‘Jadnici’ – izvrstan film i osrednji mjuzikl

Ako stavite pilota putničkog aviona u vojnog mlažnjaka, on će ga vjerojatno nakon nekoliko minuta uspjeti upaliti, poletjeti i čak relativno dobro upravljati njime u zraku. Ali kada mu u susret krene neprijateljski F-22, postati će kristalno jasno da on nije pilot vojnog aviona. Takva je otprilike situacija i s Jadnicima, novim filmom britanskog redatelja Toma Hoopera, mjuziklom koji to baš i nije.

'Les Miserables'

Trebala mi je večer da prespavam i da mi ‘legne’ što to točno nije valjalo u ovoj, n-toj ekranizaciji poznate novele Victora Hugoa. Ipak, Tom Hooper je prije dvije godine osvojio Oscara za Kraljev govor, a za glavne uloge je uspio dobiti takve holivudske veličine poput Russella Crowea, Hugha Jackmana i mlade Anne Hathaway. Ako se uzme u obzir da su riječi pjesama i glazba manje više preuzeti iz kultnog broadwayskog mjuzikla, šta onda točno fali?

Priča se vrti oko pet glavnih likova, čiji se životi isprepliču kroz 20-ak godina. Imamo priprostog kriminalca Jean Valjeana (Hugh Jackman), koji posredstvom dobroćudnog neznanca odluči promijeniti svoj život i pomagati drugima. Zatim je tu njegov zakleti neprijatelj, pariški insprektor Javert (Russell Crowe), čija slijepa mržnja prema kriminalcima bilo koje vrste pokreće svaku stanicu njegovog crno-bijelog bića. Na kraju je tu i lijepa i mirna švelja Fantine (Anne Hathaway), koja igrom slučaja gubi svoj posao i primorana je baviti se prostitucijom, kako bi prehranila svoju malenu kćerku. Nekoliko godina kasnije, ta ista kćerka, Cosette (Amanda Seyfried) se zaljubljuje u mladog revolucionara Mariusa (Eddie Redmayne), i sve to u jeku druge francuske revolucije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EkHHHUk8RCw[/youtube]

Kada sam  u uvodnoj sceni prvi put vidio Valjeana, onako mršavog i odrapanog, kako sa svojim drugovima robovima pokušava dovući masivni jedrenjak do lučkog pristaništa za vrijeme oluje, dok okrutni Javert sve to promatra i sipa otrov prema kažnjenicima, ostao sam razjapljenih usta. Snaga glumačke izvedbe i emotivni naboj na izvrsnoj vizualnoj pozadini, su me zakucali za stolicu. Rekao sam sam sebi: “Ovo će sigurno biti epski doživljaj!”

No vrlo brzo, već u prvom izravnom konfliktu ova dva lika, moja usta su se zatvorila i iznad glave se pojavio veliki upitnik. Pojavio se prvi crvić sumnje i ostao kopati po mojoj glavi do kraja filma, pa i idući dan.

Naime, mjuzikli se inače snimaju na način da se prvo snime i obrade sve pjesme, a onda se prelazi na glumu, uz svima nam poznati lip-sync. Hooper je, očigledno ohrabren svojim nenadanim Oscarom, odlučio napraviti radikalan potez i promijeniti ovu praksu, tako da njegovi glumci pjevaju i glume u isto vrijeme, te se ton snima na licu mjesta. Navodno ovakva praksa omogućava glumcima da se još više užive u ulogu, ali rezultat je ispao prilično loš, pogotovo kod glumaca koji nisu previše vični pjevanju (Crowe). I dok su same pjesme (pogotovo one zborne) izvrsne i u nekim trenutcima izazivaju ježenje (nacionalne budnice na samom kraju su po izvedbi čista petica), pjevani dijalozi su čista suprotnost. Kada su Javert i Valjean u konfliktu,  najčešće ispadaju komični, jer obojica pokušavaju uloviti tonalitet, pritom se izmjenjujući u falšanju i uhu nimalo zvučnim tonovima. Emotivni i romantični momenti su pak izvedeni nespretno i neuigrano, te vrlo često nepotrebno usporavaju tempo filma i muče gledatelja. Kada netko tko relativno loše pjeva, tri minute kroz pjesmu pokušava reći jednostavnu frazu “volim te”, postaje prilično naporno. Upravo tu leži najveći problem ovog, Oscarom nominiranog filma: gotovo pravilno izmjenjivanje izvrsnih grupnih songova i osrednjih (pa čak i loših) dijaloga. Dobri dijelovi jednostavno ne mogu pokriti one loše. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X