Izložbom ‘Usamljenost i socijalna izolacija’ otvoren 19. Festival prvih

Izložbom radova 13 umjetnika na temu ‘usamljenost i socijalna izolacija’ u Galeriji Događanja otvoren je 19. Festival prvih, koji se od 4. do 9. listopada održava u Centru KNAP. Dan je obilježilo i predstavljanje Udruge kako si? i razgovor s piscem Edom Popovićem.

19. Festival prvih – otvorenje u KNAP-u (Foto: KNAP)

Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši važnost podržavanja alternativnih umjetničkih tendencija, ali i boravka festivala u kvartu u kojem je i nastao, te Ana Janjatović Zorica, organizatorica i producentica Festivala prvih, kazavši kako razdoblje krize u kojoj trenutačno živimo, bez točnih saznanja o njezinom trajanju i krajnjim posljedicama, te epidemiološke mjere izazivaju različite kolektivne i individualne reakcije stresa. Jedne od njih su – usamljenost i izolacija – koje se mogu definirati kao neugodan osjećaj odvojenosti od drugih te su s razlogom odabrane za centralna točku ovogodišnjeg izdanja festivala.

Edo Popović na otvorenju 19. Festivala prvih (Foto: KNAP)

Pored otvorenja skupne izložbe radova, prvi dan festivala je obilježilo i predstavljanje Udruge kako si? koja je nastala je u pandemijskim uvjetima sa svrhom pružanja psihološke pomoći putem korisnih psihoedukativnih članaka, usluga e-savjetovanja i komunikacije sa širom javnosti putem društvenih mreža. Jedan od glavnih fokusa udruge je smanjivanje stigme koja se veže uz probleme mentalnog zdravlja, a cilj ovog predavanja je bio približiti proces savjetovanja publici kroz simulaciju jednog susreta, ali i maknuti veo misterije koji se ponekad veže uz savjetovanje i psihoterapiju.

Nakon toga odvio se i razgovor s piscem Edom Popovićem u kojem se pokušalo prikazati život umjetnika u izolaciji.

Za vrijeme trajanja 19. Festivala prvih provodit će se sve epidemiološke mjere u skladu s odlukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi se publici osigurao što ugodniji boravak.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X