Japan povećava kazne za ilegalni download: zatvor i visoki penali

Ilegalni upload već nosi maksimum od 10 godina zatvora i 10 milijuna jena kazne.

Zastava Japana

S drugim najvećim glazbenim tržištem na svijetu (nakon SAD-a) Japan kao da je istrgnuo stranicu iz SOPA/PIPA debakla kako bi stao na kraj glazbenoj pirateriji.

Prema BBC-jevom izvoru Japan će za internet korisnike s bazom u Japanu koji budu uhvaćeni u ilegalnom skidanju glazbe određivati kazne do dvije godine zatvora i dva milijuna jena kazne (oko 26.000 američkih dolara), za one koji ilegalno dižu glazbu kazne su pet puta strože.

Iako je piratsko korištenje glazbe stavljeno izvan zakona 2010. godine japansko udruženje glazbene industrije Recording Industry Association of Japan lobiralo je za drakonske kazne nakon što je objavljeno da japanski korisnici godišnje skinu 4.36 bilijuna ilegalnog video i glazbenog materijala, a kupuju oko 400 milijuna datoteka.

“Revizija će smanjiti širenje kršenja autorskih prava na internetu” rekao je Naoki Kitagawa, član vijeća RIAJ-a i slučajno ili ne generalni direktor Sony Music Entertainment Japan.

Baš kao i u  Americi, odmazda je bila brza. Hakeri su očistili stranice japanskog ministarstva financija, a u Tokyju je održan haktivistički protestni skup pod maskama Guyja Fawkesa. Pokušaj nije obeshrabrio političare. Japanska federacija udruga ugostitelja reagirala je zahtjevom da piratsko djelovanje ostane u djelokrugu civilnog, a ne kriminalnog prava.

S ovim zakonom Japan se pridružuje zemljama poput Ukrajine koja je nedavno ugasila BitTorrentovu stranicu Demonoid, Velikoj Britaniji gdje je vlasnik Surfthechannel video linka utamničen i Francuskoj koja je uvela građanima piratima pravo “tri upozorenja” prije progona i kazne (za sada samo je jedan ilegalni korisnik uhićen).

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X