‘Jadnici’ – izvrstan film i osrednji mjuzikl

Ako stavite pilota putničkog aviona u vojnog mlažnjaka, on će ga vjerojatno nakon nekoliko minuta uspjeti upaliti, poletjeti i čak relativno dobro upravljati njime u zraku. Ali kada mu u susret krene neprijateljski F-22, postati će kristalno jasno da on nije pilot vojnog aviona. Takva je otprilike situacija i s Jadnicima, novim filmom britanskog redatelja Toma Hoopera, mjuziklom koji to baš i nije.

Prizor iz filma 'Jadnici'

Ako se uspije nekako zanemariti da je ovo tek osrednji mjuzikl, ostaje činjenica da je svejedno izvrstan film. Hooper ovu mučnu i tešku priču vodi na daleko agresivniji način nego u primjerice, „Kraljevom govoru“. Kamera je gotovo stalno u pokretu, prelijeće po prljavim ulicama Pariza i zaustavlja se na licima njegovih patnika, da bi se zatim vinula visoko iznad gradskih krovova i pokazala total toga nebeskog grada. Njegovi stanovnici su izmučena raja, odjevena u prnje i prekrivena bradavicama, koja doslovno živi u blatu, dok se pored njih, u finim kočijama, vozi mali postotak buržoazije. To je prava slika i prilika Pariza sa početka 19. stoljeća, mučna svakodnevnica koja je i bila glavna tema Hugoove novele. Glavi likovi su pak ili izrazito dobri ili izrazito loši, kako to obično biva u mjuziklima. To se ne može uzeti kao mana, jer su oni predstavnici svih tlačitelja i potlačenih još od zore čovječanstva, te njihovi osobni motivi i nisu toliko bitni. Simbolika njihovih likova daleko nadmašuje same likove, i dobro je što je Hooper zadržao takav stav. Svi su oni na neki način povezani, svi sanjaju o boljoj budućnosti i o svijetu u kojem će pravičnost i ljudska dobrota pobijediti. Jean Valjean nije tako samo Jean Valjean, nego svaki od nas koji ne može zatvarati oči pred nepravdom koja ga okružuje, a Javert nije samo još jedan francuski oficir, već vječna čizma na vratu malog čovjeka.

Gluma je onakva kakva se i može očekivati od glumaca sa hollywodske A liste. Jedini koji ima malo većih problema je Crowe, kod kojeg se jasno vidi da se bori sa svojim pjevanjem, što neminovno utječe i na njegov glumački izričaj (a i na ostale koji su s njim u kontaktu). Očekivao sam da će upravo on uzeti show, jer je realno bolji glumac od Jackmana, ali situacija na ekranu je upravo suprotna. Prvih 10 minuta Valjeana je možda i najboljih 10 Jackamovih minuta u karijeri, i ako ništa drugo, samo zbog njih je zaslužio svoju nominaciju za Oscara. I Anne Hathway je tu negdje, njezine vokalne i glumačke sposobnosti su na najvišoj razini, ali s obzirom na dužinu od čak dva i pol sata, njezina uloga u filmu je prilično mala, i kada se u zadnjih sat vremena filma već dobrano zahukta studentska revolucija, njen lik potpuno pada u zaborav i pomalo gubi na važnosti. Ipak, njezina interpretacija “I dreamed a dream” je bez premca najbolja solo izvedba u ovom filmu, te u potpunosti opravdava i njenu Oscarovsku nominaciju.

Prizor iz filma 'Jadnici'

Kada se podvuče crta i zbroje svi plusevi i minusi, ostaje samo jedna velika žalost što se Hooper odlučio na snimanje pjesama uživo. U mjuziklu, u kojem je pjesma glavna stavka, barem taj segment mora biti odrađen savršeno! Da je nekako uspio zanemariti svoju želju da bude revolucionar i ostao na klasičnom pristupu (ili da u filmu nema glumce poput Crowea, nego nekoga tko već ima iskustva u mjuziklu), ovaj film bi bio vrlo jak kandidat za najbolji film godine. Ovako smo dobili izvrstan film i osrednji mjuzikl, koji neće previše zadovoljiti niti fanove ovog filmskog žanra, ali niti pomoći u regrutaciji novih.

Ocjena: 7/10

(Working Title Films,Cameron Mackintosh Ltd., 2012)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X