanaest epizoda „Novine“ napisao sam sam, uz veliku savjetničku i uredničku pomoć Tene Štivičić i Mislava Brumeca. Različitosti su mnoge, a najveća je ona u fizičkom opsegu posla i u specifičnostima filmske i televizijske naracije. Ali u osnovi, sve se opet svodi na pričanje priče i na to imate li što ispričati i umijete li to uvjerljivo izvesti.

Koliko je bila bliska i uska suradnja s redateljem Daliborom Matanićem o ovom projektu?

Ivica Đikić: Bila je to divna suradnja, jer je Matanić inteligentan, talentiran i neumoran čovjek. Dobro smo se razumjeli. Također, izvrsna je bila i suradnja s producentima Nebojšom Tarabom, Miodragom Silom i Sanjom Nikić. Nadam se da ćemo napraviti i drugu i treću sezonu „Novina“, kao što smo planirali na početku.

Što su izazovi i klopke kad je riječ o kreiranju scenarija za dramsku seriju?

Ivica Đikić: Ne znam vam odgovoriti na to pitanje. Mogu samo kazati da je to vrlo složen i zahtjevan posao koji, barem u mom slučaju, traži puno vremena i koncentracije.

Je li vas više plaši eventualni uspjeh ili eventualni neuspjeh serije, u smislu gledanosti na domaćem terenu?

Ivica Đikić: Nekako se ne plašim za „Novine“. Napravili smo dobru seriju koju se, bez ikakvog kompleksa, može pokazati bilo kome i bilo gdje u svijetu, a to je već krupan iskorak i uspjeh.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X