Jann Wenner izbačen iz odbora Rock and Roll kuće slavnih nakon intervjua za NY Times

Odluka je došla nakon što je Wenner, inače suosnivač Rolling Stonea, naveo kako za svoju novu knjigu ‘The Masters’ nije intervjuirao glazbenice i crne umjetnike uz obrazloženje da nisu bili na dovoljnom intelektualnom nivou da bi bili ‘filozofi rocka’.

Jann Wenner (Foto: Wikimedia) i njegova nova knjiga ‘The Masters’

Jann Wenner je potom pristao i na intervju za The New York Times u kojem je dao vrlo nezgodne komentare koji su okarakterizirani kao seksistički i rasistički. Dan nakon toga reagirao je odbor Zaklade Rock And Roll kuće slavnih.

“Jann Wenner je uklonjen iz upravnog odbora Zaklade Rock & Roll Hall of Fame”, stoji u priopćenju, a Joel Peresman, predsjednik i izvršni direktor zaklade, odbio je dati bilo kakav naknadni komentar medijima.

Otpuštanje Wennera došlo je tako dan nakon intervjua za The New York Times, koji je pak bio tempiran uz objavljivanje njegove nove knjige pod nazivom “The Masters” u kojoj su njegovi desetljećima skupljani intervjui s rock legendama poput Boba Dylana, Micka Jaggera, Johna Lennon, Bruce Springsteen i Bono Voxa, koji su svi bijelci i muškarci.

U intervjuu, David Marchese iz The Timesa upitao je 77-godišnjeg Wennera zašto knjiga ne uključuje žene ili crne glazbenike.

“Što se tiče žena, jednostavno nijedna nije bila dovoljno artikulirana na toj intelektualnoj razini”, bilo je njegovo prvo obrazloženje, a potom je rekao: “Od crnih umjetnika — znate, Stevie Wonder, genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite tako široku riječ kao što je “majstori”, greška je u upotrebi te riječi. Možda Marvin Gaye ili Curtis Mayfield? Mislim, jednostavno se nisu artikulirali na toj razini.”

Wennerova vladavina Rock And Roll Kućom slavnih trajala je godinama, a završila je za 20 minuta. – najčešći su citati u američkim medijima. Wennera je zbog intervju i izdavač njegove knjige Little, Brown and Company očigledno ‘pritisnuo’ da izađe s javnom isprikom: “U svom intervjuu za The New York Times dao sam komentare koji su umanjili doprinos, genijalnost i utjecaj crnaca i umjetnice i svim srcem se ispričavam na primjedbama koje sam dao.”

No ni to nije pomoglo da njegovo gostovanje otkaže Montclair književni festival na kojem je trebao promovirati knjigu.

Lavina reakcija na intervju krenula je i na društvenim mrežama. Njegovi citati su ismijavani, kao što su isplivala i svjedočanstva o tome kako je Rolling Stone izvještavao o umjetnicama pod vodstvom Janna Wennera. Joe Hagan, koji je 2017. godine napisao oštro kritičku biografiju “Sticky Fingers” o Wenneru citirao je komentar feminističke kritičarke Ellen Willis, koja je 1970. časopis nazvala “okrutno anti-ženskim”.

Helen Brown iz Independenta napisala je oštar kritički tekst koji je zaključila rečenicom: “Ako su ovo jedini umjetnici koji su utjecali na njega, onda pretpostavljam da je to njegov, VELIKI, gubitak.”

Inače Wenner je zadnjih godina svoje vladavine vukao loše poteze u Rolling Stoneu. Posljedično, prodao je časopis kroz niz transakcija dovršenih 2020., a službeno ga je napustio 2019. godine Prošle je godine objavio memoare “Like a Rolling Stone”.

Saznajte više:

Osnivač Rolling Stonea tvrdi da žene i crni glazbenici nisu bili na dovoljnom intelektualnom nivou za njegovu novu knjigu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X