Metallica ‘Beyond Magnetic’: Put ka iskupljenju

Metallica je za svoj 30. rođendan ponudila fanovima četiri pjesme koje su otpale s ‘Death Magnetica’.

Metallica - Beyond Magnetic

Metallica je rijedak primjer grupe koja je u karijeri snimila jednaki broj dugosvirajućih remek-djela i razočaravajućeg bučnog smeća. Čini se da je ta činjenica i bendu, koji je revolucionalizirao i popularizirao metal muziku do stadionskih razmjera, a potom na više način izdao fanove koji su javno palili njihove ploče, konačno postala jasna. Trebalo im je samo dvadeset godina.

Zato su se, eto, s „Death Magnetic“ odlučili vratiti u 1988. i „…And Justice For All“ fazu; iz tvrdolinijaškog kuta gledanja – bila je to zadnja faza koja je vrijedila pažnje. Rezultat je bio sasvim pristojan. Produkcijski, strukturalno i s pomalo problematičnim sirovim zvukom bubnja, „Death Magnetic“ učinio je da Metallica nakon dugo vremena zvuči kao Metallica.

EP „Beyond Magnetic“ nastao je od otpadaka s „Death Magnetica“. Radi se o četiri „rough mixa“, pjesmama koje je Metallica nedavno premijerno izvela na nekoliko uzastopnih koncerata u Los Angelesu, u povodu proslave 30. rođendana grupe. Zašto nisu dospjele na album, nije objašnjeno, a niti potpuno jasno, jer radi se o pola sata thrasha koji se po svim mjerilima uklapa u „Death Magnetic“ i njihovu novoprobuđenu nostalgiju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aZBZS4x9lts[/youtube]„Hate Train“ doista i zvuči poput abortiranog blizanca evergreena „Harvester of Sorrow“. Rafalnim ispaljivanjem rifova, koji vode do nečega što je možda refren, Hammettovim suludim i preciznim solažama, učestalim ekstremnim promjenama tempa, može se pohvaliti i „Just a Bullet Away“. Prizivanjem boljih dana bavi se i „Hell and Back“, možda i najplastičniji primjer sudara „nove“ i „stare“ Metallice, pjesma koja posložena po „pravilima struke“, no istodobno se tijekom svih sedam minuta pokušava osloboditi okova i preskočiti ogradu.

„Rebel of Babylon“ navodno odaje počast Layneu Staleyju i ostalim mučenicima rocka, i još je jedan dokaz da bi Metallica najradije zaboravila većinu onoga što se događalo od ’91. naovamo. Uostalom, dovoljno se prisjetiti set-liste sa zagrebačkog koncerta, gdje su zadnja tri, četiri albuma uglavnom zaobiđena u širokom luku.

Na „Beyond Magneticu“ Metallica zvuči moćno, ozbiljno i regenerirano. No, ako su ustinu na putu iskupljenja, ovaj EP, kao ni album uz kojega je vezan, nipošto neće biti dovoljni. Put od prvoboraca metala do stiliziranih šminkera koji se diče svojom pohlepom, možda je i bio kratak, ali povratak im ne bi smio biti baš toliko olakšan. Dobra volja je tu, sad još nek’ se ispričaju Napsteru, priznaju pred narodom da je „Crni album“ dosadan i komercijalan, počnu pisati dobre pjesme i… onda možemo pričati.

Ocjena: 7/10

(Warner Bros./Universal, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X