Izložba Tomislava Torjanca – ilustrator koji ne podcjenjuje dječju inteligenciju

U Galeriji Klovićevi dvori 19. studenog u 20 sati se otvara izložba ilustracija Tomislava Torjanca. Izložbom se predstavlja cjelovit opus umjetnika – ilustratora kojeg je prosudbena komisija 4. hrvatskog bijenala ilustracije, u sastavu: Irena Bekić, Zlatko Bourek, Frano Dulibić, Ranka Javor i Iva Sudec, uz autoricu izložbe i kustosicu Koraljku Jurčec Kos) odlučila nagraditi prijedlogom za održavanje samostalne izložbe.

Tomislav Torjanac 'Pijev život'

Povodom te odluke kojom je ovom našem izuzetnom ilustratoru dana čast koja je rijetkost kad je riječ o ovakvoj vrsti etabliranog prostora, u četvrtak tj. danas organizirana je i tiskovna konferencija u Galeriji Klovićevi dvori koju je nazočila i ugledna gošća kanadska veleposlanica Louise LaRocque, predstavnici galerije, te Maja Kecerin, direktorica marketinga Mozaik knjige, izdavačke kuće koja je do sada već objavila sedam Torjančevih slikovnica.

Jedan od najzapaženijih radova ovog ilustratora svakako je onaj za knjigu “Pijev život” Yanna Martela koja je obilježila i filmski svijet prošle godine ekranizacijom redatelja Anga Leeja. Martel je posebno bio oduševljen Torjančevim pristupom koji je za razliku od svih ostalih ilustratora koji su slali prijedloge za roman, odlučio sve postaviti iz perspektive glavnog lika, tj. u potpunosti je izbjegao njegovu vizualizaciju.  Ilustracije iz knjige “Pijev život” zauzimaju cijelu jednu izložbenu prostoriju od ukupo njih pet u kojim je predstavljen rad Tomislava Torjanaca – retrospektiva u kojoj su mjesto dobili i klasični likovi iz naše dječje književnosti poput Grge Čvarka i Antuna Tuna.

Tomislav Torjanac

Epitet koji je je na predstavljanju izložbe pratio Torjančev rad bio je onaj kako on briše granice između dječjeg svijeta i svijeta odraslih, što se, bar meni osobno, činilo kao neko pomalo nespretno podigravanje odraslima u smislu: “slobodno se opustite jer ove ilustracije ne vrijeđaju vaš mozak”. No rakurs istine se čini malo pomaknut, jer je Torjanac jedan od onih vrsnih majstora koji za početak ne vrijeđaju inteligenciju djece kojima su slikovnice namjenjene. Raskošan je u izričaju, briljantan i zaigran u detaljima koji posjeduju nešto mangupsko u sebi. A svi znamo da su mangupi inteligentna dječurlija. Upravo je zato njegov rad i prikladan odraslima tj. roditeljima koji svojoj djeci prije spavanja čitaju priče (u koje i sam spadam, iako to nekad zna biti pravo naporno robijanje vlastitim edukacijskim pravilima), jer pronaći inteligentnu literaturu primjerenu djeci u hrpi zatupljujućih kupi-neki-proizvod-ili-nastavak dječjih slikovnica predstavlja pravi problem onim roditeljima koji nisu baš skloni tome da im svakojake akcijsko-ratoborne animirane serije odgajuju djecu.

S tiskovne konferencije izložbe Tomislava Torjanca u Galeriji Klovićevi dvori

Tomislav Torjanac jedan je od pripadnika mlađe generacije ilustratora, a u godini održavanja Prvog hrvatskog bijenala (2006.) nagrađen je na velikom međunarodnom natječaju za ilustriranje novog izdanja romana Yanna Martela Life of Pi (Pijev život). Po tim ilustracijama (njih četrdeset) postao je svjetski prepoznatljiv i tražen autor, a spomenuto ilustrirano izdanje u boji do danas je objavljeno u više zemalja (među kojima su mnoge s vrlo visokim zahtjevima u opremi knjiga, poput Velike Britanije, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i drugih). Britansko izdanje ilustriranog Pijeva života nagrađeno je prvom nagradom na “British Book Design and Production Awards 2008” u kategoriji “Limited Edition / Fine Binding”.

Tomislav Torjanac - Iznenada netko pokuca

U izložbenim prostorijama prizemlja Galerije Klovićevi dvori u pet izložbenih dvorana smješteno je 108 radova, među kojima i veliki formati, što je rijetkost u radu ilustratora.  Publika će se upoznati sa složenim tehnikama suvremene izrade ilustracija kombiniranjem ulja na MDF pločama, fotografija i digitalne obrade. Popratni program izložbe zahvaljujući osobnoj nazočnosti autora na svakom događanju zamišljen je u obliku likovnih radionica za djecu, srednjoškolce i odrasle kako bismo ih upoznali s vrlo specifičnom tehnikom i procesima u nastanku svjetski poznatih ilustracija.

Svečano otvorenje izložbe je 19. studenog u 20:00 sati kada će nastupiti i Damir Urban, a u Galeriji Klovićevi dvori će se moći pogledati do 15. prosinca ove godine.

Saznajte više: Kist života – ‘Skakači’ Tomislava Torjanca

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X