Kralj Čačka u Kinoteci – trostruka pobjeda ‘dvodnevnog bluesa’

Nesvakidašnja umjetnička koncepcija temeljena na liku i djelu Kralja Čačka urodila je plodom tijekom petka i subote u zagrebačkoj Kinoteci.

Kralj Čačka i Nina Bajsić u Kinoteci (Foto: Sanjin Kaštelan)

„Dvodnevni blues“ Kralja Čačka u Kinoteci mogao bi se po završetku proglasiti zagrebačkom pobjedom neformalnog multimedijalnog triptiha srpskog umjetnika Nenada Marića uz „malu pomoć prijatelja“.

Konkretno, u petak je u dvorani Kinoteke bio prikazan dugometražni dokumentarni film „Zemlja nije moj dom“ redatelja Slobodana Simojlovića i producenta Veska Butrića koji se bavi umjetničkim izričajem i životom Nenada Marića alias Kralja Čačka, da bi u petak u istoj rasprodanoj dvorani prvo bila izvedena predstava „Soundtrack za film koji nije snimljen“ u produkciji RadioTeatra, a potom i jedinstveni zajednički koncert Kralja Čačka i zagrebačke kantautorice Nine Bajsić koji je, malo je reći, oduševio sve prisutne.

Soundtrack za film koji nije snimljen u Kinoteci (Foto: Sanjin Kaštelan)

Dakle, film, predstava i koncert vezani uz jedno umjetničkom ime, koje je, dodatno kazano iza sebe ima i jednu zbirku poezije i diplomu likovnog umjetnika u svom osobnom portfelju.

Osobno sam bio involviran prve večeri kao moderator nakon filmske projekcije. Kralj Čačka je skromno tom prilikom rekao da mu je u startu bila čudna ideja da uopće postoji interes da se o njemu snimi film. „Obično se filmovi snimaju o nekom ‘ko je umro ili treba uskoro da umre“, rekao je tada u šali, no producent filma Vesko Butrić poentirao je to na način riječima: „Živimo u izrazito prljavom vremenu. Hvatam sebe da je moja jedina reakcija na sve to – psovka. Kralj Čačka začuđujuće tu reakciju zaodijeva u fantastičnu liriku, u pametan senzibilni stih. Možda je moja skrivena namera da ovim filmom oplemenim tu svoju psovku.“ Konkretno, u krugovima koji se bave i tiču umjetnosti u Srbiji, rad Kralja Čačka prepoznat je kao vrijednost koja će ostati i koja će uvijek pričati priču o vremenu u kojem je nastala, a vjerojatno i o vremenu koje dolazi.

Kralj Čačka i Nina Bajsić u Kinoteci (Foto: Sanjin Kaštelan)

On je on vrsta svevremenog umjetnika koji je po riječima Petra Janjatovića u filmu „Zemlja nije moj dom“ mogao nastati i u „gaslight vremenima“ njujorške kantautorske scene 1960-ih svojim Brecht-Weillovskom pristupom koji s druge strane nosi i autohtoni poetični štih vezan za puno toga što se događa u Srbiji sada na početku 21. stoljeća.

Što se tiče hrvatskih prilika, Kralj Čačka postao je zapažen s predstavom „Soundtrack za film koji nije snimljen“ koja je svoju premijeru imala upravo na istoj pozornici Kinoteke 2021. i to u periodu obilježenom brojnim restrikcijama uslijed pandemije korona virusa. To se dobrim dijelom pokazalo i ključnim momentom u kojem je zagrebačka publika dobila impuls da nije riječ o nekom „narodnjačkom kralju iz Čačka“, već ozbiljnom umjetniku urbane provenijencije. Stoga je sinoćnja ponovna izvedba te radijske drame obojane glazbom Kralja Čačka i Nine Bajsić donijela i onu kvalitetnu i masovniju reakciju publike kakva na premijeri nije bila moguća 2021. kad je svaki drugi stolac zbog sigurnosnih restrikcija morao zjapiti prazan.

Kralj Čačka i Nina Bajsić u Kinoteci (Foto: Sanjin Kaštelan)

Koncert koji je uslijedio u istom prostoru nakon dvadesetminutne pauze definitivno je bio jedinstvenog emotivnog karaktera jer se „prst i nokat“ suradnja Nine Bajsić i Kralja Čačka iz netom izveden predstave „Soundtrack za film koji nije snimljen“ prenijela i na njega. Ovdje je možda važno napomenuti kako je zagrebačka kantautorica u svojim malobrojnim nastupima uglavnom nastupala solo uz pratnju akustične gitare čime se stjecao dojam da još uvijek nije našla bend koji je atmosferično mogao obogatiti njen izričaj uživo. Nakon sinoćnjeg nastupa u kojem su se u pravilnom nizu izmjenjivale dvije njene pjesme i dvije pjesme Kralja Čačka, utisak je da je u po prvi put pronašla taj bend i to u kvartetu Kralja Čačka u kojem je jedna od najvažnijih spona Nenadov brat Marko Marić, klasično školovani kompozitor, klavirski virtuoz i ujedno multiinstrumentalist famoznih bravura na električnoj gitari za koje se može reći da su sama esencija americane i bluesa kad je riječ o izvedbi i estetici.

Marko Marić (Foto: Sanjin Kaštelan)

Iako je Nina upečatljiva i kad joj je lirika na engleskom, sinoć se doimalo da njene emocije daleko bolje pogađaju tamo gdje treba kad je pjevala na hrvatskom jeziku, jer je to donijelo bolju uravnoteženost cijele koncertne konstrukcije pretapanja s pjesmama Kralja Čačka. Taj koncept je pak donio svojevrsni best of presjek Marićevog rada, što je dakako bio pun pogodak u (n)ovom susretu s hrvatskom publikom, jer su ga mnogi po prvi put čuli uživo. Uz to, bendu se na trubi pridružio i sveprisutni Igor Pavlica bez kojeg očigledno ne može proći niti jedan kvalitetan glazbeni događaj.

Igor Pavlica gostovao je na koncertu Kralja Čačka u Kinoteci (Foto: Sanjin Kaštelan)

U tom zgusnutom nizu između ostalih su izvedene „Zašto su tvoje oči prazne“, „Deda Mraz je švorc“, „Moj Avatar“, „Spusti svetlost na put“, „Zemlja nije moj dom“ i „Rolaj“ dok je posebno iznenađenje za kraj bila zajednička posveta Anti Perkoviću i izvedba njegove pjesme „Puno ili sve“ za koju je Kralj Čačka rekao kako je on i Nina izvode po drugi put i da prisutni ne budu prestrogi u očekivanjima, no i ta pjesma se pokazala kao salivena za njih dvoje, a da se ne govori o izuzetno pozitivnom efektu, i po svoj prilici značajnom momentu tijekom kojeg je pokojni Perković dobio jednu takvu predivnu posvetu od srpskog benda na zagrebačkom koncertu, što je podsjetilo i učvrstilo njegovu ideju o imaginarnoj Sedmoj republici na ovim prostorima – upravo onu koju ‘nastanjuju’ umjetnici koji su osuđeni tu i u datim okolnostima tražit svoj dom.

Što se pak tiče Kralja Čačka, dojam je da se bar na dva dana uspješno udomio u Zagrebu gdje ga je publika dočekala srdačno i emotivno. Nije pretjerivanje zaključiti da je tih večeri Zagreb uživao u senzibilitetu Kralja Čačka kao i on u senzibilitetu Zagreba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X