Kad Stonesi planiraju proslaviti 50. rođendan

Ovog mjeseca će se navršiti 50 godina od kada je osnovana grupa The Rolling Stones. No koncertnog obilježavanja pola dekade po svoj prilici neće biti. Sve što se zna za sada jest da će ove godine biti prikazan jedino dokumentarni film koji je trenutno u produkciji.

The Rolling Stones snimljeni 2006. u Italiji (Foto: Wikipedia)

The Rolling Stones su unovačili redatelja Bretta Morgena kako bi filmski komplilirao priču grupe staru 50 godina. Morgan se pak nada da će ista u rujnu biti spremna za premijeru.

Stonesi su se službeno sastali u travnju 1962. godine. Okupio ih je pijanist Ian Stewart, a u tadašnjoj postavi su se nalazili Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones te basist Dick Taylor i bubnjar Tony Chapman. Pod imenom The Rolling Stones prvi nastup su odsvirali u Londonu 12. srpnja 1962.

U prosincu iste godine Bill Wyman je zamijenio na basu Tonyja Chapmana, zahvaljujući boljoj opremi koju je posjedovao. Charlie Watts je sjeo za bubnjeve u siječnju 1963. godine, a nakon potpisivanja diskografskog ugovora Ian Stewart je postao tour manager i klavijaturist na koncertima grupe.

Možda ne treba previše čuditi tišina koja vlada u stožeru The Rolling Stonesa jer je Keith Richards tijekom godina znao naglašavati kako za njega Stonesi postoje od trenutka kad je u njih došao Charlie Watts, tj. od 1963. godine kada je i nastala prva legendarna postava Jagger-Richards-Watts-Jones-Wyman koja je djelovala do 1969. u periodu poznatom još i kao The Decca Years (nazvanom po diskografskoj kući za Decca s kojom je grupa imala potpisan ugovor). Iste 1969. godine grupu je napustio Brian Jones koji je nedugo zatim tragično stradao u nerazjašnjenim okolnostima, dok je uzrok smrti bio pripisan njegovim ovisničkim navikama.

„Stonesi su uvijek 1963. držali za godinu okupljanja jer je u siječnju iste Charlie došao u bend. Na 2012. gledamo, kao i na 1962. godinu. To je godina slaganja koncepcije. Pravi rođendan je iduće godine“, izjavio je Keith Richards, jedini roker koji je punih deset godina tijekom 70ih uzastopno bio na prvom mjestu bizarne top ljestvice glazbenika koji „prvi trebaju umrijeti iduće godine“ u magazinu NME, naravno zbog ovisnosti o heroinu.

Saznajte više: Keith Richards ‘Life’ – živjeti brzo i ne umrijeti mlad

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X