Kreator ‘Watchmena’ Alan Moore nazvao superherojsku kulturu sramotnom

Nakon redatelja Martina Scorsesea, Francisa Forda Copolle i Kena Loacha na vidjelo su izašle i riječi Alana Moorea koji je u kritici otišao najdalje od svih.

Alan Moore (Foto: Wikipedia)

Alan Moore je odavno na glasu kao žestoki kritičar filmskih adaptacija strip izdanja, dakako i onih koji tiču njegovih radova. No izgleda da je on ujedno bio i prvi koji je o tome pričao, puno prije Scorsesea. Naime, BBC je u fokus javnosti stavio njegov intervju koji je dao 2017. za brazilski Folha de São Paulo, obzirom da je riječ o temi koja u posljednje vrijeme izaziva velik interes javnosti i brojne polemike.

“Mislim da je utjecaj superheroja na popularnu kulturu iznimno sramotan i zabrinjavajući”, izjavio je Moore tada i pojasnio: “Stalna popularnost ovih filmova po meni sugerira nekakvo namjerno, nametnuto, stanje emocionalnog uhićenja koje djeluje u kombinaciji s ošamućenim stanjem kulturnog zastoja o kojem se može svjedočiti u današnjim stripovima, filmovima, popularnoj glazbi, tj. doista velikom kulturnom spektru.”

Moore se tu nije zaustavio. Nedavno objavljeni transkript cjelokupnog intervjua (preko Alan Moore World) otkriva da je svojevremeno korio tvorce tih likova, ljude koji se “nikada nisu zalagali za svoja prava protiv kompanija koje ih zapošljavaju.” Moore je rekao da dopuštaju svojim superherojima “biti uglavnom zaposleni kao kompenzatori kukavičluka, nešto poput pištolja na noćnom ormariću.”

Dotaknuo se i nedostatka raznolikosti stripova. “Također bih napomenuo da su ta superherojska izdanja puna nekih ikoničnih likovi koji su uglavnom jako bijeli muškarci koji sanjaju svoje supremacističke snove o nadmoći bijele rase”, komentirao je Moore.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X