Kevin Barnes (of Montreal): Većina ljudi pati od nekog oblika mentalne bolesti

Intervju s liderom američkog sastava of Montreal, headlinerima ovogodišnjeg SuperUho festivala u Šibeniku.

OF MONTREALTvoja je muzika jedinstvena i kompleksna, a čitav opus of Montreala, usudila bih se reći, toliko je eklektičan i tripoidan da gotovo funkcionira kao mala povijest pop muzike: miješaš sve moguće stilove, od kakofoničnog noise rocka, rockabillyja, funka, psihodelije 60-tih, glam ekscentičnosti pompoznih 70-ih, folka, elektronike. Zanima me tko je tvoj najdraži muzičar/band svih vremena, onako bez puno razmišljanja?

Teško je to reći, jer imam jako puno muzičkih heroja/heroina. Ipak mislim da u moj top 3 ulaze David Bowie, Prince i Scott Walker.

Pišeš svojevrsne pop-epove, a tvoja lirika je prepuna eksplicitnih i intimnih promišljanja seksa, veza, društva i rodne politike, upakiranih u vrlo gustu narativnu strukturu, a mnogi bi se složili i da je vrlo intelektualna i da funkcionira gotovo kao proza. Jesi li ikada pokušao pisati prozu i općenito stvarati izvan muzičkih okvira?

Pa i ne baš. Napisao sam nešto kratkih priča, poezije i esej, ili dva. Mislim da nemam dovoljno koncentracije da se posvetim pisanju nekog dužeg formata, a i ne bih se usudio. Osjećam silno strahopoštovanje prema romanopiscima, po mom mišljenju oni su pravi literarni ‘teškaši’.

Moram te pitati – voliš li Beckovu muziku? U mojim osobnim preokupacijama vas dvojica tretirate muziku na sličan način, igrate se s njom i stvarate kolaže. Bi li volio surađivati s njim? Vjeruješ li uopće u umjetničke suradnje, ili si mišljenja da je svaki umjetnik otok?

Zaista jako volim Beckovu muziku i volio bih surađivati s njim, da. Mislim da su umjetničke kolaboracije sjajna stvar jer prisile čovjeka da izađe iz svoje sigurne zone. U kolaboracijama stvaranje prestane biti samo neko samotno, homogeno iskustvo i preraste u nešto puno kompleksnije, društveno. U zadnje vrijeme se zaista pokušavam usmjeriti u tom pravcu i više involvirati u zajedničke suradnje.

Tvoja scenska persona djeluje nevjerovatno teatralno, svaki je koncert mali vodviljski show u kojem njeguješ glam rock estetiku, a istovremeno si poznat po potrebi za osamljivanjem i po tome što s obitelji živiš vrlo privatan život u Norveškoj. Koji od ovih života doživljavaš više svojim, koji emanira pravog tebe?

Čini mi se da su mi potrebne obje te persone da održim ravnotežu u životu. Kad sam predugo kod kuće, počinjem osjećati nemir i imam želju za bijegom, a kad sam predugo na turneji, na cesti, imam osjećaj da ću poludjeti. Ipak, unatoč tome, volim ta dva života držati razdvojenima.

of Montreal je jedan od headlinera na SuperUho festivalu u Šibeniku (5. kolovoza). Hoće li to biti regularna promocija vašeg novog albuma ‘Aureate Gloom’, ili možemo očekivati svašta, pa i izvjesna dvanaestminutnu stvar? 🙂

Bez obzira je li u pitanju promocija, uvijek imamo običaj na koncertima svirati stvari sa zadnjih šest ili sedam albuma, tako da možete očekivati svašta. Jako se veselim koncertu na SuperUhu, jer je posljednji koncert koji smo imali u Hrvatskoj bio silno zabavan!

 

Objavljeno u suradnji s portalom TRIS.com.hr

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X