Kurve ‘Na obali sreće’ – nova nada zagrebačkog punka

Svojim trećim EP-ijem u nizu zagrebački bend Kurve zaslužuje pažnju da ga se promotri kao obećavajuća hardcore punk pojava na domaćoj sceni.

Kurve ‘Na obali sreće’

EP „Na obali sreći“ donosi pet pjesama, a sve skupa traje 12 minuta. To je kompaktni udar. Bez zadrške, bez primisli i bez kalkulacije da bi bend, ako eventualno potraje, mogao takvu agresivnu adrenalinsku bombu ponoviti. Kurve su sad u naponu snage i kao takve ih sada treba i koncertno konzumirati, jer ako su u studiju postigli visok nivo eksplozivnosti, uživo je sve to još luđe.

EP je producirao Mark Mrakovčić i može se reći da je taj dio posla odlično napravio. Bend je prezentan i uvjerljiv, a svirački tempo raketnog ispaljivanja niti jednog trenutka ne stvara pomućenje zvuka. Ima samo borbe benda protiv pomućenja pameti.

„Ugašeni ljudi, upaljene telke, blejanje stada“, stihovi su koje vrišteći pronosi pjevač i gitarist Šabo u pjesmi „Oni su krivi za sve“, a još bolji momenti dolaze u pjesmi „Ispovijed“ koja je taman satkana za generaciju koja je ispizdila od školskog vjeronauka i jednostavno joj treba Šabina jednostavna konstatacija da se ne boji Krista, da bi potom krenuo pjevni himnični refren koji kod mlade punk rock publike sigurno donosi pravo ispovijedno olakšanje.

Stvari se nakon toga razvijaju u još boljem smjeru s pjesmom „Praznina“. Jest da u njoj ritam po prvi put usporava u odnosu na ostatak materijala, ali donosi britku kritiku današnje dehumanizirane realnosti refrenom „Dobro došli u prazninu, čovjek je ono nešto na daljinu“. Posljednja „Male pobjede“ se obračunava s osobnim kukavičlukom koji obično dolazi na obilatu naplatu s protokom života ostavljajući pojedinca zatečenim. Ostajete tako i zatečeni ekspresnim krajem te posljednje pjesme, ujedno i završetkom EP-ija, jer su vas Kurve munjevito razorile i potom naglo utihnule nakon 12 minuta unutar kojih su rekle i više nego se moglo očekivati, a sve kako bi ukazali na ‘zagađenost plaže’ na obali sreće.

U biti, u punk rocku bi tako i trebalo biti.

Ocjena: 8/10

(Samizdat / Bandcamp, 2018.)

Poslušajte: Kurve – Na obali sreće

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X