Kćerka Johna Lee Hookera na 3. zagrebačkom Blues festivalu

Treće izdanje Zagreb International Blues Festivala dogodit će se od 25. do 30. lipnja na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu. Glavna zvijezda ovogodišnjeg festivala je Zakiya Hooker kćerka legendarnog Johna Lee Hookera.

Zakiya Hooker

Nakon tužnog i neprežaljenog odlaska jednog od trojice pokretača i osnivača Zagreb International Blues festivala, Dražena Buhina, budućnost festivala bila je neizvjesna, no Spona i Dobri duh rock’n’rolla odlučili su uz pomoć Hrvatskih blues snaga nastaviti sjajno započet niz festivala koji su nam u Zagreb doveli zvjezde poput Candye Kane ili Charlie Musselwhitea te i ove godine dovode još jednu blues divu – Zakiyu Hooker. Ona sa svojim pratećim bandom sastavljenim od prokušanih svjetskih blues majstora nastupa zadnjeg dana festivala u subotu 30.06. u klubu Hard Place. Cijeli festival u trajanju od šest dana donijet će još poneko strano ime i ponajbolje hrvatske blues izvođače, a sve u znak sjećanja na Buhina.

Zakiya Hooker je rođena za blues i u bluesu – njen je otac legendarni četverostruki dobitnik Grammyja John Lee Hooker, tako da je Zakiya od rođenja bila u samoj „kolijevci bluesa“. 1991. Zakiya je održala prvi javni nastup sa svojim ocem u Oaklandu, a nakon toga nastavila niz fenomenalnih koncerata uključujući i svirke sa Ettom James, John Hammondom, Taj Mahalom, Charlie Musselwhiteom i mnogim drugima. Njen prvi album iz 1993. pod nazivom „Another Generation Of Blues“ donio je sjajne kritike i mnogobrojnu publiku, a njegov naslijednik „Flavors Of The Blues“ iz 1997. objavljen je za Virgin Records. Zakiyin sjajni blues i smooth jazz vokalni stil najbolje se čuje na pjesmi „Bit by love (Hard Times)“ koju je snimila uz svog oca i Charlie Musselwhitea. Njeni mnogobrojni nastupi dovode i do objavljivanja albuma snimljenog uživo u Buenos Airesu 2001. „Colors Of The Blues“, a zadnji album „Keeping It Real“ iz 2009. ovjenčan je sjajnim kritikama. Zakiya Hooker je „živa ostavština“ John Lee Hookera – pjevačica i skladateljica ponosno i opravdano nosi svoje prezime, a njene prekrasne pjesme i još bolja izvedba zasigurno će zadovoljiti i najistančanije blues zaljubljenike.

U sjajnom pratećem bandu sviraju:  CRIS JAMES – bass i vokal (Zakiyin suprug, nastupao s legendarnim bendovima poput Commodores, Earth Wind and Fire, The Natural Four itd.), FEDERICO BOZAS – gitara i vokal, WILLY BOZAS –  bubanj i vokal, DAVID LARSSON – klavijature, a njen poseban gost bit će jedan od najboljih hrvatskih usnoharmonikaša – KREŠO OREMUŠ.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X