Jack Bruce (1943-2014) – nenadmašni talent u nemilosti bogova

Jedan od najutjecajnijih svjetskih rock i blues basista preminuo je krajem prošlog tjedna od bolesti jetre.

Jack Bruce (Foto: Wikipedia)

Bogovi rock and rolla već su tisuću puta pokazali da imaju istančan smisao za ironiju. Jacka Brucea, multiinstrumentalista kojeg su blagoslovili talentom, odlučili su učiniti slavnim u trenutku kada se 1966. pojavio u stalnoj postavi Creama. Tamo gdje bi ga tadašnja glazbom inficirana britanska javnost i kolege nikad ne bi mogli zamisliti. U Creamu je za bubnjevima sjedio Ginger Baker, čovjek s kojim je Bruce imao desetljetnu povijest međusobnog nepodnošenja; od sabotiranja opreme do fizičkih obračuna na pozornici u vrijeme kada su kruh zarađivali u Blues Incorporatedu i Graham Bond Quartetu.

Koncerti Creama već su nakon nekoliko mjeseci nalikovali dvoboju Brucea i Bakera, nijedan nije htio priznati da postoji netko bolji od njega. „Ja bih prestao svirati“, prisjećao se Eric Clapton, „a oni to ne bi ni primijetili.“ Unatoč tomu, ili upravo zbog toga, Cream su postala prva supergrupa koja je uspjela. Petnaest milijuna prodanih ploča, četiri albuma, besmrtne „Sunshine of Your Love“, „White Room“ i „I Feel Free“. A sve u samo nepune dvije godine. Blues-rock koji je pokorio svijet, uglavnom u skladateljskoj režiji Jacka Brucea.

Bruce je otišao, kao što je to uvijek i radio. Harmonikaš, pijanist, čelist, pjevač i basist, nikad se nije uspio skrasiti, iako je njegov talent privlačio najveće. Privukao je i Johna McLaughlina, Johna Mayalla, Franka Zappu, Micka Taylora, Cozyja Powella, Garyja Moorea, Billyja Cobhama… Svi oni svirali su uz njega ili iza njega, no eto, proslavio ga je Cream, gdje je jedino Clapton grafitom službeno proglašen  „bogom“. Da, ironija bogova

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U0cTwy_p8fU[/youtube]

Vrag mu nikad nije dao mira. Između sve sile solo projekata i suradnji, Jack Bruce često se vraćao Gingeru Bakeru, pa i Creamu. Iz reuniona u reunion, nikad ne gubeći mjeru. Koliko god ga svjetski rock magazini uporno proglašavali najboljim rock i blues basistom svih vremena, Bruce nikad nije zaboravio bit svog životnog poziva – The Cuicoland Express objavio je 2007. Bruceovo pismo organizatoru još jednog povratničkog koncerta Creama: „Članovi benda htjeli su održati koncert u Royal Albert Hallu, no odlučili smo odustati od toga kada je cijeli događaj prebačen u O2 Arenu. Sad nam sve to izgleda pomalo prekomercijalno.“

Možda je upravo zbog toga – najveći.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X