Julijana Adamović ‘Da ti pamet stane’ – dječja proza s neželjenim učinkom

Spoj docirajućeg popovanja i iskrene, didaktikom neopterećene avanture uokviren nestabilnom konstrukcijom labavo povezanih, kaotičnih epizoda ne čini se najsretnijim rješenjem za dječju prozu.

Julijana Adamović - Da ti pamet stane

Kako me domaća „ozbiljna književnost“ već pomalo umorila (nestrpljivo čekam smjenu generacija i mijenu dominantnih tematskih preokupacija), odlučio sam povremeno baciti pogled na ono što se događa u paralelnom svijetu. Bez nekog posebnog razloga, izbor je pao na Julijanu Adamović i njenu knjigu „Da ti pamet stane“, izdanu prošle godine i stipendiranu novcem Ministarstva kulture, knjigu koja se smjestila u novopokrenutu biblioteku „Velika“ čiji je izdavač Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade. Devedesetak stranica kasnije došao sam do zaključka da bi možda bilo bolje da sam bacio pogled negdje drugdje.

Možda sam se diskreditirao gornjom izjavom po kojoj me većina literature za djecu beskrajno iritira, no sva ta uvodna priča nije bila ispričana samo zbog silovanja broja kartica. Navedeni naslovi i primjeri spomenuti su kako bi se bolje ocrtao kontrast između njih i knjige Julijane Adamović. Koliko god me danas Tolkien živcirao i koliko god nemao strpljenja za gotičko-viktorijanske ljubavne eskapade s vampirima, ipak mogu razumjeti koji ih elementi čine privlačnima svekolikom pučanstvu diljem zemaljske kugle. Knjizi Julijane Adamović nedostaje nekoliko tih ključnih elemenata. Krenimo redom.

Za početak, iznimno je neobično ponuditi djeci knjigu u kojoj djeca nisu u centru pažnje. Nije da ih nema, no nekako se, uz stare knjižničarke, stariju gospodu, gusare, papige, pse, zmajeve, miševe, odbjegle pameti i takve stvari, pomalo izgube iz vida. Možda bi se ta djeca i bolje zamijetila da je „Da ti pamet stane“ ispričana u klasičnom, linearnom, stilu. No, vjerojatno vođena idejom kako je linearnost passé, autorica se odlučuje na fragmentirano, nelinearno pripovijedanje s više pripovjedača, nekoliko vremenskih i ontoloških razina i čestim metakomentarima koji će možda i ispuniti svoju humorističku ulogu no nimalo neće doprinijeti jasnoći ionako konfuznog teksta.

Sav taj šaroliki repertoar fokalizatora, pripovjednih postupaka i žanrovskih odabira (u knjigu se zgurao dobar dio žanrovskog inventara dječje proze, od fantastike i dječjih pustolovina do gusarskih avantura i urbanih misterija) u konačnici se dovodi do koherentnog zaključka (iako ionako loš dojam upotpunjava maštoviti obrat tipa „sve je to bio san…ili nije“), no pitanje je koliko će čitatelja imati strpljenja i interesa doći do njega.

Na jednoj od razina „Da ti pamet stane“ je nostalgična pripovijest o odrastanju na Dunavu, posvećena onom vremenu u kojem su nam mozgovi još bili u stanju od malih otoka prekrivenih šašem iskonstruirati golema prostranstva puna tajni i avantura. Posvećena je i prvim ljubavima te čvrstim dječjim prijateljstvima i ti fragmenti su najbolji fragmenti knjige. To su dijelovi u kojima autorica piše o djeci i za djecu, stvarajući za njih svjetove u kojima je nekad i sama odrastala. No, prije no što do njih dođe čitatelj/ica se mora probiti kroz niz konfuznih slika, kroz naporne i pomalo uštogljene pseudosolilokvije u obliku dnevničkih zabilješki gospođe knjižničarke kojoj je najmilije educirati djecu o tome kako je u njeno vrijeme bilo bolje i kako ništa ne može nadmašiti dane u kojima se, umjesto po bilježnicama, pisalo kredom po drvenim pločicama (djeca i mladi to najviše vole, i sami znate).

Spoj docirajućeg popovanja i iskrene, didaktikom neopterećene avanture uokviren nestabilnom konstrukcijom labavo povezanih, kaotičnih epizoda ne čini mi se najsretnijim rješenjem za dječju prozu. Priznajem da mi je teško prispodobiti puteve imaginacije dječjih glava, no još mi je teže zamisliti dijete koje bi, nakon što pročita knjigu Julijane Adamović, poželjelo nastaviti s čitanjem kao takvim. Čini mi se da dječja proza koja drži do sebe ne bi smjela dopustiti takav učinak.

Cijena: 100 kn

Izdavač: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2013.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X