Jon Balke & Siwan ‘Hafla’ – izmaštani svjetovi

Balke i Siwan uspijevaju onom najvažnijem, a to je da grade izmaštane svjetove Mediterana, Bliskog istoka i Andaluzije koji se naposljetku stapaju u jedan novi svijet koji ih objedinjuje i koji istovremeno zvuči sasvim poznato i sasvim nepoznato.

Jon Balke & Siwan “Hafla”

Norveški jazz pijanist Jon Balke opasan je igrač, čovjek koji i u drugoj polovici šestog desetljeća života snima izazovne i nekonvencionalne albume kakav je i “Hafla”, a kojeg je snimio uz pomoć svog world-music alter-ego projekta Siwan.

Siwan se prvi puta pojavljuje na etiketi ECM records (nimalo slučajno jer ECM je izdavačka kuća poznata po zamagljivanju granica između glazbenih formi i granica) prije petnaestak godina, nakon što je Balke raspustio svoj Magnetic North Orchestra, zadržavajući od potonjeg ideju ansambla sačinjenog od perkusija i gudača. Treći album trilogije u tom smislu ne donosi ništa novo jer Siwan je i ovoga puta sačinjen od gudačkog ansambla, perkusija, vokalnih interpretacija andaluzijske pjesnikinje iz 11. stoljeća Wallade bint al-Mustakfi za koje su zaslužni Mona Boutchebak i Per Buhre i cijelog niza egzotičnih instrumenata poput tombaka (iranski bubanj), kwitre (alžirski žičani instrument nalik ljutnji koji se veže uz andaluzijsku glazbu i Maure) i kemenche (žičani instrument podrijetlom s istočnog Mediterana, a koji ćemo najprije sresti u Turskoj, Grčkoj, Armeniji i Azerbejđanu), a Balke preuzima ulogu tihog masterminda iz pozadine koji se povremeno (ili bar nominalno, jer nisam siguran da sam upravo to eksplicitno čuo na ploči) bavi klavijaturama i elektronikom.

Jedna od snaga albuma upravo je u toj diksrepanciji između tipično norveški hladnog i cerebralnog Balkea i topline drvenih gudala, Walladine intimne i strastvene poezije ili pak dubine i obline perkusija i ostalih tradicijskih instrumenata. Druga snaga albuma, a možda i njegovi najjači trenuci, sadržani su u instrumentalnim dijelovima pjesama, u atmosferičnoj i začuđujuće lijepoj, ali i majstorski ritmički i aranžmanski organiziranoj igri gudača i perkusija što je uostalom i najočitiji Balkeov trademark.

Balke i Siwan uspijevaju onom najvažnijem, a to je da grade izmaštane svjetove Mediterana, Bliskog istoka i Andaluzije koji se naposljetku stapaju u jedan novi svijet koji ih objedinjuje i koji istovremeno zvuči sasvim poznato i sasvim nepoznato. Ključ ovakvih albuma i općenito je u uvjerljivoj prezentaciji spoja apokrifne i stvarne povijesti i tradicije u jednu novu istinu koju nemamo razloga propitivati, a koja se ovoga puta zove ‘Hafla’. Možda je najvažnije i najljepše od svega i da ne moramo posezati za dalekom Norveškom ili ECM records da bismo uživali u ovakvim jazz/world-music konceptima jer je dovoljno da posegnemo za onom glazbenom mitologijom koju imamo u vlastitom dvorištu, a koja to radi jednako uspješno, ako ne i bolje od Balkea. Oni koji ovo čitaju vjerojatno znaju na koga mislim, ali nije zgorega još stoput ponoviti tko viri preko plota – Mimika Orchestra, Chant Electronique, Dunjaluk, Rika Muzika

Ocjena: 7/10

(ECM Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X