Kate Bush ’50 Words For Snow’ – pahuljice padajte meke i guste…

Definicija kaže kako umjetnik ne izmišlja ništa novo, već samo za razliku od većine, vidi drugačije svijet koji ga okružuje. Kate Bush ponovno nas je podsjetila na tu definiciju.

Kate Bush '50 Words For Snow'

Na početku svoje karijere 1978. godine Kate Bush snimila je u jednoj godini dva albuma („The Kick Inside“ i „Lionheart“) kojima je tada ušla u povijest britanske glazbe kao jedna od najtalentiranijih glazbenica, ujedno i najmlađa, jer je u 19. godini debi singlom „Wuthering Heights“ kojeg je sama napisala dospjela do vrha top ljestvica. No od tada nikada više nije žurila s izdavanjem albuma. Radila ih je s razlogom i temeljito, zbog čega je u svojoj dugogodišnjoj karijeri jedna od rijetkih osoba u glazbi čiji rad jedva i da posjeduje kvalitativne oscilacije čujne ne samo uhu slušatelja, već i kritike. A kad inspiracija nije dolazila, ona je jednostavno mirovala i nije ni pokušavala izaći s nečim u što ni sama nije vjerovala. Dvanaest godina je tako trajala pauza između albuma „The Red Shoes“ (1993.) i „Aeirial“ (2005.).

Prošle godine se pak dogodio značajan pomak jer je Kate Bush kao i na početku karijere objavila dva albuma u jednoj godini. Prvi je bio „Director’s Cut“ na kojem je ponovno aranžirala i snimila pjesme s prethodnih albuma „The Sensual World“ i „The Red Shoes“, dok je drugi bio „50 Words For Snow“, objavljen krajem godine i koji sadrži potpuno nove pjesme. Razlog u naletu inspiracije može se djelomično pronaći i u tome što je prošle godine glazbenica pokrenula i vlastitu diskografsku kuću Fish People.

„50 Words For Snow“ pravi je biser među prošlogodišnjim izdanjima. Album je to koji se poput debele knjiga pune tajni i mističnih znakova otvara polako i dugo proučava. Iznimno senzualno titra čula konzumentu poput zavodničkog plesa koji lagano vodi do katarze, dok ista ne dolazi najavljeno, već pogađa kad se najmanje očekuje. Originalna je ideja oko albuma, originalna je izvedba, pažljivo birani gosti i glazbenici, kao što je nevjerojatna i razina na kojoj Kate Bush komunicira sa slušateljem te koliku pažnju zahtijeva, ali istu na kraju i nagrađuje.

Možda se samo na prvo slušanje čini kako je spremna na egzorcističku igru poput Björk, ali se ubrzo potom pokazuje da nije tako. Album traje više od jednog sata i na njemu je uvršteno svega sedam pjesama. Stilski bi ga se moglo uvrstiti u moderni komorni pop s elementima jazza kojeg krasi minimalistički pristup i jedva čujno poigravanje s elektronskom glazbom. Kao da je Bush htjela samo okrznuti dubstep ili ga pak iskoristiti samo za nijansiranje.

Album je inspiriran spoznajom mita pjevačice kako Eskimi imaju u svom vokabularu čak 50 različitih riječi za snijeg. Od tuda je krenula i njena mašta pa je eklektična glazbenica hrabro izmislila i nekoliko svojih riječi koje u naslovnoj „50 Words For Snow“, inače predzadnjoj po redu, glumac Stephen Fry recitira tijekom decentne i ujedno jedine plesne skladbe na albumu u kojoj do izraza posebno dolazi vokalno poigravanje i skladno nadopunjavanje Fryeve naracije, Kateinog pjevanja i ritma kojeg upumpava poznati jazz virtuoz bubnjar Steve Gadd.

No nije to jedina pjesma na albumu na kojoj je zvučno zapisana izvrsna vokalna kolaboracija. „Wild Man“ koja je svojevrsna oda Yetiju – mitskom planinskom biću s Himalaja, nudi posve drugačiju percepciju prema tom biću. Yeti za Kate Bush nije ni majmun, ni čudovište, već divlji čovjek, onaj koji je neprilagođen i time stigmatiziran od društvene zajednice. Odličnu vokalnu suradnju postigla je u „Wild Manu“ s Andyjem Fairweatherom Lowom poznatim velškim gitaristom koji je otpjevao prateće vokale u evergrinu „Who Are You“ grupe The Who te je posljednjih godina na turnejama s  Ericom Claptonom i Rogerom Watersom.

Najbolja duet na albumu je „Snowed In At Wheeler Street“ vjerojatno prva pjesma u povijesti koja se bavi temom susreta dvaju duša koje su u prošlim životima trpjele razdvojenost. U njoj Kate Bush i Elton John stvaraju toliko opipljivu atmosferu da je na momente nejasno je li u pitanju predstava, pjesma ili film. Voljeli ili ne voljeli Eltona Johna, on je ipak i dalje najupečatljiviji pop pjevač današnjice i teško da bi netko bolje od njega izveo „Snowed In At Wheeler Street“.

Visoki vokal svog sina Alberta McIntosha Kate Bush je „suprotstavila“ svom dubokom glasu u uvodnoj „Snowflake“ u kojoj jednoličnom ponavljanjem klavirskog paterna mantrički slušatelja uvlači u ozračje svog svijeta, ili bolje kazano životni puta jedne pahulje. „Lake Tahoe“ je u Kateinoj jazz izvedni uz pratnju klavira oaza tišine i mira. Stefan Roberts i Michael Wood su vokali klasičari i njihov angažman dodatno pojačava minimalističku nirvanu Kate Bush u pjesmi koja s mirne površine jezera „Tahoe“ u narednoj „Misty“ seli u „srce“ snjegovića koje se istopilo zajedno s tijelom od silne strasti i ljubavi prema jednoj ženi. U glazbenom obliku gledano Bush je u „Misty“ u jednakoj potmuloj strasti zajedno „disala“ sa Steveom Gaddom. Album zatvara „Among Angels“ u kojoj sama uz klavir progovara o ljubavima koje često sami sprječavamo da se dogode.

Kate Bush je ovog puta priredila putovanje kroz jedan potpuno neotkriveni mikrosvijet i dokazala kako su ustvari prilično uski okviri promišljanja i kreiranja (ne samo) pop glazbe općenito.

Ova recenzija sasvim slučajno izlazi u trenutku nemoći civilizacije spram snježnih pahulja koje su nas tiho zatrpale. No eto, možda je to dobar razlog da se ugledamo na Eskime i izmislimo pokoju novu riječ za čipke s neba. Ili psovku, jer smo se toliko oslonili na civilizaciju te zaboravili kupiti običnu lopatu.

Ocjena: 9/10

(Fish People / EMI / Dallas Records, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X