Kandžija i Gole žene na krovu MSU – protiv produljenog vikenda

Unatoč rekordnoj vrućini, financijskoj i energetskoj iscrpljenosti prouzročenoj INmusic festivalom koji se održao ovaj tjedan, te produljenom vikendu koji je odvukao dio publike u morske krajeve, u sklopu programa Ljeto u MSU osječki reper Kandžija i njegove Gole žene priredili su pravu dvosatnu feštu na krovu Muzeja suvremene umjetnosti.

Kandžija na krovu MSU (Foto: Izidor Tačković)

Kada je pokrenut program Ljeta u MSU, ideja održavanja koncerata na krovu Muzeja suvremene umjetnosti činila se dobrodošlim i svježimnačinom zbog dovođenja sadržaja u mrtvilo Novog Zagreba i zbog omogućavanja izvođačima da svoj program održe u posebnom ambijentu, na otvorenom, ispred noćnih svjetala grada. I doista, program je donio nekoliko sjajnih koncerata na kojima je iskorišten navedeni potencijal, ali ubrzo se pokazalo kako organizatori imaju više sklonosti prema programu temeljenom na bendovima koji su svoje zlatne dane doživjeli pred tri desetljeća negoli recentijim imenima koje današnju scenu čine zanimljivom i vitalnom. Ove godine program balansira između tih prekaljenih, da ne kažem ispranih imena, kao što su Pankrti i Rambo Amadeus, te srednjostrujaškog popa Detoura, Jonathana i Vatre. Među tim i takvim imenima, koncert Kandžije i Golih žena s lakoćom se izdvojio kao onaj koji se ne smije propustiti.

No, prilike su htjele da upravo njihov koncert padne u tjedan najposjećenijeg INmusic festivala u povijesti, koji je zasigurno dio publike trodnevnim glazbenim sadržajem iscrpio i zasitio, k tome još na produljeni vikend koji je mnoge odveo put mora, a povrh svega i na vjerojatno najtopliji dan godine. Sve to dovelo je do činjenice da se u naznačeno vrijeme početka koncerta u 21 sat, na krovu Muzeja okupila tek šačica obožavatelja, pa je start odgođen dok se prednji dio podija ispred pozornice nije dostatno popunio kako bi Stjepko i njegova ekipa mogli prirediti feštu po kakvima su već naširoko poznati.

Kandžija na krovu MSU (Foto: Izidor Tačković)

Nema potrebe posebno isticati da nisu zakazali, jer ovaj bend nikad ne podbaci. Grunuli su na pozornicu s “Dugim kandžama” i lako rasplesali okupljene, nakon čega se istaknuti rimokatolik Hamdija razračunao s produljenim vikendom, temom koja će postati lajtmotivom koncerta i naći će svoj put u stihove mnogih pjesama tijekom večeri. Set je uglavnom sastavljen od pjesama s posljednjeg albuma “Nema labavo”, što ne čudi, budući da je riječ o ploči koji doslovno čine hit do hita. Naslovna je himna ovaj put pogurana do samog finala nastupa, a prije nje nije izostao ni jedan od hitova kao što su “Đuro”, “Pištolj”, “Fiš” i “Crkva”, da pobrojimo tek ove s jednom riječi u naslovu.

Kandžija na krovu MSU (Foto: Izidor Tačković)

Čini se da Gole žene ništa manje ne uživaju ni u starijim brojevima kao što “HŽ” ili “Bicikl”, koje izvode s mnogo žara i nekom novopronađenom žestinom u stilu Rage Against the Machine, pa je lako bilo stvoriti dojam kako je tim izvedbama bačena rukavica u lice supergrupi Prophets of Rage čije nas gostovanje čeka sutra na Šalati. Naravno, ne bi to bio Kandžijin show kad ne bi bilo masovnog singalonga s Toxarom na “Donjem Miholjcu”, ali isto tako i prizemljivanja i promišljanja o drugoj strani života ovdje kakva je predstavljena u “Malom Mržnji”.

Gole žene, kao uostalom i Elemental, na našoj sceni potvrđuju kako je uhodani bend koji se razumije, u hip-hopu postao glavnim jamcem kvalitete koncertnih nastupa. Kad se pridoda duhovit i otkačen šarmer poput Stjepka da taj cirkus povede, onda znate da je sjajan tulum zajamčen. Što se samog programa Ljeta u MSU tiče, nadajmo se da će organizator dogodine imati uho i za svježa imena s glazbene scene, a ne samo za dinosaure i srednjostrujaše, jer to bi moglo biti korisno kako za program, tako i za bendove koji dolaze.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X