Kawasaki 3P: Puno ispijenih pića, previše neprospavanih noći i premalo ambicija

Kawasaki 3P napunio je 20 godina, no prije tulumarenja predviđenog za 8. i 9. ožujak u zagrebačkoj Jabuci, još uvijek veselo, društvance je odgovorilo na nekoliko pitanja povodom tog jubileja. Red je red. Zabava uskoro.

Tomfa: Ja nisam zvijezda, ja sam Tomfa! (Foto: Nino Šolić)

Tomfa je poznat po svojim suludim i urnebesnim prepjevima raznih hitova, poput recimo „Bella Ciao“ (Patlidžan), i gomile drugih u kojima javnost nije imala prilike uživati. Možemo li u nekoj budućnosti očekivati jedan album isključivo covera?

Toni: Nismo o tome ozbiljno razmišljali, ali istina je da Tomfa ima stotine prepjeva najnevjerojatnijih hitova. Ako budemo to ikad radili vjerojatnije je da će to biti neki side project nego Kawasakijevo izdanje. No, sigurno je da tu ima potencijala za odličnu zabavu.

Ja mislim da bi to bio album desetljeća, previše je potencijala u tim tekstovima i sasvim dovoljna doza ludila. U kratkom filmu „Kvadarni oblutak“ redatelj je koristio vašu stvar „Jebanje“, čiji je spot u jednom kadru jedan od genijalnijih koje je Fiket, vaš kućni redatelj, ikad snimio. Šteta što je previše eksplicitan pa ga stalno uklanjaju s YouTubea. Kako vam je bilo slušati vlastitu muziku u filmu, i je li vas to malo narajcalo da se bacite i u taj tip autorstva, da komponirate filmsku glazbu? Znam da je to tebi uvijek bio san, Davore.

Viduka: Da, istina je da mi je san jednog dana napraviti muziku za film jer je to forma koja me jako privlači, većinom je instrumentalna, postoji veća sloboda u komponiranju jer nema ograničenja koja postoje kod ‘normalnih’ pjesama. Ali kad pogledam hrvatsku kinematografiju i nije mi nešto pretjerano žao, radije bih radio muziku za neke kratke ili dokumentarne filmove. Muziku za filmove, one dugometražne, ionako radi uvijek par istih ljudi, tako da mi to izgleda kao neka sekta u koju ne možeš samo tako ući. Mislim da također Kawasaki 3P kao bend ima neke jako filmične pjesme, a i kad zađemamo opušteno na probi muzika koju sviramo ponekad isto bude mantrično tripoidna – kao stvorena za film, tako da mislim da bi mi kao bend također bili dobar odabir za muziku u nekom filmu.

Imam vas na umu, jednom kad budem radila film. Bend je u ovih 20 godina prošao ogroman put od kvartovskog benda, do regionalne koncertne atrakcije, kroz Kawasaki je prošla gomila ljudi, promijenio se zvuk, usvirali ste se, Tomfa je postao rasni punk frontman. Što je ostalo isto? Jeste li još uvijek punkeri u duši?

Toni: Punk je svjetonazor, a ne samo glazbeni, modni stil ili mladenački izričaj. Tako da je to puno čvršće određenje koje formira trajnije stavove kod čovjeka. Mi smo te stavove formirali kroz mladenaštvo i to nas i dan danas obilježava. Tako da, iako možda više ne izgledamo kao punkeri velik dio tog svjetonazora nosimo u sebi. I svi ljudi koji su bili ili jesu u Kawasakiju su u stvari morali biti u duši punkeri, jer bez toga ne bi mogli biti Kawasaki. To je možda bio i najvažniji selekcijski filter tijekom svih tih kadrovskih promjena.

Kad se planirate prodati nekoj korporaciji za reklamu? Može li bend vašeg kalibra uopće izbjeći kapitalističko eksploatiranje, kad vidimo da mnogi nisu uspjeli odoljeti šuški, koliko god se trudili biti društveno kritični u svom izričaju?

Toni: Mi još nismo i ne mislimo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5oUdm59z6as[/youtube]

Imam dojam da ste još uvijek prijatelji koji sviraju prvenstveno iz gušta. Je li u tome tajna uspjeha, da ne odrađujete koncerte zbog honorara, nego ih svirate s istom strašću kakvom ste svirali kao klinci?

Toni: Da, to je točno. Kada sviramo koncerte sviramo ih prvenstveno iz gušta. Čim osjetimo da nema gušta veselja i dječačke energije prestat ćemo.

Recite nešto o skorašnjem rođendanskom tulumu.

Toni: Drugarice, pozvana si, naravno. Kao i svi ostali. Svirat ćemo i kuhati grah u Jabuci  8. i 9. 3., u petak i subotu. Spojili smo dvije nama osobno vrlo važne i drage proslave. Dvadeset godina Kawasakija i 45 godina Jabuke. Mislim da će to biti dva dana tuluma za pamćenje. Povratak korijenima, kao nekada, kao nekada…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X