Kawasaki 3P: Puno ispijenih pića, previše neprospavanih noći i premalo ambicija

Kawasaki 3P napunio je 20 godina, no prije tulumarenja predviđenog za 8. i 9. ožujak u zagrebačkoj Jabuci, još uvijek veselo, društvance je odgovorilo na nekoliko pitanja povodom tog jubileja. Red je red. Zabava uskoro.

Kawasaki 3p na posljednjem koncertu u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Rosandić)

Dvadeset godina benda uvijek je vrijeme podvlačenja crte i evaluacije minulog rada, posebno kad se radi o bendu koji je započeo svoje postojanje usred rata, u vremenu kad se nisu radili dugoročni planovi za budućnost, a sve ambicije su se stavljale na hold. O trnovitom putu od kvartovskog benda koji je nakon deset godina postojanja umalo završio na Eurosongu, što je bila prekretnica u medijskoj vidljivosti nakon koje su konačno prestali biti demo bend i počeli snimati slušane i prodavane albume, razgovarali smo s Kawasaki 3P-om, točnije s Tonijem, Vidukom i Tomfom.

Dečki, dvije banke je cifra, nije zezanje. Još malo pa ćete i službeno biti oldtajmeri. Što vama znači 20. rođendan benda, osim da imate već po 40 godina u kostima?

Toni: Dvadeset godina je stvarno puno. Tek kad smo odlučili raditi proslavu smo u stvari shvatili koliko je to godina zajedničkog druženja sviranja, koncerata. Tako da smo svi u stvari nekako ponosni da smo uspjeli tako dugo biti skupa u dobru i zlu, kroz uspone i padove. A to što imamo oko 40 godina, pa i to je uspjeh za neke od nas, ali još nismo za odbaciti, zar ne?

Istina, mora se to priznati, još izgledate kao da ste mladi, iako vas odaju sjedine, osim Stjepana koji vam ozbiljno diže prosjek svojom mladošću. Ili ga remeti, kako se uzme. A kako je moguće da ste u 20 godina uspjeli snimiti samo dva albuma, a doživljava vas se kao jedan od bitnijih faktora na regionalnoj sceni? Koja je tajna vašeg uspjeha?

Tomfa: Moguće je i to lako. Tijekom godina imali smo puno peripetija, puno ispijenih pića, previše neprospavanih noći i premalo ambicija. Tako da kada sve to staviš u kotao teško da je, više od dva puta, moglo izaći neko gotovo i fino jelo. Da li smo bitan faktor na regionalnoj sceni, ne znam, ali znam da smo uvijek uživali u onome što stvaramo i sviramo, tako da je to možda tajna našeg čušpajza.

Viduka: Osim toga, ove nam godine izlazi i treći album, tako da su to ipak tri u 20 godina.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OiKDjMK4_NM[/youtube]

Nakon intimnog klupskog koncerta u Vintage Industrial Baru, koji je bio genijalan, pankerski kao s početaka benda, najavili ste dužu kreativnu pauzu. Znači li to da uskoro možemo očekivati novi materijal, ili ste se samo umorili od neprekidnih svirki?

Toni: Najavili smo pauzu prvenstveno zato što smo odlučili da melodije, rifove i tekstove koje nam se vrzmaju po glavama pokušamo složiti u nove pjesme. To je nemoguće učiniti kada sviramo koncerte prečesto, jer koncerti “pojedu” svu energiju benda. Odlučili smo da je trenutno bolje tu energiju usmjeriti u nove pjesme da se oslobodimo tog pritiska u glavi. Nakon toga možemo opet biti mentalno slobodni za svirke i biti posvećeni upravo tome. Tako da, ne, nismo se umorili od svirki, jedva ih čekamo, ali s novim stvarima.

K3p s Nevenom Mijačem za Nevena Mijača 2012. godine (Foto: Tomislav Sporiš)

Poetika Kawasakija nije se bitno promijenila od početaka do danas, još uvijek svirate ska-punk, a tekstovi su vam dadaistički prepoznatljivi, iako ste usviranošću eonima daleko od onog benda s početka ’90-ih. Hoće li i sljedeći album biti u istoj maniri, ili pripremate neki zaokret koji će šokirati fanove?

Toni: Mi ti niš’ ne planiramo na takav način. Za sada, koliko vidimo iz novog materijala, tekstovi su i dalje tipični kawasakijevski, a ne vjerujemo niti da će glazba bitno odstupati. No, teško je to sada tvrditi jer smo još u fazi stvaranja pjesama i ne možemo ih sagledati i poslušati “izvana”.  To će vjerojatno bolje publika procijeniti kada materijal bude gotov. Zato neka bude iznenađenje i za njih i za nas. Tako je zabavnije. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X