Krankšvester ‘V’ – utabanim stazama

Petim albumom Sett i 3ki Stil nastavljaju kuhati dobro poznato jelo prema već pouzdanom receptu…

Krankšvester ‘V’

Voljeli Krankšvester ili ne, smatrali njihov porno rap dobrom zezancijom ili vam njihov izričaj bio prevulgaran, jedno je činjenica – oni su uspješno izbacili već peti album, rijetko kad zaglave u monotoniji, a i imaju prilično energičan i uvjerljive nastupe uživo. Kad smo već kod nastupa, potpisnik ovih redaka se zbilja nagledao što ovdašnjih, što stranih hip-hop nastupa i rijetki su oni na kojima je puna dvorana Doma sportova uglas repala s bendom ne samo refrene nego i veći dio cijelih pjesama, a to znamo da baš i nije čest slučaj obzirom na količinu teksta.

Potaknuti velikim uspjehom prethodnika, Krankšvester nastavlja tamo gdje je stala “četvorka”, nastavlja sa žestokim techno beatovima, ironizirajućim dance momentima, a 3ki Stil i Sett i dalje su uspješno uživljeni u sve svoje priče.

Uživljavanje u likove kojima su seks, droga i razuzdani tulumi sve, opet dominira uz nešto manje skrivenih komentiranja nekih aktualnosti nego što je to prije bio slučaj. Album otvara „Dip“ svojom žestokom techno tutnjavom, stvar koja će sigurno odlično zvučati na predstojećim koncertima. Sličnog je ugođaja „Samo kad sam pijan“ a „SLUTkica“ i „Vrećice iz Caritasa“ odvode u old school vode, vode u kojima Sett i 3ki Stil odlično plivaju što znaju svi oni koji su ih pratili još puno prije Krankšvestera.

Najbolja stvar na albumu zasigurno je „Bebe“, odličan disco koji uz standardno odličan instrumental i standardne motive ipak donosi zanimljiv osvrt na aktualnu situaciju vezanu uz roditeljstvo. Aktualna je i „Nova zaraza“, no previše podsjeća na hit „Retardirana“ s prošlog albuma, a ipak je puno slabija od spomenute.

„DSMBIO“ je zanimljivog plesnog ritma i potencijalni koncertni banger no sa „Švorc ribe“ i „Bol košta“ album ipak odlazi u monotoniju.

Monotoniju naruši reperska „Stvarni govor“ koja zvuči kao odličan moderniji nastavak „Vrećica iz Caritasa“ i „Ćerka“, a zanimljivo zazvuči RnB „Ako odeš“. Završna „Slava“ već je dobro poznata obzirom da je već dosta davno objavljena kao singl.

Tematika pjesama je standardna za Krankšvester i već je ranije spomenuta, a ostaje za čuti hoće li u budućnosti doći do nekih promjena. Premda album ima dosadnih trenutaka, oni i dalje u cjelini zvuče zanimljivo i moćno s pregršt potencijalnih koncertnih aduta. Možda bi se instrumentalno mogli pozabaviti još nekim neistraženim stilovima, a obzirom na dobro poznate produkcijske sposobnosti Hrvoja Marjanovića Setta, to ne bi trebalo predstavljati problem.

Tko je prije ovoga albuma volio Krankšvester, vjerojatno će ih voljeti i dalje a tko nije, teško da će otkriti neku novu naklonost prema njima. Petim albumom Sett i 3ki Stil nastavljaju kuhati dobro poznato jelo prema već „pouzdanom“ receptu, no bilo bi dobro da na šestici ipak dodaju neke nove sastojke i začine.

Ocjena: 7/10

(Yem, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X