Krunoslav Kićo Slabinac (1944-2020) – odlazak ‘Glasa Slavonije’

Umro je Kićo Slabinac. Iako postoje novine koje se zovu ‘Glas Slavonije’, vjerujem da se nitko neće naljutiti ako se Krunoslava Kiću Slabinca prozove – glasom Slavonije.

Krunoslav Kićo Slabinac – naslovnica albuma ‘Ako zora ne svane’

Prije par mjeseci imao sam čast napraviti listu pjesama za internet radio Rock & Off u sklopu serija emisija “A što ti slušaš”. Stavio sam “Ključ je ispod otirača” Novih fosila i nije prošlo dugo, preminuo je Rajko Dujmić. U sklopu iste emisije sam spomenuo film “Novinar” kao zaboravljeno djelo hrvatske kinematografije – prije neki dan preminula je Vera Zima koja je glumila u tom filmu. Pjesmu iz “Novinara” po imenu “Dan koji se pamti” pjeva Kićo Slabinac i ta pjesma bila dio te moje liste pjesama. Naime, bio sam na rubu suza kad sam je prvi put čuo. Film “Novinar” nema sretan kraj, ali slatkasta i nostalgična pjesma “Dan koji se pamti” djeluje kao kolac u najosjetljiviji dio emocionalnog spektra i kad smo već kod toga, apsolutno ništa iz toga filma nije zastarjelo, čak vjerujem da bi, da se film odigrava danas, onako zgađen medijskom i uređivačkom politikom, tamošnji glavni lik kojeg tumači Rade Šerbedžija, pokrenuo internet-portal te preko njega bez krzmanja razotkrivao paradokse moderne vladajuće birokracije.

Umro je Kićo Slabinac. Iako postoje novine koje se zovu “Glas Slavonije”, vjerujem da se nitko neće naljutiti ako se Krunoslava Kiću Slabinca prozove – glasom Slavonije. Kićo je u većem i poznatijem dijelu karijere poput Toma Jonesa vrludao između narodne glazbe i šlageristike, no za razliku od Velškog tigra ili pak Johnnyja Casha Slabinac nije uspio u poznim godinama redefinirati svoj opus i približiti ga novoj publici. Manje je poznat Slabinčev kompozitorski doprinos, narodnoj je glazbi ostavio pjesmu “Inati se, Slavonijo”, a zabavnoj “Zbog jedne divne crne žene”, uglavnom je poznat po glasu, no mnogi bi kompozitori dali pokoji bubreg da im takve pjesme ostanu kao “soundtrack” mnogih života, i to do te mjere, da “Inati se, Slavonijo” katkad čak smatraju narodnom pjesmom.

Iako je rock tek usputna stanica u Kićinom umjetničkom opusu, teško je ne spomenuti nastanak rocka na ovim prostorima i izbjeći osječke Dinamite, sastav kojem je diskografska ostavština obrnuto proporcionalna koncertnoj reputaciji. Reputaciju je izgradila na vanserijskom pjevaču, tada mladom lavu Slabincu, kojeg je nakon odlaska na služenje vojne obaveze u JNA zamijenio još jedan mladi lav – Dado Topić.

Već neko dulje vrijeme meni i mojoj familiji je obavezna glazbena lektira za Božić album “Christmas With Kićo”. Taj album će ostati zabilježen kao možda jedna od najvećih nepravdi prema Slabincu. Album je postao poznat po svem, samo ne po muzici, no Kićino pjevanje je ono što čini razliku od trgovačkih diskografskih proizvoda za Božić i umjetničkih djela nadahnutih tim blagdanom. “Christmas With Kićo” je, unatoč groznom naslovu i još gorem omotu, glazbena poslastica.

Izdan 1983. (u “ono” doba), na tom albumu koji je evidentno inspiriran folklorom i vjerskom tematikom nema ni trunke patetike, ni usiljenog kreveljenja koje se prodaje pod veselje, ni kiča. Kićo je svojim glasom dočarao skromnost, veselje, vjeru. Nikakav službenik ondašnjeg sistema nije mogao cenzurirati vjeru u Kićinom glasu kao što ni danas razna kompjutorska i studijska pomagala ne mogu pomoći mediokritetima da iscijede autentičnu emociju u raznim verzijama božićnih pjesama. U pjesmama, mahom tradicionalima koje je Kićo otpjevao, a tamburaški sastav odsvirao, jasne su slike ljudi koji se raduju jednoj kockici čokolade i jednoj čaši vina, orehnjači, druženju, pjesmi i smijehu. “Slavi sa mnom, to je prvi korak, sjeti se kako je život dobar”, desetljećima kasnije je vikao Edo Maajka, a Kićo je baš to opjevao na svojoj božićnoj ploči koja, u vremenu kada novcem kojeg nemamo kupujemo stvari kojih se brzo zasićujemo, stoji kao svjetionik za ono što bi Božić trebao biti – bez obzira na naslov i bez obzira na omot.

Počivao u miru, dragi Kićo!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X