Izlaze izgubljene snimke Johna Coltranea s Ericom Dolphyjem iz 1961. godine

Na živim snimkama sviraju s McCoyem Tynerom, Reggiejem Workmanom i Elvinom Jonesom.

John Coltrane & Eric Dolphy “Evenings at the Village Gate”

Neobjavljene snimke s koncerta Johna Coltranea i Erica Dolphyja otkrivene su u njujorškoj Javnoj knjižnici i bit će prvi put objavljene sljedeći mjesec, više od 60 godina nakon što su nastale. Audio koji datira iz Coltraneove rezidencije u njujorškom Village Gateu 1961., snimljen je kao dio testa novog zvučnog sustava kluba.

Snimke su došle u posjed njujorške javne knjižnice za izvedbene umjetnosti, gdje su i izgubljene. Iako su vrpce nakratko ponovno otkrivene, ponovno su nestale u arhivima Knjižnice na još nekoliko desetljeća. Sada su konačno izašle na vidjelo, a nadolazeće izdanje ‘Evenings at the Village Gate’ izlazi 14. srpnja za Impulse Records, koji objavljuje Coltraneova djela od 1960-ih.

U 80 minuta trajanja album sadrži klasične Coltraneove pjesme uključujući “My Favorite Things”, “Impressions” i “Greensleeves”, kao i “When Lights Are Low” i “Africa”. Pjesme je izveo Coltrane zajedno s pijanistom McCoyem Tynerom, basistom Reggiejem Workmanom, bubnjarom Elvinom Jonesom i saksofonistom Dolphyjem.

Nastup je održan samo tri godine prije nego što je Dolphy umro u dobi od 36 godina, što znači da je arhivski materijal poseban uvid u njegovo i Coltraneovo kratko glazbeno partnerstvo, koje je uključivalo albume “Olé Coltrane”, “Africa/Brass”, “Live! at the Village Vanguard” i “Impressions”, objavljene između 1961. i 1963. To je jedina live snimka grupe s legendarnih Village Gate nastupa i sadrži jedinu poznatu nestudijsku snimku pjesme “Africa” produženu na gotovo 23 minute.

Coltrane i Dolphy prvi put su se sreli u Los Angelesu, prije nego što su postali prijatelji kada se potonji preselio u New York 1959. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X